fromJuci

Sütőtökös-karamellás-mandulás brownie

Sütőtökös-karamellás-mandulás brownie


A brownie és a sütőtök a két legjobb dolog a világon, ezért párosítottam őket. :) Igazán nem lehet érezni a sütőtök ízt a süteményben, inkább az állagát változtatja meg. A karamell pedig megkoronázza az egészet.
Ha valaki nem eszi meg a családban magában a tököt, nyugodtan csináljuk meg neki ezt a sütit.. észre se fogja venni a turpisságot! :)


Adag:

24 cm-es tortaformányi



Hozzávalók:

15 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
3 tojás
15 dkg cukor
12 dkg liszt
25 dkg sütőtökpüré


Elkészítése:

1. A vajat összeolvasszuk a csokoládéval, majd hozzákeverjük a cukrot. A tojásokat egyenként hozzáadagoljuk.

2. Végül hozzáadjuk a lisztet, majd a sütőtökpürét.

3. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm. Ha kihűlt szeleteljük, megesszük! :)



Jó étvágyat hozzá! :)

Sütőtökös-karamellás-mandulás brownie Tovább
Szilvalekváros gombóc

Szilvalekváros gombóc

Anya régóta csinál ilyen kis gombócokat, most végre én is megtanultam. Gyorsan megvan, és eléggé laktató.. bár apának szerintem 30 gombóc sem lenne elég. :D A szilvalekvárt anya nővérének a családja csinálja, szabolcsi szilvából, isteni! Ha van kedvetek próbáljátok ki ti is.. lekvár helyett lehet gyümölcsöt is rakni bele, de akár nutellát is! :)


Hozzávalók a tésztához:

1 kg burgonya
25 dkg liszt
1 evőkanál búzadara
3 dkg zsír vagy olaj
1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

szilvalekvár

Hozzávalók a gömbök megforgatásához:

10 dkg felhevített vaj
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg porcukor
fahéj


Elkészítése:

1. A krumplit megfőzzük, áttörjük majd elkeverjük a zsiradékkal, darával, liszttel, sóval, majd a tojással összegyúrjuk. (Ezt a tésztát nem kell pihentetni)

2. Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd 8 cm-es kis kockákat vágunk belőle, amelyeknek a közepét megtöltjük szilvalekvárral.


3. A négyszögek sarkait összefogjuk, majd lisztezett kézzel kis gombócokat formálunk belőle.


4. Egy lábasba sós vizet melegítünk forrásig, majd beledobáljuk a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, már jók.

5. Leszűrjük, leöblítjük. Egy másik lábasban a vajat, zsemlemorzsát, porcukrot, fahéjat összepörköljük és beleforgatjuk a kész gombócokat.

6. Tálalás előtt porcukorral és fahéjjal meghintjük.


Jó étvágyat hozzá! :)


Szilvalekváros gombóc Tovább
Brutális narancsos-étcsokoládés torta

Brutális narancsos-étcsokoládés torta

Egyszer a bátyám hozott nekünk egy nagyon finom narancsos csokis tortát, azóta sem ettem olyan finomat. Közelgett a születésnapja, így már régóta gondolkoztam a tortákon.. milyen ízű is legyen?! Hát ez a torta ugrott be, a receptet egy külföldi oldalról lestem el, innen és természetesen csináltam benne változtatásokat menet közben. Elég masszív torta lett, 2 kilós.. pedig elég kis picike :) Az íze pedig felülmúlja bármelyik csokitortát... ez maga a gyönyör.. jó alapjában véve a narancs-csoki az az, de ez most főként az lett! :) A kép is jól tükrözi, testvérkém mennyire örült ennek a tortának! :D


Azóta ezt a tortát drága Bia születésnapjára is elkészítettem! Szerette a tömörségét, úgy nevezte el, hogy: tömör gyönyör! :)


Adag:

18 cm-es tortaforma


Hozzávalók a tésztához:

175g lágy vaj
100g étcsokoládé
185g liszt
1 tk sütőpor
175g porcukor
3 közepes tojás
2 narancs reszelt héja
1 evőkanál instant kávé, higítva 1 evőkanál forró vízzel

Hozzávalók a töltelékhez (trüffel krém):

250 ml mascarpone
400g étcsokoládé
5 közepes tojás sárgája
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál narancslikőr (én cseresznyéset raktam bele)
1 narancs reszelt héja


Elkészítése:

1. A sütőformát vajazzuk, lisztezzük ki. A sütőt melegítsük elő 170/180 fokra. A csokoládét törjük darabokra és vízgőz fölött olvasszuk meg.

2. Egy tálban a lisztet keverjük össze a sütőporral. A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojást, majd a narancshéjat, végül a lisztet és jól dolgozzuk össze. Öntsük a masszához az olvasztott csokit és a kávét, mixeljük össze, majd öntsük a kilisztezett, vajazott formába. Süssük 30-35 percig. Hurkapálca segítségével nézzük meg, hogy elkészült-e a tésztánk. Az én tésztám még mosolyog is! :D



3. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk szikkadni pár percig, majd vegyük ki a formából. Hagyjuk hűlni, a formát pedig törüljük ki.

4. Egy kenyérvágó kés segítségével szeljük ketté a tortánkat, majd az alsó részét rakjuk vissza a formába úgy, hogy ne zárjuk vissza a tortaformát.

5. Most jön a krém. A csokikat törjük fel egy tálba, majd olvasszuk meg vízgőz felett.

6. Kézi habverővel vízgőz fölött mixeljük össze a tojássárgákat, a porcukrot és a likőrt 5 percig amíg sűrű és habos nem lesz. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét, majd amikor kissé hűlt a mascarponét is.


7. A krém felét kenjük el az alsó piskótán úgy, hogy az oldalára is kenjünk, majd rakjuk rá a második piskótát és annak a tetejét és oldalát is kenjük be, kicsit nyomkodjuk meg, majd rakjuk hűtőbe 2-3 órára.

Tanács: nem muszáj a formába visszarakni, én is alig tudtam kiszedni belőle, annyira tömör ez a gyönyörűség. Inkább úgy, mint más tortáknál, kenjük körbe a krémmel. :)
Csak miután kész a piskótánk, utána csináljuk meg a krémet.. mert ha közben csináljuk, akkor megszilárdul és újból olvaszthatjuk fel.


Jó étvágyat hozzá! :)



Brutális narancsos-étcsokoládés torta Tovább
Fordított almatorta

Fordított almatorta

Anyukám miközben a birsalmával szenvedett, megkívánt valamit. Azt nem tudta, hogy mit, csak mondta, hogy süssek. Utána eszébe jutott egy recept, amit az egyik barátnője írt le neki... az almatorta receptjét. Hát megcsináltam. Finom és egyszerű és nem is hosszadalmas! Esti alkotás volt ez, gyors fotókkal! :)


Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
20 dkg vaj 
20 dkg porcukor
3 tojás
fél csomag sütőpor
1 cs. vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez:

4-5 szem alma
5 dkg vaj
5-6 evőkanál cukor
fahéj


Elkészítése:

1. Az almákat megpucoljuk, karikákra vágjuk.

2. A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadagoljuk egyenként a tojásokat. A lisztet a sütőporral elkeverjük és fokozatosan hozzáadagoljuk az alaphoz.

3. Az 5 dkg vajat megolvasztjuk, majd egy fóliával kibélelt jénai edénybe öntjük, a falán körbeforgatjuk, majd a kristálycukorral megszórjuk.

4. Az almaszeleteket az edény aljára rakjuk, a sorok között fahéjjal meghintjük. Az almák tetejére ráöntjük a  tésztamasszát, majd 170 fokon készre sütjük. Ha égne a teteje és még nincsen készen a tortánk, akkor a tetejére tegyünk egy alufóliát és süssük tovább.

5. Ha elkészült, borítsuk egy tálra. Ha kihűlt fogyasztható! 


Jó étvágyat hozzá! :)
Fordított almatorta Tovább
Mascarponés csokoládékrémes torta erdei gyümölcsökkel

Mascarponés csokoládékrémes torta erdei gyümölcsökkel


Bluer Design megálmodója, Bianca által kaptam egy felkérést, csináljak egy süteményt az Inspirációk Ünnepnapokhoz című oldalnak. Nagyon örültem és izgatottan álltam az egész megmérettetés előtt. A fotókat Lackónak köszönhetem! :)

A receptben meg van említve összetevőnél a 48%-os tejszín, amit csak a Cullinarisban lehet kapni és igen drága. Azóta kikísérleteztem, hogy mascarponéval is kitűnően lehet helyettesíteni, így bármelyik háziasszony olcsóbban el tudja otthon is készíteni akár egy születésnapra, névnapra is ezt a csodálatos tortát.

A receptet pedig Linda Lomelinotól, az egyik kedvenc sütikészítőmtől vettem. :)


Adag:

18 cm-es tortaformához

Hozzávalók a piskótához:a csésze 2,5 dl-es

1 csésze liszt

negyed csésze kakaó
negyed teáskanál sütőpor
negyed teáskanál szódabikarbóna
negyed teáskanál só
100 g szoba hőmérsékletű vaj
háromnegyed csésze cukor
1 nagy tojás
1 nagy tojás sárgája
75 g olvasztott csokoládé
fél teáskanál vanília aroma
fél csésze tej


Hozzávalók a krémhez:

250 g mascarpone krémsajt

1/3 csésze kakaó
1/3 csésze porcukor
1 csésze 48%-os tejszín (http://www.culinaris.hu/)

150 g erdei gyümölcs

Hozzávalók a tetejéhez:

250 g erdei gyümölcs
porcukor



Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, majd elkészítjük a piskótát. Először összekeverjük egy tálban száraz alapanyagokat: liszt, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna, só.


2. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojás sárgáját, az olvasztott csokoládét, és a vanília aromát. Hozzáadjuk a száraz mixet, majd robotgéppel simára keverjük, végül hozzáöntjük a tejet.

3. Vajazott, lisztezett formába öntjük és készre sütjük (hurkapálcika próbával nézzük meg, hogy készre sült-e a piskótánk).

4. Amíg sül a tésztánk, összeállítjuk a krémet. Robotgép segítségével simára keverjük a mascarponét, a kakaót és a porcukrot, majd a végén hozzákeverjük a tejszínt és felhasználásig hűtőbe tesszük.

5. Ha kész a piskóta, akkor hagyjuk hűlni majd kétfelé vágjuk, megtöltjük a krémmel és a gyümölcsökkel, majd ismét jön a piskóta, krém, gyümölcs és a tetejét megszórjuk porcukorral.

Észrevétel: Fontos, hogy 48%-os tejszínnel vagy mascarponével dolgozzunk, mert csak így áll meg a második piskóta a krémünkön. Ha 30%-os tejszínnel dolgozunk, akkor inkább azt javaslom, hogy süssünk fele ekkora piskótát, ne vágjuk ketté, hanem a tetejére öntsük rá a krémet és a úgy díszítsük gyümölcsökkel. 

Ez a verzió is mennyeien finom! 



Szép napot kívánok a hétre!:) 
- fromJuci -
Mascarponés csokoládékrémes torta erdei gyümölcsökkel Tovább
Gesztenyés álom

Gesztenyés álom

Legjobb barátnőmnek a születésnapjára készült ez a torta. Nagyon szereti a gesztenyét, ezért esett rá a választásom. Gondolkoztam, hogy mi legyen benne, hogyan készítsem el, mivel tudom lágyra és krémesre varázsolni. Így állt össze bennem a kép, majd a recept is. Remélem a pocakjában lévő Sanyikának is ízlett a tortácskám és már most ismerkedik Juci művészetével! :D :D


Adag:
18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók az alaphoz:

150 g daráltkeksz
100 g vaj
kis tej



Hozzávalók a krémhez:

500 g gesztenyemassza
250 g mascarpone
kevés rumaroma
ízlés szerint porcukor


Elkészítése:

1. Felolvasztjuk a vajat, majd összekeverjük a keksz-szel. Ha nem tapad össze eléggé egy kis tejjel segítünk rajta. Beleöntjük a tortaformába, elegyengetjük, majd hűtőbe tesszük.

2. Az 500 g-nyi gesztenyemassza 3/4-ét lereszeljük, majd géppel a mascarponéval simává keverjük, porcukorral és rumaromával ízesítjük. A tortaformánkat kivesszük a hűtőből, majd a krémet rásimítjuk és az egészet pár órára hűtőbe tesszük.

3. Ha eléggé megszilárdult, leszedjük róla a kapcsot, majd a maradék gesztenyéből golyókat formázunk és ezzel díszítjük tortánkat. Ha van kedvünk csokit is önthetünk rá!



Jó étvágyat hozzá! :)
Gesztenyés álom Tovább
Almás-körtés tarte tatin

Almás-körtés tarte tatin

Ízharmónikusnál láttam meg először ezt a süteményt és gondoltam miért is ne próbálhatnám ki, hiszen eddig almából kb csak pitét sütöttem. Ez a második próbálkozásom. Az elsőnél túl sok volt az alma, nem forrt el a lé és így nem lett eléggé karamellás.. de jelzem, hogy 1 óra múlva nem volt már semmi sem belőle, így nem tudtam lefotózni sem. A mostani pedig túl karamellás lett, mert itt túlságosan elforraltam a lét, de nagyon fincsi lett, nekem sokkal jobban ízlik így karamellásan, mint az előző adag. A 3. már tökéletes lesz, haha! :) Ízharmónikusnál már karácsonyra is kinéztem egy kalácskát, most persze találtam nála még pluszban egy másik sütit is, jajj olyan hosszúúúú már az a lista, az a bizonyos LISTA! :) Na jó, inkább következzen a recept! :)))


Hozzávalók a tésztához:

  1 és 1/4 bögre liszt

  1 tk. cukor

  3/4 tk. só
  10 dkg vaj
  1 nagy tojás
  1 ek. hideg víz


Hozzávalók a töltelékhez:

  8-10 alma

  10 dkg vaj

  3/4 bögre porcukor
fahéj






Elkészítése:


1. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd deszkára öntjük. A lisztes vajból krátert formázunk, a közepébe öntjük a tojást, a vizet és a külsejére a száraz anyagokat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Amíg a tölteléket készítjük, addig hűtőbe tesszük.

2. Az almát megpucoljuk, kicsumázzuk és gerezdekre vágjuk. A vajat egy nagy hőálló edényben megolvasztjuk, a porcukorral együtt úgymond karamellizáljuk és rárakjuk az almákat, majd fahéjjal ízesítjük. Addig főzzük így, míg az almáink puhák nem lesznek és a lé el nem forr.

3. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkora a hőálló edény, és a tésztát ráborítjuk, rányomkodjuk, majd 200 fokon készre sütjük.

4. Amikor elkészült, akkor veszünk egy tányért és ráfordítjuk... így ami alul volt, felülre kerül.




Jó étvágyat hozzá! :)


Almás-körtés tarte tatin Tovább
Pirított káposztás leveles pogácsa

Pirított káposztás leveles pogácsa

Imádom a káposztát, no meg a pogácsát. Amikor Trollanyunál megláttam ezt a receptet, tudtam, hogy ki kell próbálnom. Pont volt itthon egy fél káposzta, hát megcsináltam. Még sose hajtogattam, mert általában a pogácsákban a sajtosat szerettem ami jó gyorsan kész van és már habzsolhatom is. Hát itt kell pihentetni,meg hajtogatni és megint pihentetni és megint hajt.... és pihent és hajt! :D De megéri! Nagyon fincsiii! :)))




Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt
1 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
fél kávéskanál cukor
2 evőkanál fehérbor
2 kávéskanál só
2,5 dkg vaj
2,5 dkg zsír
1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

5 dkg zsír
fél nagy káposzta
só,bors




Elkészítése:

1. A langyos-cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Az így elkészült kovászunkat beleöntjük a lisztbe és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd 1 órát hagyjuk kelni.

2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjünk olvasztott zsírral majd rárakjuk a pirított káposztát (zsíron a lereszelt káposztát megpirítjuk,majd sózzuk és borsozzuk). Félbehajtjuk a tésztát és hagyjuk 20 percig pihenni.




3. Megint kinyújtjuk, zsírozzuk, káposztázzuk és most duplán hajtjuk össze és ismét pihentetjük 20 percig.


3. Kinyújtjuk és szaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket, majd 20 percig itt is pihentetjük, de előtte megkenjük tojással a tetejüket.

190 fokon 10-15 percig aranybarnára sütjük.





Jó étvágyat hozzá! :)



Pirított káposztás leveles pogácsa Tovább
Gesztenyekrémes mini tortácskák

Gesztenyekrémes mini tortácskák

A mini torták közel állnak a szívemhez.. oké, hogy macerásak de olyan cukik és olyan picik. Ezekkel a kis minikkel sem voltam másként, szerettem őket kigondolni, majd megvalósítani. 3 lapos 8 cm átmérőjű gesztenyekrémmel töltött tortácskák marcipánnal bevonva és díszítve, majd az alján 1-1 szalaggal átkötve. Hát nem édesek?! :))))) 




Hozzávalók a piskótához:

Itt található, 2X4 tojásból csináltam őket, majd a maradék piskótát pohárkrémhez használtam fel. :)

Hozzávalók a krémhez:

25 dkg gesztenyepüré
2 evőkanál porcukor
1 dl tejszín
2 evőkanál rum
10 dkg vaj





Elkészítése:

1. Először elkészítjük a piskótát így, majd hagyjuk kihűlni.

2. Miközben hűl a piskóta, megcsináljuk a krémet. A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a gesztenyepürét és utána a rumot. Ezt robotgéppel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt és ezzel fellazítjuk.

3. A piskótából 8 cm-es kör alakú lyukasztóval 4x3 db kört szaggatunk, majd rétegesen megtöltjük a krémmel.

4. A kis miniknek az oldalát porcukorral kikevert margarinnal körbekenjük, majd a tetejét is, így jól fog tapadni a marcipánunk.

5. A marcipánt porcukrozott táblán kinyújtjuk, majd ráegyengetjük a tortácskáinkra és díszítjük.





Jó étvágyat hozzá! :)


Gesztenyekrémes mini tortácskák Tovább
Almás-áfonyás-diós-fahéjas

Almás-áfonyás-diós-fahéjas

Megérkezett az ősz és vele együtt ez a tortácska is! Nekem nagyon bejött, a piskótában lévő dió elég különleges ízt ad az egésznek, de az áfonya és alma kombináció sem elengedhetetlen. Miközben a sütőben emelkedik a tészta, bebújik a tetején lévő almás-áfonyás réteg közé! Gyors és egyszerű az elkészítése és baromi finom! :D
A receptet a Kifőztük magazinból lestem, ahol paleoként volt feltüntetve, hát én átraktam nem paleora! :)) Az eredeti recept itt található.




Adag:

22 cm-es tortaformányi

Hozzávalók a tésztához:

7 dkg darált dió
13 dkg liszt
2 tojás
1/2 teáskanál szódabikarbóna
fél citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

3 evőkanál darált dió
5-6 savanykás alma
4 vörös áfonya
másik fél citrom reszelt héja
1 teáskanál fahéj
cukor




Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd a kivajazott-kilisztezett formába öntjük, majd nyomogatjuk.

2. Az almát apró darabokra vágom, majd az áfonyával és a cukorral puhára főzzük. Ha elkészült, a dióval elkeverjük és fahéjjal, citromhéjjal ízesítjük és a tésztára öntjük, majd elegyengetjük.

3. 140 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával megnézzük, hogy elkészült e a süteményünk.



Jó étvágyat hozzá! :)



Almás-áfonyás-diós-fahéjas Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil