Sokszor láttam már az Ikeában kapható puncsos svéd desszertkülönlegességet, de annyira nem volt számomra bizalomgerjesztő, hogy meg is vásároljam azt. Amikor megláttam ildi KOKKInál a receptet, egyből a szívembe lopta magát és elraktároztam a várólistámra. Ildi KOKKIt amúgy is kedvelem, szeretem amiket csinál, így tudtam, hogy a recept is tökéletes amit feltüntetett. :) Végre eljött a pillanat! Piskótának igaz mást választottam, mert egy másik sütimből a maradékot használtam fel, de az ő által kreált eredeti receptet is ki fogom próbálni! :)
Hozzávalók a piskótaalaphoz
4 tojás
10 dkg cukor
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor
2 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál olaj
4 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez:
2 ek kakaópor
2 tk vaníliás cukor
2 ek cukor
5 dkg vaj, vagy margarin
1 tk rumaroma, vagy 1-2 nagy evőkanál rum
Hozzávalók a díszítéshez:
15 dkg marcipán
75 g csoki
Elkészítése:
1. Elkészítjük a piskótát 1-2 nappal előtte,h igazán morzsás legyen. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (min. 10 percig), majd a tál oldalán beleöntjük a vízzel kikevert olajat. A kakaót a liszttel összekeverjük és óvatosan lapáttal hozzáadjuk a felvert tojásokhoz.
2. A sütőt 170 fokra melegítem, papírral kibélelt gáztepsibe öntöm és készre sütöm, majd hagyom kihűlni.
3. A töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverem, majd hozzáadom az összemorzsolt piskótát.
4. A marcipánt porcukros nyújtódeszkán 2 mm vékonyságúra nyújtom, majd a kész masszából hosszú kígyókat formázok, amit rárakok a kinyújtott marcipánra, majd feltekerem.
5. Kis roládokat vágok le belőle és a két végét olvasztott csokiba mártom. Díszíthetjük az alját is csokival de akár kis vonalakat is húzhatunk a tetejére.
6. Próbáljátok ki! Nagyon finom és mutatós, vendégvárónak is tökéletes!
Jó étvágyat hozzá! :)