Anya régóta csinál ilyen kis gombócokat, most végre én is megtanultam. Gyorsan megvan, és eléggé laktató.. bár apának szerintem 30 gombóc sem lenne elég. :D A szilvalekvárt anya nővérének a családja csinálja, szabolcsi szilvából, isteni! Ha van kedvetek próbáljátok ki ti is.. lekvár helyett lehet gyümölcsöt is rakni bele, de akár nutellát is! :)
Hozzávalók a tésztához:
1 kg burgonya
25 dkg liszt
1 evőkanál búzadara
3 dkg zsír vagy olaj
1 tojás
só
Hozzávalók a töltelékhez:
szilvalekvár
Hozzávalók a gömbök megforgatásához:
10 dkg felhevített vaj
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg porcukor
fahéj
Elkészítése:
1. A krumplit megfőzzük, áttörjük majd elkeverjük a zsiradékkal, darával, liszttel, sóval, majd a tojással összegyúrjuk. (Ezt a tésztát nem kell pihentetni)
2. Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd 8 cm-es kis kockákat vágunk belőle, amelyeknek a közepét megtöltjük szilvalekvárral.
3. A négyszögek sarkait összefogjuk, majd lisztezett kézzel kis gombócokat formálunk belőle.
4. Egy lábasba sós vizet melegítünk forrásig, majd beledobáljuk a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, már jók.
5. Leszűrjük, leöblítjük. Egy másik lábasban a vajat, zsemlemorzsát, porcukrot, fahéjat összepörköljük és beleforgatjuk a kész gombócokat.
6. Tálalás előtt porcukorral és fahéjjal meghintjük.
Jó étvágyat hozzá! :)