fromJuci

Keksztekercs I.

Keksztekercs I.

Biztosan többször csináltatok már keksztekercset, mivel nem nagy kunszt. Én még csak most próbáltam ki, nálunk nincs akkora divatja, mint máshol. :) Finom! Szeretem a kókuszt, meg a csokit is. Úgy látom párszor még kell majd csinálnom, mert már elkezdődött a követelés! :) Legközelebb más receptet is ki fogok próbálni, mert ahogy nézegettem, ezt az édességet is többféleképpen el lehet készíteni. 


Adag:

1 rúdnyi

Hozzávalók a tekercshez:

165 g háztartási keksz
100 g porcukor
baracklekvár (annyi amennyivel kellőképpen összetapad a masszánk)
2 ek. kakópor

rum

reszelt citromhéj (elhagyható)

Hozzávalók a krémhez:


100 g vaj
100 g porcukor
30 g kókuszreszelék


Elkészítése:

1. Először elkészítjük a barna részt. Az összes összetevőt összekeverjük, majd masszává gyúrjuk. Kis időre a hűtőbe tesszük.

2. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kókuszt és alaposan átkeverjük.


3. A barna masszát folpackon téglalap alakúra nyújtjuk, majd a krémet szépe elegyengetjük rajta és a folpack segítségével feltekerjük és meghintjük kókusszal.

4. A kész rudat hűtőbe tesszük, várunk 1-2 órát, hogy az ízek összeérjenek, majd szeleteljük.





Jó étvágyat hozzá! :)




Keksztekercs I. Tovább
Rusztikus fekete-erdő torta

Rusztikus fekete-erdő torta


Egyszer csináltam már fekete-erdő ízesítésű téglalap alakú valamit, de ott piskótával csináltam, itt pedig egy másik tésztát próbáltam ki, ami sokkal stabilabb, így elbírja azt a töménytelen mennyiségű tölteléket, amit nem félek használni! :D Imádom a tortákat megpakolni, annyival amennyit épphogy elbírnak. A kevés tészta, sok töltelék személyes alapszabályát követem. A külső burkolat rusztikus stílust képvisel, ami az én kedvencem. Imádtam ezt a tortát elkészíteni! :)
A receptet Szofikától lestem el, kisebb átalakítással! 


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók a tésztaalaphoz:

4 tojás
10 dkg cukor
1,75 dkg vaj
8 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
1,25 dkg kakaópor

Hozzávalók a meggy töltelékhez:

1 üveg meggybefőtt 
2,5 dkg étkezési keményítő
vanília cukor
őrölt fahéj

meggybefőtt leve

Hozzávalók a tejszínes töltelékhez:

2 dl tejszín
1 zacskó habfixáló
1 teáskanál porcukor
fél mokkáskanálnyi vaníliakivonat

Hozzávalók a frostinghoz:

3 dl tejszín
1,5 zacskó habfixáló
1,5 teáskanál porcukor
 1 mokkáskanálnyi vaníliakivonat


Elkészítése:

1. Először elkészítjük a tésztánkat. A lisztet, a keményítőt és a kakaóport összekeverjük és egy tálba szitáljuk.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval és 70 g cukorral kemény habbá verjük, majd a tojások sárgáját 4 evőkanál forró vízzel és 30 g cukorral habosra verjük.

3. A vajat felolvasztjuk és a tojássárgás egyvelegbe keverjük (kézi habverővel), majd hozzáadagoljuk a felvert tojásfehérjét és a száraz (liszt, kakaópor, keményítő) mixet.

4. A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát és 180 fokon hőlégkeveréses funkción 25 percig sütjük, majd elzárjuk a gázt, a sütőt kissé kitámasztjuk és még 10 percig benne hagyjuk a tésztát, majd kivesszük és rácson kihűtjük.

5. Amíg hűl, addig elkészítjük a meggyes tölteléket. 2 dl meggylevet összekeverem a keményítővel, cukorral, fahéjjal majd lassú lángon sűrűre főzzük (puding állagúra). Ha elkészült, akkor hozzáadagoljuk a meggyet és összekeverjük, félre rakjuk, hűtjük.

6. Most pedig jön a tejszínhabos töltelék elkészítése. A tejszínhabba belerakjuk a porcukrot, a vaníliát majd elkezdjük robotgéppel felverni, amikor elkezd sűrűsödni, akkor hozzáadjuk a habfixálót és addig verjük, amíg olyan állagot nem kapunk amilyet mi szeretnénk. :)

7. Állítsuk össze a tortánkat. A tésztát 3 részre vágjuk. A tortalapokat locsoljuk meg meggylével, majd körkörösen habzsákkal nyomjuk rá a tejszínt, majd a tejszín rétegek közé rakjuk a meggyes tölteléket. Erre kerül a második lap és ugyanígy jön a rétegezés, majd a harmadik lap.

8. A torta díszítése.
A habot verjük fel ugyanazzal a módszerrel, mint a tejszínhabos töltelék elkészítésénél jártunk el. Először spatulával simítsuk fel a krémet, majd egyengessük el vele, úgy ahogyan mi szeretnénk.


Jó étvágyat hozzá! :)
Rusztikus fekete-erdő torta Tovább
Quiche Alsacienne - francia sós lepény

Quiche Alsacienne - francia sós lepény

Több mint egy hónapja voltam, egy francia reggelizőhelyen, ahol kértem egy szelet sonkás valamit. Nem tudtam, hogy mi az, de éreztem, hogy van benne tojás. Ezzel a lepénnyel már régóta szemezgettem, még azelőtt, hogy elmentem volna erre a helyre. És láss csodát, ő volt az... csak más hozzávalókkal. A különbség annyi volt, hogy ott kisebb formában csinálták, így a töltelék magasabb lett és az vajas-omlós tészta helyett réteslapot használtak. Egyik kedvenc ételem lett... akár reggelire, akár vacsorára is ideális. A Quiche "... a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény. quiche-ben az is nagyon szerethető, hogy igazából egész évben elkészíthető, az éppen aktuális zöldségek felhasználásával. Mehet bele: paprikaparadicsompóréhagymacukkinispenót vagy akár gomba is. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylótrákotsonkát vagy olasz szalámit. Jóformán bármit bele lehet tenni. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, mascarponezabpehely. A fűszerezést is kedvünk szerint variálhatjuk: őrölt borssalszerecsendióvalfehér borssalrómai köménnyelcurry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk."


A receptet pedig a Kifőztük oldaláról vettem, amit kicsit átalakítottam. :)
A kis fa szívet pedig Aranycérnának köszönhetem! :)


Adag:

24 cm-es tortaformányi ( de ha vastagabb tölteléket szeretnénk, akkor vagy a tölteléket növeljük, csak a torta átmérőjét csökkentsük (18 cm-es formával tökéletes)

Hozzávalók a tésztához:

22 dkg finomliszt
5 dkg vaj
8 evőkanál hideg víz
2 kávéskanál só




Hozzávalók töltelékhez:

25 dkg húsos füstölt szalonna
15 dkg gomba
1 fej hagyma
2,5 dl tejszín (nem főzőtejszínt,hanem 30%-os habtejszínt használok)
3 tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, szerecsendió


a vaksütéshez szárazbab






Elkészítése:


1. Először elkészítjük a tésztát. A hozzávalókat gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd 20 percre berakjuk a hűtőbe pihenni.


2. Eközben elkészítjük a tölteléket. A gombát a hagymán megdinszteljük, majd a császárszalonnát felkockázzuk és megpirítjuk.


3. A tojást a tejszínnel és a fűszerekkel elkeverjük.


4. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, majd a tortaformába rakjuk, úgy hogy legyen széle. A tetejére alufóliát rakunk, majd arra szárazbabot és így sütjük 13 percig, majd utána leszedjük őket és tovább sütjük simán 8-10 percig.


5. Kivesszük, majd elegyengetjük rajta a gombát és a császárszalonnát és ráöntjük a tejszínes öntetet.


6. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.



Jó étvágyat hozzá! :)


Quiche Alsacienne - francia sós lepény Tovább
Banános kekszgolyó

Banános kekszgolyó

Amint megláttam Tündérsütinél ezt a golyóbist, felvettem a listámra és el is készítettem. Ezeket a kis golyókat roppant egyszerű elkészíteni, csak lusta vagyok becsokizni őket.. pedig úgy biztosan finomabbak lennének! :) A banán íz sejtelmesen érződik a kis golyóbisokban, érdemes kipróbálni! :)


Adag:


15 db

Hozzávalók:



120 g darált keksz
csipet fahéj
1 evőkanál porcukor
1 nagy banán


Elkészítése:


1. A banánt villával összetörjük, majd az összes hozzávalóval összegyúrjuk. 

2. Gömböket formázunk belőle és kész is! Aki szeretné, csokiba márthatja, vagy csak pár csíkkal díszítheti! 


Jó étvágyat hozzá! :)
Banános kekszgolyó Tovább
Pozsonyi kifli

Pozsonyi kifli

Nem szoktam Pozsonyi kiflit enni, azt hittem, hogy nem is szeretem, amíg a suliban, egyik gyakorlaton ezt készítettük el. Kellemesen csalódtam. Nagyon finom, puha, teli töltelékkel. Karácsonykor bejgli helyett ilyen kis kifliket fogok gyártani... diósat, mákosat és gesztenyéset! Próbáljátok ki ti is! Kicsit szöszmötölősebb, mint a bejgli, mert itt egyenként kell sodorni, de szerintem élvezetesebb kis kifliket enni mint egy csík bejglit. Jó... kicsit a bejgli ellen vagyok, mert már nagyon unom! :))))


Adag:

12 db

Hozzávalók a tésztához:


200 g finomliszt
80 g vaj
20 g porcukor
60 g tej
4 g élesztő
1 tojás
4 g só



Hozzávalók a töltelékhez:


150 g darált dió
110 g cukor
30 g darált keksz
80 g víz
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja

tojás a kenéshez




Elkészítése:

1. Először a tésztát készítjük el. Az élesztőt hideg vízben feloldjuk, közben a lisztet a porcukorral és a vajjal összemorzsoljuk.

2. Krátert készítünk, majd a közepébe beleöntjük az élesztős tejet és a tojást, a külsejéhez a sót, majd gyorsan összegyúrjuk és 20-25 percig hűtőben pihentetjük.

3. Közben elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral egy lábasban felforraljuk, majd ráöntjük a száraz alapanyagokra ( dió, cukor, keksz, vaníliás cukor), összekeverjük és belereszeljük a citrom héját.

4. A tésztát kivesszük, majd 30 grammos golyókra osztjuk szét. A tölteléket is ugyanígy kimérjük.

5. A kis golyókat lisztezetlen! felületen ovális alakúra nyújtuk, majd a kis töltelékeket hengerezzük és a közepébe illesztjük, sodorjuk őket és kifli alakúra formázzuk.

6. Linkelek nektek egy kis videót, ahol a mérést és a formázást láthatjátok (2:33 perctől) itt!

7. A diós kiflit patkó, a mákosat pedig ácskapocs alakúra formázzuk, így könnyen meg tudjuk majd különböztetni őket egymástól.

8. Most pedig jön a lekenés. Először a tojás sárgájával kenjük le a kis kifliket, majd hűtőben addig pihentetjük, amíg nem fog ragadni a teteje. Ezután jön a második lekenés, amikor tojásfehérjével kenünk, ezt pedig szobahőmérsékleten szárítjuk meg, majd 180 fokon készre sütjük!



Jó étvágyat hozzá! :)


Pozsonyi kifli Tovább
Impossible pie! avagy a Lehetetlen pite

Impossible pie! avagy a Lehetetlen pite


Bármennyire is a neve azt tükrözi, hogy mennyire nehéz ez ne tántorítson el senkit. Ez a süti roppant egyszerű. Az összes hozzávalót csak össze kell keverni, beleönteni a tepsibe és kész is. A rétegek pedig sütés közben alakulnak ki.. ezért is próbáltam ki, mert kíváncsi voltam, hogy tényleg így van-e és ez hogyan is működik. 3 réteg képződik, alul egy pudingszerű, majd egy szivacsos és legfölül a kókusz réteg. Érdemes kipróbálni! Gyors és finom!
A receptet Konyhalálnak köszönhetem! :)


Adag:

24x24 tepsi

Hozzávalók:

96 g liszt
141 g cukor
100 g kókuszreszelék
5 tojás
1 csomag vaníliás cukor
160 g olvasztott vaj
0,6 l tej
reszelt citromhéj


Elkészítése:

1. Az összes hozzávalót összekeverjük, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. 170 fokon 45-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük elkészült-e már.


Jó étvágyat hozzá! :)
Impossible pie! avagy a Lehetetlen pite Tovább
Almás pite golyó

Almás pite golyó


Almából sok mindent lehet csinálni, ám most hallottam először az almás pite golyóról. Kíváncsi voltam az ízvilágára és nem csalódtam. Nekem a közelgő karácsonyt juttatja eszembe a fahéj-alma-szegfűszeg triumvirátussal. Külsejét fahéjas-porcukorral díszítettem, de hamar beszívja. Így javaslom a darált diót, ezzel még ősziesebbé tehetjük ezeket a csodálatos kis golyókat.
A receptet pedig egy gasztro-nővér párostól ( Szofika és iLDo) szerváltam. :)



Adag:

33 db


Hozzávalók:


600 g reszelt alma 
kb. 400 gr darált keksz
kb. 200 gr porcukor
1 citrom reszelt héja
3 tk citromlé
3 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg

fahéjas-porcukor/darált dió a beforgatásához


Elkészítése:

1. A reszelt almát megdinszteljük (mintha almás pitét csinálnánk), majd fűszerezzük a citromhéjjal, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel.

2. Miután kihűlt, hozzáadjuk az kekszet és a porcukrot, majd jól összedolgozzuk.

3. Kis golyóbisokat formázunk, majd meghempergetjük őket a fahéjas-porcukor avagy a darált dióval.


Jó étvágyat hozzá! :) 
Almás pite golyó Tovább
Banános-csokis marcipánnal díszített cupcake

Banános-csokis marcipánnal díszített cupcake


A diplomáját megszerző Mérnök úrnak készült meglepetésbe ez a pár darab cupcake, a kedvenc csapatának (Juventus) színeivel. Sokáig gondolkoztam, hogy mit készítsek és ez tűnt a legjobb ötletnek.
A marcipán díszeket és az alapot lekvárral rögzítettem. Maga a cupcake banános-csokis ízesítést kapott.
A receptet Tündérsüti málnás cupcake-je ihlette. A málnát banánra cseréltem. 


Adag:

9 db

Hozzávalók:

100 g liszt
20 g kakaópor
130 g porcukor
vaníliacukor
1 tk. sütőpor
csipet só
40 g vaj
100 ml tej
1 tojás
1 banán kockákra vágva

marcipán a tetejére + lekvár


Elkészítése:

1. A porcukrot a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliacukrot.

2. Hozzáadjuk ehhez a keverékhez a por állagú anyagokat: a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a sót, majd jól elkeverjük.

3. Végezetül hozzáadjuk a tejet és az apró kockákra vágott banánt. 

4. Kapszlikba adagoljuk, majd 200 fokon 14 percig sütjük, majd kihűlés után díszítjük.


Jó étvágyat hozzá! :)

Banános-csokis marcipánnal díszített cupcake Tovább
csak a Cake pop!

csak a Cake pop!

Imádom a sacher cake poppokat! Ízvilágukat tekintve csokis, de nem geil.. állagra pedig selymes és lágy. Roppant praktikus, főleg szülinapokra.. akár torta helyett is! Nem kell hozzá se villa, se tányér, se szalvéta.. megfogod és egyből haraphatod. Esküvőkre is kiváltképp megfelelő, akár köszönőajándékként is vagy pici kis gyerek zsúrokra, sok színűen vagy a kedvenc mesefigurával díszítve. 



Szombaton az egyik ismerősöm születésnapjára voltam hivatalos és Zsuzsival együtt ezeket a gyönyörű kis ízletes poppokat készítettük az ünnepelt nagy örömére! Még egyszer nagyon boldog születésnapot Balázs! :)


A receptet pedig megtaláljátok itt!


Jó étvágyat hozzá! :)
csak a Cake pop! Tovább
Lemon curd cupcake - Blogkóstoló 12.

Lemon curd cupcake - Blogkóstoló 12.


Elérkezett az újabb blogkóstoló ideje, a tizenkettedik. Ennek a fordulónak a háziasszonya teller-cake, aki mindig sok finomsággal kápráztat el minket. A blogkóstolókon mindig egy neked kisorsolt blogról kell elkészíteni egy műremeket, ami elnyeri a tetszésedet.. lehet egy az egyben, de kisebb-nagyobb átalakításokkal is. Nekem a szerencse Abroszra Valót szánta. Nem volt számomra új a blog, sokszor jártam már nála. Több recept között hezitáltam de végül a citromos muffint választottam, amit az én ízvilágomra szabtam. Nagyon finom kis süteményről van szó, igazi kis citrusos bomba. 
Köszönöm szépen a receptet! :)


Adag:

18 db


Hozzávalók a tésztához:


30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
vanília aroma
csipet só
3 dl tej
1 dl olaj



Hozzávalók a töltelékhez:


1 tojás
5 dkg cukor
2,5 dkg vaj
1 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
1 evőkanál mascarpone krémsajt

Hozzávalók a frostinghoz:

1 doboz mascarpone krémsajt
porcukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál citromnak a leve



Elkészítése:

1. Először készítsük el a krémet. A tojást felverjük, hozzáadjuk a cukrot, vajat, citromlét, citromnak a reszelt héját és gőz fölött sűrűre főzzük. A elkészült krémet kihűtjük, majd a mascarponéval simára dolgozzuk.

2. Most jön a tészta. A száraz összetevőket elkeverjük, majd hozzáöntjük az olajos tejet és robotgép segítségével simára mixeljük. 

3. Kapszlikkal kibélelt muffin sütőformában rétegezve töltjük. Egy réteg tészta, arra a citrusos krém, majd ismét a tészta. 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

4. A frostingnál a hozzávalókat simára keverjük, majd habzsákba töltjük. Ha kihűltek a kis cupcake-ek, ezzel díszítjük.




Jó étvágyat hozzá! :)
Lemon curd cupcake - Blogkóstoló 12. Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil