fromJuci

Kukoricás-sajtos-baconös muffin

Kukoricás-sajtos-baconös muffin

Még sosem csináltam sós muffint, így ennek is elérkezett az ideje. Valamit csak kellett vinni a kirándulós útra, na! Nagyon fini volt, bár én a pogácsákhoz vagyok hozzászokva és ennek a tésztája kicsit légiesebb volt, de nem rossz.... nem rossz! Többféleképpen lehet variálni, ki milyen ízeket szeret.. SŐT még fűszerezni is lehet, vagy kell! A receptet pedig köszönöm Ottis főznek! :)



Hozzávalók:

20 dkg bacon
15 dkg császárszalonna
15 dkg sajt
25 dkg liszt1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 tojás
3 dl natúr joghurt
0,5 dl növényi olaj
provencei fűszerkeverék


Elkészítése:

1. A bacont apró kockákra vágjuk, majd egy lábasban megpirítjuk. Közben a kukoricát lecsöpögtetjük, a sajtot lereszeljük.

2. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával összekeverjük, majd egy másik tálban a tojásokat felverjük és hozzákeverjük a joghurtot majd az olajat.. ezt jól összedolgozzuk és csomómentesre keverjük a lisztes mix-szel.

3. Ha ezzel elkészültünk akkor belerakjuk a ropogós bacont, a kukoricát és a reszelt sajtot.

4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a kis masszánkat kapszlikkal kibélelt muffin formába töltjük. 



Jó étvágyat hozzá! :)
Kukoricás-sajtos-baconös muffin Tovább
SAD 18. avagy hogyan készül a szabolcsi káposztás bableves csülökkel

SAD 18. avagy hogyan készül a szabolcsi káposztás bableves csülökkel

A SAD 18. fordulójának háziasszonya ildi KOKKI szeretné, ha egy kis időre is, de érezné az otthon melegét, mivel ő Helsinkiben él. Segítségül hívott minket, így a játék témája
"Falusi konyha, népi ízek...' lett. Nagymamám és anyukám révén ismerkedtem meg ezzel a gazdag, finom levessel. Nem vagyok nagy leveses, de ebből elég sokat tudok kanalazni. Anyáék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőttek fel, egy kis faluban... eddig sehol máshol nem ettem így bablevest, hogy káposztával készítenék el. Remélem nektek is el fogja nyerni a tetszéseteket és otthon is majd a család kedvében jártok majd vele!




Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
25 dkg tarkabab
1 kisebb füstölt csülök
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg liszt
2 dl tejföl
5 dkg zsír
3 db babérlevél
cukor
őrölt pirospaprika ízlés szerint




Elkészítése:

1. Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot. Másnap a csülköt elkezdjük főzni, majd ha kicsit jobban megpuhult hozzáadjuk a babot és babérlevéllel ízesítjük.

2. Míg fő a babos csülkünk, közben elkészítjük a káposztát. Zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a savanyú káposztát rárakjuk és megpároljuk.

3. Az így elkészült káposztát a babhoz és a csülökhöz keverjük. Ha a csülkünk már jó puha, akkor kivesszük és a csontról lefejtve apró kis kockákra vágjuk, majd a husit visszarakjuk a babhoz, káposztához.

4. A pirospaprikát a liszttel és a tejföllel összekeverjük, majd veszünk ki egy kicsi levest a tejfölhöz, és beleöntjük a levesbe, így besűrítjük... majd cukorral és sóval ízesítjük.




Jó étvágyat hozzá! :)
SAD 18. avagy hogyan készül a szabolcsi káposztás bableves csülökkel Tovább
2013-ban Magyarország Cukormentes Tortája a Ribizlihabos-almás réteges!

2013-ban Magyarország Cukormentes Tortája a Ribizlihabos-almás réteges!

Nagyon kíváncsi voltam Magyarország cukormentes tortájára, mivel szerettem volna indulni az amatőr versenyen. 3 napig gondolkoztam, hogy milyen tortát alkossak, amikor beütött a szikra és kitaláltam a megfelelőt. Aztán kihirdették a cukrászdák által létrehozott tortákat és a cukormentesnél szerepelt a ribizlihab, amit én s megálmodtam az amatőr versenyre, így mégsem indultam. Majd jövőre! :) Na de térjünk a lényegre. Csabi meglepett először a Milotai mézes grillázstortával, ami nem nyerte el a tetszésemet, majd tegnap a Ribizlihabos-almás rétegessel. Elég picike magában véve a torta, majd látjátok, mert a tortatál mindössze 12 cm átmérőjű. :)



Összességében olyan mintha egy almás pitét ennénk, de ha jobban megfigyeljük a rétegeket és elkülönítjük akkor mindegyikben valami más rejlik. A piskótába reszeltek almát, amitől eléggé pikáns lett, nekem nagyon bejött.  A tészta és az első réteg között viszont megbújt egy leheletvékony ribizlilekvár, aminek nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget, szerintem nélküle is ugyanolyan ízű maradt volna a torta. Az első rétegben nagyobb almadarabok voltak így a töltelék is szilárdabb volt, majd következett még egy almás réteg, amiben az alma reszelve volt és habos állagot kapott majd ezt követte a ribizlihab és rajta pár csepp ribizlilekvár. 



Nekem sokkal jobban tetszett ez a torta, mint a Milotai. Sokkal könnyebb, nem émelyítően édes, friss és üde. 


Érdemes kipróbálni! :)


2013-ban Magyarország Cukormentes Tortája a Ribizlihabos-almás réteges! Tovább
Eperlekváros-csokis csiga vaníliasodóval

Eperlekváros-csokis csiga vaníliasodóval

Anyucim a telken termett eprekből rakott el lekvárt. Csak úgy kalácsra nem szerettem volna "elpazarolni" őket így mindig gondolkodtam, hogy mire is használhatnám fel őket ( 2 kisebb üveggel kaptam). Múltkor megkívántam a pudingos csigát, elkezdtem keresgélni a recepteket és végül megtaláltam Piszke málnás-vaníliás csigáját. A tölteléken és a méreteken változtattam. Ez az adag egy 24 cm-es tortaformára elegendő vagy még hozzá pluszban egy kicsihez, mert picit nyomorogtak a csigáim! :D


Hozzávalók a tésztához:

25 dkg + 7 dkg dkg liszt
6 dkg vaj
5 dkg cukor
0,25 liter tej
12,5 g élesztő 
fél púpozott kk. sütőpor
fél csapott kk. szódabikarbóna

Hozzávalók a töltelékhez:

2 kis üveg eperlekvár
csokicseppek


Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

fél liter tej
2 nagy tojás sárgája
2 vaníliá scukor
2 ek cukor
2 teáskanál étkezési keményítő


Elkészítése:

1. Először elkészítjük a tésztát. A tej felét a vajjal és a cukorral egy fazékban összemelegítjük, ha a vaj elolvadt akkor levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a tej másik felét és belemorzsoljuk az élesztőt.

2. 10 percig hagyjuk az élesztőt dolgozni, majd hozzáadjuk a 25 dkg lisztet és elkeverjük fakanállal. Ezután hagyjuk 1 óráig meleg helyen kelni.

3. A 7 dkg lisztet, a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverjük és lisztes kézzel beledolgozzuk a tésztába. Ha kéne még hozzá liszt, hogy összeálljon, akkor adagoljunk még hozzá.

4. Lisztezett deszkára borítjuk, majd kicsit dögönyözzük. Hosszúkás rúddá formázzuk, majd kinyújtjuk.

5. Megkenjük a lekvárkákkal, majd rászórjuk a csokicseppeket.

6. Feltekerjük és olyan 1,5 cm vastagságúra szeleteljük őket. Egy kivajazott, lisztezett formába rakjuk, majd készre sütjük a kis csigákat.

7. Végül elkészítjük az öntetet. 4 dl tejet felmelegítjük. Közben elkeverjük a a tojássárgákat, a keményítőt és a cukrot, majd hozzáöntjük a tejhez. Sűrűsödésig keverjük,majd a végén hozzáadjuk a vaníliás cukrot.



Jó étvágyat hozzá! :)
Eperlekváros-csokis csiga vaníliasodóval Tovább
Tonhalas-zöldséges wrap avagy én mit választottam a 11. Blogkóstolóra!

Tonhalas-zöldséges wrap avagy én mit választottam a 11. Blogkóstolóra!

Eljött a 11. Blogkóstoló ideje, akinek a háziasszonya nem más, mint Dina világa. :) Fő profilja a marcipán készítése, torták terén eléggé verhetetlen! Kukkancsatok be hozzá, hátha találtok nála valami finomságot. Dina Dinkát sorsolta ki nekem, akinek a blogját még nem ismertem, de találtam nála jó recepteket, amik elnyerték a tetszésemet. Ellestem és elkészítettem tőle házi készítésű tortilláját. :) Itt a bizonyíték, hogy nem kell megvásárolni a bolti tortillát, mert akár mi is otthon bátran elkészíthetjük és még finomabb is! Sokféle variáció létezik a töltésére, én most a tonhalas-zöldséges verziót választottam.

Nagyooon finom! :) Köszönöm a receptet Dinka, még sokszor fogom hasznosítani! :)




Hozzávalók a tortillához

 (4 db):


 25 dkg liszt 
0.25 dl olaj
fél tk. só
fél csomag sütőpor
kb. 1,5 dl langyos víz

Hozzávalók a töltelékhez:

saláta
piros/sárga paprika
paradicsom
tonhal


Elkészítése:

1. Elkészítjük a tortilla tésztáját. A hozzávalókat összegyúrjuk mígnem egy kicsit ruganyos masszát kapunk. Ezután négy kis gömbre osztjuk, majd letakarjuk őket egy konyharuhával és 30 percig pihentetjük.

2. Eközben feldaraboljuk a zöldségeket. A salátát hosszanti csíkokba, a paprikát kis kockákra a paradicsomokat pedig körkörösen.

3. Lisztezett nyújtódeszkán kör alakúra nyújtjuk majd olaj nélkül! kisütjük őket palacsintasütőben. Kicsit égni fog a lábas,de ne foglalkozzunk vele, tárjuk ki az ablakokat és végezzük a műveletet! :D

4. Amint elkészült 1-1 lap, rakjunk rá vizes konyharuhát mert hamar megkeményedhet a tortillánk.

5. Ha mindegyik kész van, akkor megtöltjük. Saláta, paradicsom, paprika rá a tonhal, majd feltekerjük. Tekerésnél egy jó tanács. Vizes konyharuhát rakjunk rá és úgy mint a piskótatekercset először azzal tekerjük fel, így a tészta meg fog puhulni és nem fog betörni. Ezt az ostyatekerésnél tanultam! :)





Jó étvágyat hozzá! :)



Tonhalas-zöldséges wrap avagy én mit választottam a 11. Blogkóstolóra! Tovább
Punschrullar! avagy hogyan készítsük el az ikeában található puncsroládot?!

Punschrullar! avagy hogyan készítsük el az ikeában található puncsroládot?!


Sokszor láttam már az Ikeában kapható puncsos svéd desszertkülönlegességet, de annyira nem volt számomra bizalomgerjesztő, hogy meg is vásároljam azt. Amikor megláttam ildi KOKKInál a receptet, egyből  a szívembe lopta magát és elraktároztam a várólistámra. Ildi KOKKIt amúgy is kedvelem, szeretem amiket csinál, így tudtam, hogy a recept is tökéletes amit feltüntetett. :) Végre eljött a pillanat! Piskótának igaz mást választottam, mert egy másik sütimből a maradékot használtam fel, de az ő által kreált eredeti receptet is ki fogom próbálni! :)


Hozzávalók a piskótaalaphoz

4 tojás 

10 dkg cukor
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor
2 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál olaj
4 evőkanál víz

Hozzávalók a töltelékhez:

2 ek kakaópor
2 tk vaníliás cukor
2 ek cukor
5 dkg vaj, vagy margarin
1 tk rumaroma, vagy 1-2 nagy evőkanál rum

Hozzávalók a díszítéshez:

15 dkg marcipán
75 g csoki


Elkészítése:

1. Elkészítjük a piskótát 1-2 nappal előtte,h igazán morzsás legyen. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (min. 10 percig), majd a tál oldalán beleöntjük a vízzel kikevert olajat. A kakaót a liszttel összekeverjük és óvatosan lapáttal hozzáadjuk a felvert tojásokhoz.

2. A sütőt 170 fokra melegítem, papírral kibélelt gáztepsibe öntöm és készre sütöm, majd hagyom kihűlni.

3. A töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverem, majd hozzáadom az összemorzsolt piskótát.

4. A marcipánt porcukros nyújtódeszkán 2 mm vékonyságúra nyújtom, majd a kész masszából hosszú kígyókat formázok, amit rárakok a kinyújtott marcipánra, majd feltekerem.

5. Kis roládokat vágok le belőle és a két végét olvasztott csokiba mártom. Díszíthetjük az alját is csokival de akár kis vonalakat is húzhatunk a tetejére.

6. Próbáljátok ki! Nagyon finom és mutatós, vendégvárónak is tökéletes!



Jó étvágyat hozzá! :)


Punschrullar! avagy hogyan készítsük el az ikeában található puncsroládot?! Tovább
Körtés madeleine avagy Szofikától kapott csoda nyereményem :)

Körtés madeleine avagy Szofikától kapott csoda nyereményem :)


Szofikánál volt egy kis játék, ahol én lettem az egyik nyertes és így egy madeleine sütőforma boldog tulajdonosa lehetek. Szofi egyből ment is a postára feladni, én pedig kicsit vártam a sütésével, de nem kellett volna, mert isteni sütemény. Gyorsan elkészül és nagyon finom. A jellegzetes általában citromos, én körtével készítettem most el.

A citromos madeleine receptje:


Most pedig itt egy kis történelmi áttekintő erről az édes aprósüteményről:

"A madeleine-t Proust tette világhírűvé, Az eltűnt idő nyomában című művében fontos szerepet szán a kis aprósüteménynek.

A madeleine története a legenda szerint akkor kezdődött, mikor egy francia lány, akit Madeleine-nek hívtak, megajándékozta a kis sütikkel Stanislaw Lezczynskit, Lotaringia hercegét. A hercegnek annyira ízlett a sütemény, hogy lelkesen kínálni kezdte vele a lányát is, aki XV. Lajos felesége volt. A madeleine-nek népszerűsége ekkore kezdett felfelé ívelni, majd meghódította egész Franciaországot. Ehhez jött még Proust hatása, mely meghozta a világhírt is a kagyló alakú kis piskótafalatkáknak."

Köszönöm! :*

Adag:

48 db mini madeleine

Hozzávalók:

2 tojás
2 ek. kristálycukor
2 ek. porcukor
70 gr liszt
csipet só
csipet sütőpor
75 gr olvasztott vaj
1 ek. víz
1 reszelt körte




Elkészítése:

1. A tojást a cukrokkal fehéredésig verjük.

2. A vajat a mikróban felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a vizet.

3. A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, majd átszitáljuk 2-szer.

4. A felvert tojáshoz hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a körtét és végül a lisztes mixet.

5. A masszát a formába kanalazzuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.



Jó étvágyat hozzá! :)







Körtés madeleine avagy Szofikától kapott csoda nyereményem :) Tovább
Csodacsoki torta paleo módra!

Csodacsoki torta paleo módra!

Reni szülinapi egészséges tortája. Hiába nem tartalmaz lisztet és cukrot sem egy finom és ízletes tortáról beszélhetünk. :) A receptet Paleo-ínyencnek köszönhetem!




Adag:

22 cm-es torta

Hozzávalók a tésztaalaphoz:

8 tojás
4 evőkanál vajzsír
8 púpos evőkanál kakaópor
8 teáskanál xilit

Hozzávalók a marcipánhoz:

10 púpozott evőkanál darált mandula
5 evőkanál víz
1 evőkanál rum
0,5 evőkanál vajzsír
2 evőkanál xilit

Hozzávalók a csokikrémhez:

1 tojássárgája
1 evőkanál xilit
1dl kókusztej
1 csapott evőkanál kakaó
fél vaníliarúd
1 evőkanál vajzsír

Hozzávalók a csokimázhoz:

3 csapott evőkanál kakaó
125 g pálmazsír


Elkészítése:

1.  Először készítsük el a piskótát. Olvasszuk meg a vajzsírt lassú tűzön, majd keverjük el benne a kakaót. 

2. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük ki 7 teáskanál xilittel, majd adjuk hozzá a kakaós-vajzsíros masszát.

3. A maradék xilittel a tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a kakaós mixet és keverjük el.

4. 180 fokra előmelegített sütőben vajazott tortaformában készre sütjük.

5. Most jön a marcipán réteg. A mandulát kezdjük el melegíteni lassú tűzön, majd folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a xilitet, a vizet, a rumot, majd végezetül a vajzsírt. Szépen be fog sűrűsödni, amit majd rá tudunk nyomkodni a tortánkra.

6. Éééés most jön a csokikrém a szép kis türelem játékos! :D A kókusztejbe kaparjuk bele a vaníliát, adjuk hozzá a kakaót és főzzük sűrűre.

7. A tojássárgákat keverjük fehéredésig a xilittel, majd vízgőz fölött kézi habverővel kevergessük és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a kakaós kókusztejet.

8. A krémet kb 15 percig kell kevergetni, hogy elérje a puding állagot. Fontos, hogy csakis kézzel keverjük és ne géppel. Ha kész a krémünk, akkor lehűtjük és hozzákeverjük a vajzsírt.

9. Most pedig jöjjön a csokimáz.  A kakaóport és a pálmazsírt tűzön főzzük össze. A szép csokimáz titka a jól lehűtött torta. Ha a hideg tortára öntjük a csokimázat, akkor nem folyik le, mert közben is hűl.

10. Most pedig jöjjön a rétegezés. A piskótánkat három részre szétvágjuk, az alsó részre rárakjuk a marcipán réteget, majd a piskótát arra a csokikrémet majd a piskóta és a tetejére még egy kis krém és ezt nyakon öntjük a csokimázzal.


Jó étvágyat hozzá! :)



Csodacsoki torta paleo módra! Tovább
Kolbászos kistáskák

Kolbászos kistáskák

A sok édes után vágytam már egy kis sósra, de nem sok mindenem volt itthon.. még tejem sem, mert megittam a reggeli kávéhoz. :) Így ötletelgettem és megalakult ez a recept. A tésztáján még van mit javítani, igazából a töltelék az, ami feldobja. :)


Hozzávalók a tésztaalaphoz:

35 dkg liszt
fél csomag porélesztő
25 dkg margarin
kávéskanál cukor
1 bögre langyos víz
só ízlés szerint
1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

csípős mini snack kolbász 
hagyma

provencei fűszerkeverék

paradicsomszósz


Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd meleg helyen kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

2. A hagymát kockákra vágjuk, olajon megpirítjuk. Ha kész, akkor beleszeleteljük a kolbászokat, fűszerezzük, majd a végén a paradicsomszósszal összeforraljuk.

3. Ha kész a tésztánk, akkor egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd mint a derelyénél úgy megtöltjük. Papírozott tepsibe rakjuk és a tetejét tojássárgával megkenjük.



4. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.




Jó étvágyat hozzá! :)
Kolbászos kistáskák Tovább
Mini Mozart torta Juci módra!

Mini Mozart torta Juci módra!

Régebben sokszor ettem Mozart csokit és kíváncsi voltam, hogy sütiben milyen is lehet. Találtam is egy receptet Mohától és innen szemezgettem, ötleteltem és megalakultam az én kicsi mini tortácskáim, vagy inkább sütik. :) A mandulás krém, a marcipán és a nutella tökéletesen kiegészítik egymást. 


Adag: 

9db kis sütike
 (10 cm átmérőjű)

Hozzávalók a tésztaalaphoz:


4 tojás 

10 dkg cukor
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor
2 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál olaj
4 evőkanál víz


Hozzávalók a krémhez:


4 tojás
15 dkg cukor

2 fkanál darált mandula (vagy 1 flakon zöld mandulaaroma)
1 teáskanál vaníliakivonat
2 púpozott evőkanál liszt
2 dl tej
10 dkg vaj


nutella, marcipán


Elkészítése:

1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (min. 10 percig), majd a tál oldalán beleöntjük a vízzel kikevert olajat. A kakaót a liszttel összekeverjük és óvatosan lapáttal hozzáadjuk a felvert tojásokhoz.

2. A sütőt 170 fokra melegítem, papírral kibélelt gáztepsibe öntöm és készre sütöm, majd hagyom kihűlni.

3.Elkészítjük a krémet. Az egész tojásokat elkeverem a cukorral, vaníliakivonattal, liszttel, mandulával, felöntöm a tejjel és kis lángon állandó keveréssel besűrítem. Hagyom kihűlni, majd a puha vajat belekeverem.

4. A marcipánt porcukron fél centi vékonyra nyújtom és a tortaforma alja mentén kivágom a kört belőle. A nutellát mikróban felmelegítem.

5. A piskótára rákenem a krémet, rárakom a marcipán réteget (kicsit megnyomkodom), majd a tetejére a nutellát.


Jó étvágyat hozzá! :)
Mini Mozart torta Juci módra! Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil