fromJuci

GBT: Gasztroblogger találkozó

GBT: Gasztroblogger találkozó

Vasárnap Gasztroblogger találkozón voltam. Számomra ez volt az első alkalom és mivel nagyon izgulós vagyok, minden esemény előtt képes vagyok felspanolni magamat, így ez sem volt másként. Kétféle dolgot vittem, vagyis hármat... de az egyiket aznapra hagytam. Így kezdődött az egész úgy, hogy indulás előtt pár perccel vettem ki a pitét a sütőből, amikoris már a bakancs és minden rajtam volt, majd rohantam a buszhoz, hogy a találkozási pontra időben oda érjek. A Ferenciek terén egyből kiszúrtam Markát (Marka boszikonyhája), majd betoppant Linda (Konyhalál) is. Felszálltunk a buszra és nagy meglepetésünkre Zsuzsi (Praliné Paradicsom) éppen felugrott a járműre és el is indultunk a cél felé, a Lugas Vendéglőbe. Betoppantunk és már mindenki ott várt minket. Megláttam Mariszt (Tortafüggő Marisz), Andit (Sherpa Konyhája), Dinát (Dina világa), Sasót (Sütök-főzök), Györgyit (Csak mert szeretem), Zsuzsit (Fehér Falat) és Ágit (A tetovált lány konyhája). Így alakult úgy, hogy megismerhettem 10 csodálatos bloggert nem csak virtuálisan, hanem végre élőben is. :) 


5 kellemes órát töltöttünk együtt. Voltak sztorizgatások, viccelődések, gasztro téma, fotó téma és sok-sok kacagás... no meg kóstolás. Mindenki hozott magával valami finomságot. Íme hát a roskadozó asztal.


Marka csokis bacont, karamellás pöfeteget, bárányos hasét és fenyőrügy kivonatot hozott, Linda Sziruppal öntözött rózsákat és kéksajtos-medvehagymás pogit. Györgyi füstölt lazaccal töltött spenóttekerccsel örvendeztetett meg minket, míg Ági sushi és hawaii tekercseket készített. Marisz Kalocsáról utazott hozzánk és táskája mélye mangalica kolbászt, pilóta kekszet, doukissát és griotkát rejtegetett. Andi nagyon fincsi moha trüffelt és zselés sütit kínált. Praliné Zsuzsi mákos madeleinet, matcha teás macaront citromos fehércsokis ganache-vel töltve, csokis nyalókatallérokat, rózsa-málna bonbont és tonkababos bonbont készített nekünk. Dina mini mozart tortácskákkal kápráztatott el minket, amit már két hete megálmodott és hát valljuk be, hogy nem hiába és még csokiszalámit is készített. :) Fehér falat Zsuzsi különböző bonbonokkal várt minket, három félével is. Sasó chilis csoki kolbásszal és rendes füstölt kolbásszal kedveskedett, ami isteni finom volt. Régebben utáltam a kolbász, de szerencsére már megkedveltem, így dalolva falatozgattam belőle. Én sütinyalókákatgombás-szalonnás sós pitét és házi alma pálinkát vittem. :)


És most következzen pár pillanatkép!

Itt éppen magyaráztam Markának, hogy mit rejt a pitém! :D - Györgyi fotói

Pálinkázás, fotózás, csicsergés - Sasó fotói

Első koccintás - Györgyi fotó

Én nagyon szerettem ezt a kis összejövetelt és alig várom már a következőt! :)

- fromJuci -
GBT: Gasztroblogger találkozó Tovább
Narancsos csirkecomb

Narancsos csirkecomb

Úgy gondoltam gyorsan megírom ezt a posztot, mert muszáj nektek is részesülni ebből a csodából. Már tegnap gondolkoztam mit is csináljak a csirkecombból. Valami narancsosat szerettem volna.... Orsicsibe által rá is bukkantam egy szimpatikus receptre, ám én kicsit tovább gondoltam. Ez valami nagyon tuti lett. Én krumplival fogyasztottam és locsoltam rá a hús körüli szaftból, hát valami isteni... főleg úgy, ha még narancs darabokat is eszel hozzá!!


Hozzávalók:

4 csirke felsőcomb
1 fej fokhagyma
2 narancs leve
2 evőkanál méz
1 teáskanál gyömbér + egy kis curry
fahéj rudak
5 szegfűszegbors (egész)
1 narancsnak a gerezdjei
só, bors


Elkészítése:

1. A csirkéket borsozzuk, sózzuk majd fél óráig állni hagyjuk. Közben megtisztítjuk a fokhagymát.

2. Egy tepsibe olajat öntünk, rárakjuk a fűszerezett csirkéket, majd rá és köré a fokhagymákat. Letakarjuk alufóliával és fél órára berakjuk a sütőbe 180-200 fokra.

3. Közben elkészítjük a mártást, amivel locsolgatni fogunk. Összekeverjük a 2 narancs levét a mézzel, a gyömbérrel, a curryvel. 

4. Kivesszük a tepsit, levesszük róla az alufóliát majd meglocsoljuk az imént elkészített lötty felével. Mellé pakoljuk a narancs gerezdjeit, majd a szegfűborsokat és a fahéjrudakat és vissza a sütőbe. Aranybarnára sütjük, majd közben néha-néha kivesszük és a maradék mártással öntögetjük.


Jó étvágyat hozzá!

-fromJuci-
Narancsos csirkecomb Tovább
Legkedvesebb sütinyalókáim

Legkedvesebb sütinyalókáim

Ismét sütinyalókát gyártottam, de ők lettek az eddigi legszebbek, hiszen egy nemes célra ajánlottam fel őket és így még jobban beletettem a szívemet, lelkemet. Sokan láthattatok a tv-ben egy riportot egy beteg kisfiúról. Ő nem mást, mint Kovács Márk, aki oxigénhiánnyal született, így nem tud járni, de műtéttel ez orvosolható. Mint mindenki tudja egy-egy ilyen műtét nagyon drága, gondoltam miért ne segítsek. Miért ne segítsünk? Aki teheti holnap ma is vihet sütit. Ha pedig nincs kedvünk sütni, akkor látogassunk el a Halfesztiválra és keressük az Epermester Gasztro Mánia standot. Becsületkasszával vásárolhatunk finomságot, ezzel segítve Márk gyógyulását, és ezzel közelebb engedni az ő álmához, hogy egyszer majd ő is tudjon járni, vagy akár futkározni, mint a többi gyermek. Mindenkinek van egy álma, neki ez az álma és küzd érte... váltsuk hát valóra! :)


 Adag:

30 db 

Hozzávalók:

10 dkg vaj (lehetőleg szobahőmérkésletű)
14 dkg étcsokoládé
 10+4 dkg porcukor
 4 tojás
 7 dkg finomliszt
 5 dkg Philadelphia krémsajt
5 dkg cukrozott vaj 

Hurkapálcikák, szórócukrok, csoki a bevonáshoz, hungarocell


Elkészítése:

1. A vajat keverjük ki 10 dkg porcukorral.

2. Olvasszuk fel a csokoládét (hagyjuk kicsit hűlni), majd keverjük hozzá a cukros masszához. Ezt követően adagoljuk hozzá a tojássárgákat.

3. A tojásfehérjéket pedig verjük fel 4 dkg porcukorral.

 4. A masszához lágyan keverjük hozzá adagolva a felvert tojásfehérjét, majd szitáljuk bele a lisztet.
5. Az előre melegített 180 fokos sütőben süssül készre!





 6. A piskótát feldaraboljuk és egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot és a cukrozott vajat, majd összedolgozzuk. (egy összeállt masszát kell kapnunk)

7. A kész "tésztát" hűtőbe tesszük minimum 1 órára, majd kivesszük és 20 grammos  gömböket formázunk belőle, majd ismét a hűtőbe rakjuk, de ekkor már csak fél órára.

8. Felolvasztjuk vízgőz fölött a csokoládét, kivesszük a golyócskákat. A hurkapálcika egyik végét a csokoládéba mártjuk, majd a golyókba szúrjuk. Ismét hűtőbe rakjuk, 15 percre.

9. Most pedig kezdődhet a díszítés. Evőkanál segítségével a gömböket beleforgatjuk a csokoládéba, majd megszórjuk a díszítő elemekkel és hungarocellbe szúrjuk.

10. Hűtőbe vagy hideg helyre visszük, ahol hagyjuk megdermedni.

A receptért örök hálám üldözni fogja a Cuppcake Tortaműhelyt!


Jó étvágyat hozzá!

-fromJuci-


Legkedvesebb sütinyalókáim Tovább
Nem éppen szép piskótánk újrahasznosítása

Nem éppen szép piskótánk újrahasznosítása

A minap próbáltam egy szép piskótát sütni, de nem éppen jött össze. Valamikor a páratartalom rossz, van amikor a liszt nem megfelelő, van amikor az én kedvem nem épp olyan derűs. :) Tudni kell rólam, hogy nem szeretek kidobni semmit sem... mármint amit én művészkedek és desszertnek készítek. :) Nem volt mit tenni, kettévágtam, raktam bele és a tetejére is egy kis lemon curd krémet, majd kemény habot vertem, rákanalaztam, be a sütőbe és voilá: kész a mindent elsöprő újabb citromos süti, ami mennyei. A citrom fanyar ízét a tojáshab kompenzálja! :) Lemond curd-ös desszertet már csináltam... ki felejtené el a tökéletes citrompitét, az anyaghányadokat pedig Bonbon Mániától vettem.


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók a lemon curd-höz:


3 db citrom (leve és héja)
3 tojás 
150 g cukor
150 g vaj


Hozzávalók a tojásfehérjéhez:

4 tojás
cukor


Elkészítése:

1. Először készítsük el a lemon curd-öt. A tojásokat kis cukorral elkezdjük robotgéppel felverni, majd lassan hozzáadagoljuk a cukor többi részét. Amikor látjuk, hogy elkezd kifehéredni, beleöntjük a citromlevet és a citrom héját.

2. Amikor kész a masszánk, akkor gőz fölött kézi habverővel sűrűre keverjük (ez kb 10 perc). Megvárjuk míg kicsit hűl és apránként hozzákeverjük a vajat, majd megvárjuk míg teljesen kihűl.

3. A tojások fehérjét cukorral kemény habbá verjük. Annyi cukrot adunk hozzá, hogy kicsit cukormáz jellegű legyen.

4. A piskótánkat szétvágjuk, belerakjuk a krémet, majd a tetejére rálapátoljuk a tojáshabot és 220 fokos sütőben pár perc alatt sütjük, amíg a tojáshab teteje meg nem pirul kicsit.


Jó étvágyat hozzá! :)
-fromJuci-
Nem éppen szép piskótánk újrahasznosítása Tovább
Piskóták

Piskóták

Egy csokorban megpróbálok pár piskóta fajtát leírni, hátha ez egy pici segítség lesz nektek, amikor tortát szeretnétek készíteni vagy bármi mást. :)






1. Sima piskóta


Adag: 

1 gáztepsinyi vagy 24 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

6 db tojás 
6 evőkanál cukor 
6 csapott evőkanál liszt 
1 nagy csipet só

Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra, alul-felül melegítésre. A formát sütőpapírral kibéleljük. Ha tortaformát használunk, akkor csak az alsó kör alakot béleljük ki sütőpapírral, az oldalait kivajazzuk, kilisztezzük. Így oldalt is egyenletes lesz a piskótánk és nem lesznek benne hiányosságok a papír megtörése miatt.

2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, és külön tálba tesszük. A fehérjéhez hozzáadjuk a sót és kemény habbá verjük.

3. Közben egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját, de közben nem kapcsoljuk ki a habverőt, majd a cukrot. Az így kapott masszába beleforgatjuk a lisztet, úgy hogy a habunk ne essen össze.

4. A kész masszát formába öntjük, megsütjük, majd hagyjuk kihülni.

5. Attól függően, hogy mennyi piskótára van szükségünk, úgy növeljük vagy csökkentsük az adagok arányát (pl. ha 7 tojásosat szeretnék, akkor 7 ev. a cukor is és a liszt is)

6. Ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor a liszt 1/3-át helyettesítsük kakaóporral. 

2, A mindig tökéletesen sikerülő piskóta
a receptjét Dinának köszönhetem! :)


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

2 tojás
100 g liszt
100 g cukor
0,6 dl tej
0,6 dl olaj
fél csomag sütőpor
egy csipet só

Elkészítése:

 1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni és a cukor felét (50 g) hozzá adagoljuk. 

2. A tojások sárgáját a cukor másik felével (50 g) habosra keverjük robotgéppel, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd gyors keveréssel a lisztet és a sütőport.

3. Vgül a habot beleforgatjuk a sárgás részbe és lisztezett, vajazott formába öntjük, majd 150! fokon 35-40 perc alatt készre sütjük - hőlégkeverésesen 20-25 perc.

3, A kakaós, amit jól meg lehet pakolni


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

4 tojás
10 dkg cukor

1,75 dkg vaj

8 dkg liszt

2,5 dkg étkezési keményítő

1,25 dkg kakaópor


Elkészítése:

 1. A lisztet, a keményítőt és a kakaóport összekeverjük és egy tálba szitáljuk.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a tojások sárgáját 4 evőkanál forró vízzel és a cukorral habosra verjük.


3. A vajat felolvasztjuk és a tojássárgás egyvelegbe keverjük (kézi habverővel), majd hozzáadagoljuk a felvert tojásfehérjét és a száraz (liszt, kakaópor, keményítő) mixet.



4. A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát és 180 fokon hőlégkeveréses funkción 25 percig sütjük, majd elzárjuk a gázt, a sütőt kissé kitámasztjuk és még 10 percig benne hagyjuk a tésztát, majd kivesszük és rácson kihűtjük.


4, Csokoládés masszív piskóta

Ez a csokis piskóta elég masszív. Jól meg lehet pakolni krémmel, szépen feljön és nagyon finom.


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

1 csésze (2,5 dl) liszt

¼ csésze kakaó

¼ teáskanál sütőpor

¼ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál só

100 g szobahőmérsékletű vaj

¾ csésze cukor

1 nagy tojás

1 nagy tojás sárgája
75 g olvasztott csokoládé
½ teáskanál vanília aroma
½ csésze tej


Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, majd elkészítjük a piskótát. Először összekeverjük egy tálban száraz alapanyagokat: liszt, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna, só.


2. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojás sárgáját, az olvasztott csokoládét, és a vanília aromát. Hozzáadjuk a száraz mixet-et, majd robotgéppel simára keverjük, végül hozzáöntjük a tejet.

3. Vajazott, lisztezett formába öntjük és készre sütjük (hurkapálcika próbával nézzük meg, hogy készre sült-e a piskótánk).

5, Narancsos-csokoládés tömör gyönyör


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

175g lágy vaj
100g étcsokoládé
185g liszt
1 tk sütőpor
175g porcukor
3 közepes tojás
2 narancs reszelt héja
1 evőkanál instant kávé, higítva 1 evőkanál forró vízzel

Elkészítése:

1. A sütőformát vajazzuk, lisztezzük ki. A sütőt melegítsük elő 170/180 fokra. A csokoládét törjük darabokra és vízgőz fölött olvasszuk meg.

2. Egy tálban a lisztet keverjük össze a sütőporral. A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojást, majd a narancshéjat, végül a lisztet és jól dolgozzuk össze. Öntsük a masszához az olvasztott csokit és a kávét, mixeljük össze, majd öntsük a kilisztezett, vajazott formába. Süssük 30-35 percig. Hurkapálca segítségével nézzük meg, hogy elkészült-e a tésztánk.

6, Mákos piskóta - lisztmentes


Adag: 

22 cm-es 

Hozzávalók:

500 g tojásfehérje
300 g kristálycukor
200 g darált mák
60 g édes morzsa ( babapiskóta vagy vmi édes keksz lereszelve)
100 g hámozott, reszelt alma
fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

1. A mákot, a morzsát, a citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

2. A tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük a mákos egyveleghez.

3. Sütőpapírra 22 cm átmérőjű kört rajzolunk, majd 6-7 evőkanálnyi masszát kanalazunk rá és elegyengetjük.

5. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Amíg forró addig alávágunk. 6 ilyen tortalapot sütünk ki egyenként.

7, Babapiskóta




Adag:

20 db

Hozzávalók:


2 tojás
80 g cukor
120 g liszt

40 g porcukor majd a tetejére

Elkészítése:

1. Mivel a felvertek kényesek, ezért már előre készítsük oda a sütőpapíros tepsinket, az eszközöket és kapcsoljuk be a sütőt 175 fokra.

2. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájához adjuk a cukor 1/3-át a fehérjéhez a 2/3-át, majd verjük fel mindkettőt. A tojásfehérjéhez öntsük hozzá a sárgáját, majd óvatos, gyors mozdulatokkal keverjük össze, végül adjuk hozzá az átszitált lisztet.

3. Lapátoljuk habzsákba, majd nyomjunk a sütőpapírra babapiskóta formákat (20 db-ot) és egyenletesen porcukorral szórjuk meg. Ez fontos, mivel sütés után így lesz szép világos színű a babapiskótánk. Ha nem egyenletesen végezzük el ezt a műveletet, akkor pontok jelentkeznek majd rajta.

4. Ha végeztünk, rakjuk a sütőbe és süssük készre. :)

Itt egy kis videó a babapiskóta készítéséről! 

8, Doboslap


Adag:

6 db 18 centis lap

Hozzávalók:

4 tojás
100 g liszt
100 g cukor
20 g olvasztott vaj

kenéshez: olaj + liszt

Elkészítése:

1. Először készítsük elő az eszközöket, 6 lapot kell majd kisütni. Én úgy csináltam, hogy megfordítottam egy tepsit, azt lekentem olajjal, rászitáltam a lisztet és 18 centis tortakarikával bejelöltem a helyet, ahova majd a tészta kerül. 1 tepsire két kör fér rá. A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra.

2. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját 40 g cukorral verjük fehéredésig, a fehérjét 60 g cukorral kemény habbá. A felvert tojásfehérjébe öntsük bele a kihabosított sárgáját, keverjük el, majd öntsük hozzá a vajat, végül az átszitált lisztet.

3. Masszánkat válasszuk 6 részre és kenőkéssel az előzőleg a tepsin kijelölt köröket töltsük meg a tésztával, majd süssük aranybarnára.

4. Ha elkészültek, akkor még melegen vágjunk a tészták alá, hogy elváljanak a tepsitől és hűtsük ki, majd a formával egyenletesre szabjuk őket (ha pontatlan volt a kenésünk előzőleg).

 -fromJuci-




Piskóták Tovább
Párizsi krémes Shaun a bárány torta

Párizsi krémes Shaun a bárány torta

Gyakorlati órán a dísztortákkal foglalkoztunk. Azt gyakoroltuk, amit szeretnénk majd csinálni vizsgán. Én egy cuki kis barisat választottam, Shaun a bárányt. :) Fő szempont a vizsgamunkánál a burkolás és legyen rajta figura plusz írás. Ezeket mind teljesítettem, ám úgy döntöttem hogy nem ezt fogom választani. Nem azért mert nem tetszik, vagy nem férne bele az időmbe, csupán szeretek ötletelni és újabb dolgokat elkészíteni, gondolkodni hogy mi hogy legyen. Szeretem a kihívást. Amikor agyalok, hogy ez így meg úgy legyen és a végén ott van előttem a kis mű. Egyszerűen imádom. Magamtól vonnám meg ezt a kedvtelést, hogyha ugyanezt készíteném el. :) Töltelékként párizsi krémet választottam. Azt vettem szempontnak hogy mi szilárdabb kicsit, hogy szebben rákerüljön a burkolat.

A piskóta receptjét pedig drága Dinának köszönhetem! :)


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók a piskótához:

2 tojás
100 g liszt
100 g cukor
0,6 dl tej
0,6 dl olaj
fél csomag sütőpor
egy csipet só

Hozzávalók a párizsi krémhez:

200 g cukor
200 g vaj
60 g kakaópor
140 g tejszín

Torta körbekenéséhez:

100 g margarin
100 g porcukor

Bevonáshoz:

marcipán


Elkészítése:

1. Először elkészítjük a piskótánkat. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni és a cukor felét (50 g) hozzá adagoljuk. 

2. A tojások sárgáját a cukor másik felével (50 g) habosra keverjük robotgéppel, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd gyors keveréssel a lisztet és a sütőport.

3. Vgül a habot beleforgatjuk a sárgás részbe és lisztezett, vajazott formába öntjük, majd 150! fokon 35-40 perc alatt készre sütjük - hőlégkeverésesen 20-25 perc.

4. Elkészítjük a krémet. A tejszínt a cukorral felforraljuk (5 perc), közben kevergetjük. Hozzáadjuk az átszitált kakaóport és a vaj 1/3 részét (67 g) és megvárjuk míg kihűl.

5. Közben a kihűlt piskótát 3 részbe vágjuk. A vaj 2/3 részét habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt krémhez és a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A piskótánkat betöltjük és hűtőbe tesszük.

6. A margarint és a porcukrot habosra keverjük, majd körbevonjuk vele a tortánkat. A porcukron kinyújtott marcipánnal beburkoljuk a tortánkat és díszítjük.



Jó étvágyat hozzá! :)

-fromJuci-




Párizsi krémes Shaun a bárány torta Tovább
Túrós pogácsa, az a bizonyos 25-ös számú

Túrós pogácsa, az a bizonyos 25-ös számú

Biánál már sokszor láttam, hogy süt pogácsát és mindig áradozott róla, hogy milyen klassz. A virtuális szülinapomra is készített és személyesen hozott belőle nekem kóstolót. Nagyon fincsi. Végre egy pogácsa, ami puha marad és roppant egyszerű az elkészítése. Itthon kipróbáltam, anyáék is megkóstolták és nekik is nagyon ízlett. Ami szerintem még jobban emeli ennek az egyszerű sós sütinek a fényétm hogy nem kell bele se sütőpor, se szódabikarbóna, Mindenféleképpen vajjal készítsük el, mert úgy lesz igazán finom. :) A 25-ös szám pedig arra utal, hogy majdnem mindenből 25 dkg kell bele, még a sütési ideje is ennyi. :)


Adag:

2 és fél gáztepsinyi 
(én egyfalatosra szaggattam őket)

Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg túró
1 tojás
só (közben kóstolgassuk a tésztánkat)

Tojás a kenéshez


Elkészítése:

1. Az összes hozzávalót összegyúrjuk és pár órára hűtőbe tesszük. Nyugodtan egy egész éjjelre is berakhatjuk, majd másnap kivesszük és 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy kicsit megpuhuljon.

2. Lisztezett deszkán 7 mm vastagságúra nyújtjuk, szaggasuk, majd rakjuk rá a sütőpapíros tepsire és kenjünk meg a tetejüket tojással, 180 fokon 25 percig süssük.

3. Figyelem! Alapból süssünk kétszer ennyi adagot, mert vészesen fogy! :D 



Jó étvágyat! :)

-fromJuci-

Túrós pogácsa, az a bizonyos 25-ös számú Tovább
Túrós táska blundel tésztából

Túrós táska blundel tésztából

Mostanában elkezdtem gyakorolni a cuki suliban tanultakat több-kevesebb sikerrel... inkább kevesebbel! :D Azt hittem, hogy a leveles tészta és én, jó barátok leszünk. Hát az az egy hamar kiderült, hogy nem kér a kis kedves barátságomból. Nem adja könnyen ezt! :D Múlt héten a sajtos masnit próbáltam, ami katasztrófális lett, úgyhogy jegelem a témát. :) A túrós táskám sikerült, de azért még van mit finomítani rajta. Például azt, hogy ne csak kettő maradjon táska formájú! :D

Itt van egy szuper videó ami a tészta készítésének folyamatát megmutatja!


Adag:

10 db

Hozzávalók a zsiradékos részhez:

180 g margarin
40 g liszt

Hozzávalók azz előtésztához:

360 g liszt
40 g porcukor
20 g margarin
2 dl tej
20 g élesztő (nem a por)
1 tojássárga
8 g só

Hozzávalók a töltelékhez:

350 g túró
100 g cukor
30 g búzadara
10 g van. cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárga
20 g mazsola

Tojás a lekenéshez


Elkészítése:

1. A hideg tejbe belekeverjük az élesztőt, majd úgy hagyjuk. Elkészítjük a zsiradékos részt. A margarint a liszttel gyors mozdulatokkal egyneműsítjük és simára nyomkodjuk. Téglatestet formázunk belőle és a hűtőbe tesszük,h kicsit megdermedjen.

2. Most jön az előtészta. Dagasztógépbe  tesszük a tejes élesztőt, a cukrot, lisztet, tojássárgát, maradék margarint, sót és elkészítjük a tésztát. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a gép falától és levegős nem lesz. H elkészült, akkor kivesszük, vágunk rá egy keresztet, majd letakarjuk folpackkal és pihentetjük 30 percig.

3. Most jön a kettő rész egyesítése. Az előtésztánál nyújtunk 4 fület, úgy hogy a tészta közepe vastag maradjon, ide rakjuk a margarint, majd a 4 kis fület ráhajtuk. Ezután kicsit a sarkok felé ütögetjük a margarint a nyújtófa segítségével, majd belenyújtjuk a tésztánkba, ügyelve a téglalap alakra. 

4. Ha kész a kinyújtott tészta, akkor végzünk egy szimpla hajtást rá ( a lisztet ajánlatos kisöpörni, hogy jól tapadjon egymára a tésztánk hajtogatás közben), majd elfordítjuk 90 fokban, kinyújtjuk és teszünk rá egy dupla hajtást, rárakjuk a folpackot és berakjuk a hűtőbe minimum 1 órára.

5. Miután kivettük, rakunk rá egy dupla hajtást, majd ismét 30 percig pihentetjük ismét hűtőben, letakarva. Eközben elkészítjük a tölteléket.

6. A töltelék hozzávalóját berakjuk egy edénybe és kézzel összegyúrjuk. Fontos,h ne keverjük,mert ez egy gyúrt töltelék lesz. Ha keverjük akkor a cukor hatására a túró más állagot fog képviselni.

7. A tésztánkat kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra és 11x11 vagy 12x12-es kockákra daraboljuk őket. Mindegyik közepébe rakunk 35-40 g-nyi tölteléket. A négyzetek kis csücskeit tojással kenjük meg, Ez fontos a tapadás szempontjából.

8. A 4 sarkot hajtsuk egymásra (egymással szemközti sarkokat), de a 4-et egészen a másik oldaláig, majd a négyzetünk közepére gyakoroljunk nyomást. Tegyük sütőpapíros tepsire őket, pihentessük 15-20 percet, majd kenjük le mindegyiket tojással.

9. Gőzös sütőben (a sütő aljába rakjunk egy vízzel teli fazekat), először 210 fokon süssük, majd amikor a tetejük kezd pirulni akkor vegyük le a sütőnket 170 fokra. Ha kicsit hűlt, szórjuk meg porcukorral.



Jó étvágyat hozzá! :)

-fromJuci-

Túrós táska blundel tésztából Tovább
fromJuci virtuális 1. születésnapi zsúrja

fromJuci virtuális 1. születésnapi zsúrja

Sürgök-forgok, utolsó izgalmas simítások. Már fél órája percenként nézem az órámat, de senki... olyan lassan telik ilyenkor az idő. A pezsgők és a koktélok behűtve egy kis szörp is akad néhol. Dekoráció kész, amolyan tavaszias, zeneválogatás perfect. A ruhám a 20-as éveket idézi, hajamban marcell hullám. És ami éppen szól: a Charleston

Az asztalon pedig egy desszert díszeleg még csak: a narancsos sajttortám!



Csengettek. Odatipegek. Izgatottan nyitok ajtót.



Jé, hát megjött Piroska és Dina. Gyertek Kedveskéim, csak bátran, bátran... napok óta várom ezt a pillanatot! Gyönyörűek vagytok! 



Piroska, a Süssünk-főzzünk háziasszonya a nyáron elkészített amaréna meggyét hívta segítségül és elénk varázsolta ezt az ízletes meggyes-csokis kelt kalácsot.


Dina egy gyönyörű gyümölcskenyeret hozott nekünk és mivel ő a marcipán mágus, ezért nem maradhatott ki ebből sem ez az ínyencség. Ha nem tudnád, hogy mire használd a felgyülemlett tojásfehérjéket, hát itt a megoldás! Uvimát mindenkinek! :D Kóstoljátok hát kedvetekre Uvima gyümölcskenyerét Dina világából!


Konyhalállal együtt nem csak a sajtos kocka érkezett meg, hanem salsa is! :D Csörögjünk hát kedvünkre! Egyet jobbra, egyet balra! :)


Gyülekezünk lassacskán. Konyhalál által elfogyasztott itókánk után piros pozsgás arccal várjuk a többieket.

Hirtelen egyszerre többen jönnek. Lássuk csak! Elsőként Gertit látom meg, ő egy gesztenyés álommal rukkolt elő... tuti megérezte, hogy imádom a gesztenyét. Közelebb megyek: nini! hát ez egy geszenyés sajttorta! :)


Esztit látom meg következőnek, ő egy csokoládés édességet hozott, ám nem akármilyet...babos browniet, méghozzá liszt nélkül.


Konyhavirtuóz is betoppant, ő egy általam elkészített keksz-szel kedveskedett, ez pedig nem más mint a csokis-mogyorós keksz.


Janka egy halom profiterollal állított be, ami amarettos vaníliakrémmel van töltve ropogós karamell köntösben. Szerintem ez mind önmagáért beszél, de azért mutatok egy képet is, csak hogy lássátok mit kell kipróbálnotok jövő héten! :D


Hohohooo és hát nem party a buli egy kis saláta nélkül... kisIldi erre is gondolt. Ő egy füstölt halas,majonézes tésztasalátával örvendezetett meg minket. Mmmmm!


Zsuzsa mi mást hozhatott volna, mint egy tortát... ám nem hétköznapit. Ő a dobos sorozatának egyik kis alkotóeleme: a Tigris torta. Zsuzsi vicceskedve feltette a kérdést: "Sziasztok! Kér valaki egy szeletet?" Hát hogyne kérnénk?! Szerintem mire oda fordulsz, már nem lesz egy szelet sem! :D




Ooooo és most a dió imádóknak kedvezett a szerencse ismét. Abroszra-való mennyei diós háromszögeket hozott baracklekvárral. Biztos megérezte, hogy a matematikával mindig is jó barátok voltunk, így öltött geometrikus formát a sütemény is. :D 


Kedves Druszám egy olyan party süteménnyel rukkolt elő, ami nélkülözhetetlen egy ilyen kis összejövetelkor. Töltött fánkokat hozott, ami két szempontból is különleges. Egyik, hogy sütőben sütötte a másik pedig, hogy szilvalekvárral van töltve, amit imádok... és remélem, hogy még sokan mások is. Íme hát a remekmű a: szilvalekváros töltött fánkok sütőben sütve.



Ági kislányait sem hagyta ki a mulatságból. A szülinapi party-ra, az először kipróbált macaronokkal rukkolt elő. Úgy látom a lányok letesztelték elhozatal előtt! :)




Most pedig a sok édes után jöjjön ismét egy kis sós. És ha már változik az ízvilág, akkor a zenét is tekerjük át ide! :D Erika egy olyan süteményt készített amiben megtalálható az a két fő alkotóelem, amit imádok... a káposzta és a kolbász. :D Íme a remekműve a káposztával és kolbásszal töltött párnácska, ám ő a vegáknak is kedvezett egy kis csigával.


És hát ki kopogtatott be még mi hozzánk? - Erika kutyuskája. Hát bizony őt sem hagyhatjuk ki a buliból. Még szerencse, hogy csupa állatszerető ember vesz minket körül. :) Az asztal alól majd biztos csurran-cseppen egy-két jó falatka. ;D


Egy party alap kellékei a muffin és a cupcake. A muffinokat Aninak köszönhetjük. Ám ezek nem akármilyen muffinok, töltve van a kis hasuk... méghozzá kókusszal!! Fogadjátok szeretettel a kókuszos-vaníliás muffinkákat.


A mokkás cupcakeket pedig a hírhedt koronázatlan cupcake gyártó hercegnő szolgáltatta, aki nem más, mint: Tündérsüti! :)


Dórinak nincsen blogja, de szabadidejében szeret sütizni. Néha csak ámulni tudok azon, hogy milyen csodákkal rukkol elő, mint ez az epres-tejszínes torta.

Hozzávalók az alaphoz: 30 dkg háztartási keksz, 20 dkg ráma, vaníliaaroma

Hozzávalók a krémhez: 10 dkg rizs, 15 dkg kókuszreszelék, 6 dl tej, 5 dkg nyírfacukor, 2 dl habtejszín, 2 dl víz, 1 dkg margarin, zselatin por, bourbon vaníla rúd, vanília aroma

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel és a vanília aromával. Egy tortaforma aljába nyomkodjuk és berakjuk a hűtőbe. A rizst megfőzzük 5 dl tejjel és a vízzel. Ha megfőtt, belekeverjük a kikapart vanília magokat, a kókuszreszeléket, a cukrot és a vanília aromát. A maradék tejben elkeverjük a zselatint, addig melegítjük, amíg fel nem oldódik, de ne forrjon fel.Ha kicsi kihűlt, hozzákeverjük a rizses-kókuszos krémhez. A habtejszínből kemény habot verünk és azt is óvatosan hozzáforgatjuk a krémhez. Simítsuk el a tortalapon és tegyük egy fél napra a hűtőbe, lehet egy éjszaka is. Másnap a dekoráláshoz tejszínhabot készítünk és sűrűn, habzsákkal körbenyomkodjuk a torta tetejét. Utána epret, málnát, cseresznyét szurkálunk a habrózsák közé és lereszeljük csokival.



Most pedig látok jönni két kedves kis alkotót. Bájosan csevegnek, mint mindig. Bia és Kinga. :)

Kinga falnivalót hozott nekünk, a bulik másik fontos kellékét a pizzát! :D 



Hozzávalók a tésztához: 
1 kg liszt
1 csapott ek. só
2 dkg élesztő
0.5 l víz
0.5 dl oliva olaj

Elkészítése: 

Hozzávalókat összegyúrom. Élesztőt futtatni nem kell. Hűtőben kelesztem! 3 tepsire való mennyiség. A kinyújtott tésztát mindig megkenem olívaolajjal, függetlenül a feltéttől! Maximálisra melegített sütőben 10 percig sütöm!


Biától nem csak virtuálisan kaptam meg, amit sütött nekem. Ő egy kis tündérangyal. :D Nagyon finom volt mindkettő, de tényleg! És akkora boldogságot okozott ezzel, hogy azt el sem lehet mondani. Egy red velvet tortával és pogácsákkal lepett meg! :)


Ám de Bia se jött egyedül. Elkísérte őt két gyönyörű szép és okos cicája. Mindkettőjüket szeretem, de Huncikát azért jobban, mert ő engedte megsimizni magát. Hunci a kis sziámi. :D


Ismét következzen egy lelkes recept figyelő és nem blogoló. Köszöntsük nagy-nagy szeretettel Mariannt és az ő elképszetően finom Csokis-pillecukros-kekszes fudgét.

Hozzávalók:

300 g mini marshmallows
200 g keksz (lehet háztartási, zabkeksz stb)


300 g étcsokoládé (nekem 70%)

400 g sűrített, cukrozott tej

2 ek + egy kevés vaj 



Elkészités:



Vajazzunk ki egy 23 X 33 X 5 cm-es tepsit.

Törjük össze kis darabokra a kekszet és helyezzuk a marshallow-kal egy nagyobb tálba.

Vágjuk kis darabokra az étcsokoáadét, majd vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá a sűrített tejet és a vajat. 

Öntsük a keveréket a kekszre és a marshmallow-ra, keverjük őket össze.

Öntsük a masszát a kivajazott tepsibe, és tegyük a hütőbe legalább három óra hosszára. Kockákra vágva szeleteljük.





Éppen köszönünk el a vendégseregtől és hirtelen lépteket hallunk... a távolból meglátom Mariszt! Annyira megörültem neki, azt hittem hogy már el sem jön, de a legeslegutolsó pillanatban betoppant. Kedves arcán mosoly csillant és megmutatta mit hozott: sós sajttortát. Mindenki egyből visszalépett és közösen fogyasztottuk el ezt a finom desszertet.

Kinga barátnőm pedig egy kedves kis rajzzal kedveskedett nekem! :)


Összegezve mindent, én nagyon jól éreztem magamat, mégha csak virtuális is volt. Olyan sok finomságot kóstoltam és ha még nem is személyesen, így is lehetett  a süteményekben érezni egy kis darabot belőletek, az ízvilágotokból. Remélem a blogger találkozóra minnél többen eljöttök és élesben is, nem csak a világhálón találkozunk! :) Szuperek vagytok! :)





-fromJuci-



fromJuci virtuális 1. születésnapi zsúrja Tovább
Édes macskásság és elő valentin nap csokis cupcakekkel

Édes macskásság és elő valentin nap csokis cupcakekkel

Elérkezett egy újabb játéknak az ideje a 21. SAD! keretein belül. A Süss' Alkoss! Díszíts! játék 2011-ben indult útjára és azóta is kedvelt időtöltés a bloggerek körében. Sokféle téma volt már így nem volt könnyű a mostani házigazdának: Sünis kanálnak. Meg is lepődtem a játék kiírásán: Édes macskásság. A feltétel az volt, hogy amit alkotunk, azon legyen valami macskás és ami ehető. Én egy csokis cupcake-t dobtam fel marcipán cicákkal. Szerettem ezt a játékot, nem csak azért mert nekem is van pajkos kandúrom, akit imádok, hanem azért mert már most nagyon várom, hogy a többiek vajon mit készítenek el! :) Sünis kanál, köszönöm szépen a játékot, az ötlet nagyon kreatív volt! :)


A cupcake receptet pedig innen vettem: the hummingbird bakery cookbook, a tészta finom, de a frosting valami elviselhetetlen!


Sir Francis Pumukli és az anyukája, vagyis én! :)

Adag:

12 db

Hozzávalók a tésztához:

100 g liszt
20 g kakaópor
1,5 teáskanál sütőpor
csipet só
40 g vaj
120 ml tej
1 tojás
negyed teáskanál vanília aroma

Hozzávalók a krémhez:

Ez a krém amit amit csináltam eléggé rossz lett. Szépen mondva! :D Én nem így vélekedtem róla amikor elkészült, hanem kicsit csúnyában... :) Majd próbálkozok feltéttel és akkor pótolom. :)

Az új krém: 
Tündérsütinél leltem rá, ami egy nagyon finom vajas csokikrém


Hozzávalók: 
150 g vaj

100 g csokoládé

Elkészítése:

1. A vajat az étcsokival vízgőz fölött megolvasztjuk, majd hűtjük. Ha egy éjszakát a hűtőben van, az sem baj, sőt!

2. A kihűtött krémet kézi robotgéppel habosítjuk.


Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A lisztat, a kakaóport, a sütőport, sót és a szobahőmérsékletű vajat robotgép segítségével lassú fokozaton kezdjük el keverni.

2. A tejet, a tojással és a vanília aromával habverővel keverjük össze, majd öntsük a lisztes keverékhez és varázsoljuk egyneművé.

3. A kapszlik 3/4-ét pakoljuk tele a krémmel és süssük készre.

Annyira belejöttem a figurázásba, hogy nem csak cicákat hanem valentin napi kis dolgokat is gyártottam. :)




Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -
Édes macskásság és elő valentin nap csokis cupcakekkel Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil