fromJuci

Sajtkrémes fahéjas csiga

Sajtkrémes fahéjas csiga

A fahéjas csiga az egyik kedvenc kelt tésztám. Ezzel a sajkrémes szósszal a tetején nagyon finom! Ezerszer jobb, mint csak úgy simán, natúran. Szigorúan melegen együk, mert úgy a legfinomabb! És nehogy lehagyjuk róla a krémet.. az adja meg neki a nagy durranást!

Köszönöm a receptet Szofinak!




Adag:

2 db 22 cm átmérőjű tortaformányi


Hozzávalók a tésztaalaphoz:

3 dl langyos tej
25 gramm kristálycukor
5 gramm élesztő
0,5 kg liszt
1 tk. só
85 gramm vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

80 gramm vaj
80 gramm barnacukor
1,5 tk. őrölt fahéj

Hozzávalók a tetején lévő mártáshoz:

50 gramm vaj
30 dkg porcukor
125 gramm Philadelphia krémsajt


Elkészítése:

1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. Egy tálban a lisztet, a vajat és a sót elmorzsoljuk, majd beleöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk.

3. Kivesszük a nyújtódeszkára és jól átgyúrjuk, hogy kissé levegős legyen. Meleg helyere rakjuk és 40 percig pihentetjük.

4. A megkelt tésztát ismét átgyúrjuk és kétfelé vágjuk. Mindkét tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk.

5. Margarinnal lekenjünk a tésztákat és a fahéjas-cukros töltelékkel meghintjük.



6. Feltekerjük, majd felszeleteljük.



7. A tortaformába sütőpapírt teszünk és szépen elhelyezzük egymáshoz nem túl közel a csigáinkat. (Azért nem túl közel, mert még kelhetnek). Utána 20 percig pihentetjük a tortaformában.

8. 180 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütjük olyan 20 perc alatt.





9. Kivesszük a sütőből és megkenjük a mártással, majd karamellel díszítjük.




Jó étvágyat hozzá!
Sajtkrémes fahéjas csiga Tovább
Ostyaszalámi

Ostyaszalámi

Nagyon kiadós, sütés nélküli csokoládés csoda. Húsvéti desszertnek is ideális, előtte pár nappal elkészíthető. A sütit lehet még trendibbé varázsolni egy kis aszalt gyümölccsel, narancslikőrrel, pisztáciával vagy akár zabkeksszel is. Mindennek csak a pénztárcánk szabhat határt. Ízletes és zamatos. Én nem bírom abbahagyni a pusztítását, csak amikor sajnos már elfogyott!


Adag:

4 ostyarúdnyi


Hozzávalók:

4 db 22x8 cm-es ostyalap
6 tojás
30 dkg porcukor
7,5 dkg kakaó
30 dkg vaj
30 dkg háztartási keksz
22,5 dkg dió
15 dkg mazsola
1,5 evőkanál vanília aroma
3 evőkanál rum aroma
3 narancs reszelt héja


Elkészítése:

1. A tojást a porcukorral és a kakaóval simára keverjük.

2. Vízgőz fölött 10 percig kevergetjük, így pár nappal több ideig eláll a tojás miatt.

3. A diót és a kekszet összetörjük vagy aprítóban felaprítjuk ( 0,5 cm-nél ne legyenek nagyobbak a darabkák, mert nem tudjuk majd az ostyát feltekerni).

4. A diót és a kekszet belekeverjük a kakaós masszába és hozzáadjuk a kockákra vágott vajat. Fontos, hogy alaposan elkeverjük.

5. A többi hozzávalót is belerakjuk a masszába és szépen elkeverjük.

6. Az ostyalapot megpuhítjuk. Veszünk egy konyharuhát, amit vízzel bespriccelünk, majd bebugyoláljuk az ostyalapot vele és hagyjuk 10-15 percig pihenni. 

7. Megnézzük, hogy elég puha-e az ostyalap. Ha van olyan rész, ahol még kemény, akkor hagyjuk még picit, mert össze fog törni feltekerésnél.

8. Az ostyalapon elegyengetjük a masszát és feltekerjük.

9. 1 órára száraz, közepes hőmérsékletű helyre tesszük pihenni, majd 2 órára a hűtőbe.

10. Felszeleteljük és tálaljuk!


Jó étvágyat hozzá!
Ostyaszalámi Tovább
Csokis-mogyorós keksz

Csokis-mogyorós keksz

Valami kekszre vágyott a szervezetem, de se kedvem nem volt elmenni bárhova is ahol fogyaszthatok ilyesmit, se a 3 percre lévő boltba, hogy kiválasszak magamnak valami nassolnivalót, így megnéztem, hogy mik vannak itthon és ez a csokis-mogyorós keksz lett az eredmény!





Hozzávalók:

20 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
5 dkg sós mogyoró
2 tojás
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál sütőpor
vanília aroma




Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

2. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.

3. A mogyorót és a csokit aprítsuk fel, majd rakjuk bele a cukros-vajas masszába.

4. A maradék hozzávalókat is rakjuk bele a tálba és alaposan keverjük el.

5. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe formázzunk golyókat a masszából, majd picit lapítsuk el őket.




Jó étvágyat hozzá!
Csokis-mogyorós keksz Tovább
Snickers szelet

Snickers szelet

Szerintem mondanom sem kell, hogy sokkal mennyeibb, mint a bolti. Amikor kikanalaztam a maradék karamellát a lábasból, már akkor a hatalmába kerített, de tudtam,hogy várnom kell még egy picit, hogy teljesen összeérjenek az ízek. És megérte kivárni az én időmet! Isteni!!! Senki sem fog csalódni benne aki szereti a karamellát, a mogyorót és a csokoládét!

 Köszönöm a receptet: Szofikának!

 

 

 

Hozzávalók a tésztaalaphoz:

 13 dkg liszt
7 dkg cukor
4 dkg vaj
1 tojás


Hozzávalók a töltelékhez:

10 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
25 dkg pörkölt, sós földimogyoró
51 dkg cukrozott, sűrített tej

Hozzávalók a csokimázhoz:

20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj


Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepibe (20x30) helyezzük.

2. 160 fokon készre sütjük, mjad kivesszük és hagyjuk, hogy kihüljön.

3. A vajat, a kristálycukorral és a cukrozott sűrített tejjel elkeverjük, majd tűzön felforraljuk. Forrás után lejjebb vesszük a hőfokozatot és 15 percig sűrűrre főzzük.

4. A kész karamellába beleöntjük a mogyorót, összekeverjük és a tésztára öntjük.

5. Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük.

6. A csokoládét az olajjal megolvasztjuk és a karamella tetejére öntjük.

7. Ha mindkettő ez is kihűlt, a hűtőbe tesszük.

8. Pihentessük pár órát, hogy az ízek összeérjenek. Reméljük ez sikerülni fog, és idő előtt nem dézsmáljuk meg az összeset! :)



Jó étvágyat hozzá!
Snickers szelet Tovább
Pupusas

Pupusas

A Pupusas El Salvador nemzeti étele. Nagyon egyszerű az elkészítése, nagyon finom és eléggé kiadós étel.



Adag

6 darab

Hozzávalók a tésztaalaphoz
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 50 ml olaj
  • 120 ml víz
Hozzávalók a töltelékhez
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg apróra vágott gépsonka
  • 1 apróra vágott paprika
  • fél póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csipet só

Elkészítése

1. Először a tésztát készítjük el. A hozzávalókat összegyúrjuk és amíg megcsináljuk a tölteléket, addig pihentetjük.

2. A töltelék hozzávalóit apróra felvágjuk és összekeverjük. A tésztát 6 egyforma méretre vágjuk és egyenként kör alakúra nyújtjuk ki, majd közepébe belerakjuk a tölteléket, összecsípjük, kicsit kilapítjuk.

3. Teflon serpenyőben olaj nélkül pár perc alatt megsütjük (először az egyik, majd a másik oldalát).

6. Érdemes több tölteléket csinálni, mert magában is nagyon ízletes. Nyújtás során sem kell lisztet használni az olaj miatt.

Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -
Pupusas Tovább
Fűszeres csirkemell almabundában

Fűszeres csirkemell almabundában

Szeretem a csirkét, mert hamarabb készen van, mint bármelyik másik húsféle. Ha még almabundát is ölt magára kifejezetten kecsegtető.


Hozzávalók:

4 szelet csirkemellfilé
szárnyas fűszerkeverék
1 kiskanák fahéj
2 db közepes nagyságú piros alma
3 tojás
liszt
3-4 dl sör
olaj a sütéshez


Elkészítése:

1. A 4 szelet csirkemellet kettévágjuk, kiklopfoljuk és bekenjük mindkét oldalát a fűszerkeverékkel.

2. A két almát lereszeljük, fahéjjal ízesítjük.

3. A 3 tojásból, lisztből és sörből sűrű palacsintatésztát keverünk, majd hozzáadjuk a fahéjas almát.

4. A fűszeres csirkemelleket belemártjuk és olajon készre sütjük.

5. Tálaláskor a húsra rácsíkozzuk az áfonyalekvárt, őszibarackszeletekkel díszítjük és burgonyakrokettel tálaljuk.

6. Nekem megmaradt egy kis "panír", amit nem akartam kidobni. Kisütöttem olajban és olyan lett, mintha almás palacsinta lenne.



Jó étvágyat hozzá!

Fűszeres csirkemell almabundában Tovább
Almás máktorta - 2012 országtorta

Almás máktorta - 2012 országtorta

Anyukám nemrég ünnepelte a születésnapját és azon gondolkodtam milyen tortával is lepjem meg. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik, így esett a választásom a 2012-es ország tortájára. Nagy izgalommal töltött el a feladat, mivel még sosem sütöttem olyan süteményt, aminek külön kellett a lapjait elkészíteni. A krém egy kicsit összeugrott, de a következő remélem már tökéletesre fog sikeredni. 

Csak ajánlani tudom! A mák intenzív hatása a tésztában az almával és a krémmel vegyülve tökéletes!

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy 500 g tojásfehérjét használjon fel egy tortához (nekünk szerencsére volt otthon a hűtőben elkülönítve) 

Ajánlom Szofitól a 6 tojásos verziót:

Szofika 6 tojásos almás máktortája!


Adag:

22 cm-es 16 szeletes torta


Hozzávalók a tortaalaphoz:

500 g tojásfehérje
300 g kristálycukor
200 g darált mák
60 g édes morzsa ( babapiskóta vagy vmi édes keksz lereszelve)
100 g hámozott, reszelt alma
fél citrom reszelt héja

Hozzávalók az almatöltelékhez:

0,5 kg reszelt, hámozott alma
50 g cukor
0,5 dkg őrölt fahéj
fél citrom leve

Hozzávalók a krémhez:

0,6 l tej
130 g cukor
70 g kukorica keményítő
3 db tojás sárgája
vanília aroma
250 g tejszínhab (30%-os)


Elkészítése:

1. A mákot, a morzsát, a citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.


2. A tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük a mákos egyveleghez.


3. Sütőpapírra 22 cm átmérőjű kört rajzolunk.


4. 6-7 evőkanálnyi masszát kanalazunk rá és elegyengetjük.


5. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Amíg forró addig alávágunk. 6 ilyen tortalapot sütünk ki egyenként.


6. Közben megcsináljuk az almatölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a fahéjat, a fél citrom levét, a cukrot és megpároljuk, majd kihűtjük.

7. Amíg várakozik az almatöltelék és sülnek a tortalapjaink közben elkészítjük a krémet. A keményítőt és a tojássárgáját kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral, a vanília aromával felforraljuk. Kevergetés közben hozzáadjuk a keményítős tojássárgás keveréket. Kicsit szilárdabb masszát kapunk a keményítő miatt. Kihűtjük, majd turmix géppel simára keverjük. 

8. A tejszínt felverjük, majd a kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük.

9. A betöltésnél a 6 lap közé felváltva rétegezzük az alma és a krém tölteléket.

10. A maradék krémet felhasználjuk a külső díszítéskor.




Jó étvágyat hozzá!
Almás máktorta - 2012 országtorta Tovább
Rózsaszín pillecukor

Rózsaszín pillecukor

Amikor kigondoltam, hogy én mályvacukrot fogok készíteni üde és boldog voltam. Ám amikor végeztem az első adaggal, kidobásra került. Gondoltam nem fog ki rajtam egy egyszerű kis pillecukor. Hát meg is csináltam, de soha többé nem akarok erre a feladatra vállalkozni, hacsak nem egy számomra kedves személynek "kell" elkészítenem. Nagyon macerás, pedig egyszerű alapjában véve.

 

Adag:

Egy tálnyi


Hozzávalók:

300 g cukor
100 ml víz
2 evőkanál méz (aki allergiás rá kukoricasziruppal helyettesítheti)
16 g zse
latin + 6 evőkanál víz
ízesítő aroma, ételfesté
k
2 csipet só

Hempergetéshez: 

2 evőkanál porcukor + 2 evőkanál kukoricakeményítő ( bio részlegen v bio boltban lehet kapni)


Elkészítése:

1. A 16 g zselatint a 6 evőkanál vízzel kikeverjük, belerakjuk az ételszínezéket és félre tesszük.

2. A cukrot, a vizet és a mézet egy lábasba rakjuk és állandó kevergetés mellett felforraljuk.

3. Amikor már forr, akkor a legkisebb fozokaton még 3-4 percig kavargatjuk.

4. Egy evőkanálnyit a forró lábasból a zselatinos-vizes egyveleghez rakunk, hogy átvegye a hőmérsékletét, mixerrel elkeverjük.

5.  Hozzáöntjük a maradék forró folyadékot, a két csipet sót és az aromát majd a legkisebb fokozaton elkezdjük mixerrel összekeverni. 10 perc után a legfelsőbb fokozatra váltunk.

6. Akkor jó a masszánk,ha habos-ragacsos állagú lesz és elkezd felfelé kúszni a mixer kanálon.
- Én személy szerint 20 percig mixerkedtem, ami szerintem egy kicsit sok idő. :) -

7.  Veszünk egy műanyag dobozt. Méretre vágunk két sütőpapírt. Mindkettőt megolajozzuk. Az egyiket beletesszük a doboz aljába. Beleöntjük a masszát és a massza tetejére rárakjuk a másikat, majd a hűtőbe rakjuk körülbelül 5 óra hosszára.

8. Kivesszük, kiborítjuk. Egy kést forró vízbe mártunk és csíkokra, majd kockákra vágjuk a pilléket.
 




9. Utána belehempergetjük a porcukor-kukoricakeményítős egyvelegbe.

 
 

10. Tálaljuk és mind megesszük!



 Jó étvágyat hozzá! :)
Rózsaszín pillecukor Tovább
Csokis-banános torta

Csokis-banános torta

Egész nap valami csokisra vágytam. Megnéztem mi van itthon... banán, boci csoki. Így hoztam létre a csokis-banános tortámat, ami 35 perc alatt elkészült sütéssel együtt.


Adag:

1 tortányi


Hozzávalók:

10 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2 egész tojás
20 dkg finomliszt
3 evőkanál kakaópor (Szerencsi)
1/2 csomag sütőpor
1 dl tej
kicsi só
2 banán
1 tábla csokoládé


Elkészítése:

1. A margarint és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és ezt is hozzákeverjük a "masszához".

2. A lisztet a sütőporral, a sóval és a kakaóporral elvegyítjük és a tejjel felváltva a cukros-margarinos-tojásos egyveleghez keverjük.

3. Felszeleteljük a banánokat, a csokit pedig durvára vágjuk és mindkettőt hozzáadjuk a végleges csokis masszához.

4. Kivajazunk, kilisztezünk egy tortaformát, beleöntjük és 20 percig sütjük.

5. Kivesszük a sütőből, egy kicsit hagyjuk had hűljön, majd porcukrozzuk és lekvárral tálaljuk.



Jó étvágyat hozzá!
Csokis-banános torta Tovább
Epres-kókuszkrémes álom

Epres-kókuszkrémes álom

Ezt az édességet gyorsan és egyszerűen el tudjuk készíteni. A krém lágysága és az eper harmóniája kiegészítik egymást. Nálunk egyből elfogyott! :)


Adag:

4 pohárnyi


Hozzávalók:

1 tábla fehér csokoládé
12,5 dl kókuszkrém (a bio részlegen találjuk)
10 dkg natúr krémsajt
eperdzsem
eper (én sajnos fagyasztottból csináltam, de így is nagyon finom volt)




Elkészítése:

1. Kicsi lángon vízgőz fölött a csokoládét a kókuszkrémmel összeolvasztjuk.




2. Amint kihűlt, belekeverjük a sajtkrémet és hűtőbe tesszük, hogy az ízek kicsit összeérjenek.

3. Kis poharakba rétegezzük a krémet, a dzsemet és az epret.




Jó étvágyat hozzá!

Epres-kókuszkrémes álom Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil