fromJuci

Enchilada I.

Enchilada I.

Az enchilada egy finom és könnyen elkészíthető mexikói főétel. Imádom minden egyes összetevőjét, az együttes összhangjuk pedig valami fenomenális ízvilágot produkál számunkra. Mindenkinek csak ajánlani tudom az elkészítését!


Adag:

8-9 tortilla tekercs


Hozzávalók:

1 kg csirkemell
2 zöld erőspaprika
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
225 ml tejszín
20 dkg reszelt trappista sajt
oregano, fekete bors, só
szárított erős pirospaprika
400 g paradicsom püré
8 készen kapható tortilla lap
300 g salsa szósz





Elkészítése:

1. Melegítsük a sütőt 180 fokra.

2. A csirkemellet vágjuk fel apró kockákra. A hagymát szeleteljük fel, pirítsuk meg és rakjuk rá a húst. Süssük puhára, majd ízesítsük tetszőlegesen (só,bors, oregano), tegyük bele az apróra vágott fokhagymát és az erős pirospaprikát is.

3. Öntsük rá a tejszínt, 125 g sajtot. Keverjük össze és hagyjuk, hogy a sajt elolvadjon.




4. Keverjük hozzá a paradicsompürét és az erős zöldpaprikát. Forraljuk össze.




5. A tortillákat terítsük ki és osszuk el annyi részre a csirkét, amennyi a lapunk. Tekerjük fel őket és rakjuk bele egy tepsibe szorosan egymás mellé.




6. Öntsük a tortillák tetejére a salsa mártást, szórjuk rá a maradék sajtot és süssük pirításig (kb. 20-25 perc) majd tálaljuk!






Jó étvágyat hozzá!
Enchilada I. Tovább
Pizzás rúd

Pizzás rúd

Az ember hangulata, kedve határozza meg, hogy éppen mit kíván aznap. Én alapjában véve édesszájú vagyok, ám van amikor hirtelen muszáj valami sóst is magamhoz venni. Nem volt ez másként tegnap sem. A pékségekben is általában a pizzás dolgokat szoktam preferálni, így esett a választásom a pizzás rúdra.



Adag:


Egy tálcányi sós sütemény jön ki belőle




Hozzávalók
 a tésztaalaphoz:


50 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1,5 dl tejföl
10 dkg margarin
1 tojásnak a sárgája
1 evőkanál só


Hozzávalók 
a feltéthez:

pizzakrém
fűszerek (kakukkfű, oregano, bazsalikom, majoranna)
15 dkg reszelt sajt


Elkészítés:

1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. A liszt közepébe fészket formázunk és beletesszük a tejfölt, a margarint, a tojássárgát, a sót és az élesztőt.



3. Az egészet összedolgozzuk, majd langyos helyen 15-20 percig pihentetjük.

4. Eközben elkészítjük a szószt ( a pizzakrémmel kikeverjük a fűszereket) és lereszeljük a sajtot.

5. Miután a tésztánk kellőképpen kipihente magát, a műveletet még egyszer megismételjük, majd a tésztát kinyújtjuk és egy kés segítségével kb. 3,5x8 cm-es téglalapokat vágunk.


6. Sütőpapírra helyezzük, megkenjük a szósszal és rászórjuk a sajtot.



7. Közép meleg sütőben ropogósra sütjük. Ha szeretnénk még gazdagíthatjuk sonkával, kukoricával!
Jó étvágyat hozzá!



Pizzás rúd Tovább
2013 trend süteményei

2013 trend süteményei

Mint ahogyan a ruhákban, cipőkben, parfümökben is megérint minket a divat hulláma, úgy a sütemények körében is létezik a trend. A Good Food szerint 2013 slágerei a látványos tortabelsők, a pillecukrok, a "zebra" csíkos sütemények, a mini eclair -és a hagyományos fánkok.

 


1. Különleges, látványos tortabelsők
 
Kívülről egyszerű, minimál stílusú tortának tűnnek, ám amikor felszeleteljük, akkor jön igazán a varázslat. Sokféle típus létezik: szivecskés, szivárvány színű, kockás, pöttyös és a pasztell különböző árnyalatai. A színes piskóták eléréséhez használhatunk ételfestéket, de én inkább a hagyományos módot választanám (spenótot, céklát, feketeribizlit, bodzabogyót, szedret, kakaót).



Szivárvány

Kockás

Pöttyös
Szivecskés



 2. Pillecukorkák

Nemsokára azon kapjuk majd magunkat, hogy nem lesz olyan élelmiszerbolt, ahol ne lehetne kapni pillecukrot. Sokak előszeretettel fogyasztják csokiba mártva, forrócsokiba dobálva vagy csak simán magában egy jól megérdemelt ebéd után. Ha barátaid, ismerőseid édesszájúak, akkor imádni fogják az általad házilag elkészített mályvacukrokat.








3. "Zebra" csíkos sütemények

A márványtészta 21. századi változata. Kellő pontossággal egy egységesen csíkos süteményt kapunk. A kulcs a tészták egyenrangúságában rejlik. Ugyanolyan állagúnak kell lennie, mindkét tésztának. Ha az egyikben egy picivel is több tej van, az hígabb lesz, ezáltal a "zebra" csíkok pacává nőhetik ki magukat. Ha betartjuk a szabályokat, akkor a végtelenség nyílik meg előttünk mind ízben, mind színben.







4. A mini eclair
 
  A mini eclair fánk Párizsban most a virágkorát éli. Külsőleg egy roppanós égetett tészta, ám belsejében egy pillekönnyű krém (általában mandulás, mogyorós, kakaós vagy kávés) rejtőzik. Díszítés terén csak a fanzátiánk szabhat határt.

 





 5. Fánk

Talán ez a legideálisabb édesség, mivel beköszöntött a farsangi szezon. A házi asszonyok által jól ismert kelt tésztájú édesség. Többféle ízben, színben, méretben, töltelékkel készíthetjük el.


















2013 trend süteményei Tovább
Cake pop!

Cake pop!

A cake pop sokféle méretű, ízű és színű lehet. 
Egyesek szerint egy ínycsiklandozó, ízletes mini torta pálcikára húzva. 
Elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

Általában esküvőkre, gyerek zsúrokra készítik - én a családom és barátaim számára.


Adag: 

  24-27 db (attól függően, hogy mekkora gömböket formázunk)


Hozzávalók
  • hurkapálcikák
  • dekorációs elemek (dekor szórók, dekor gyöngyök)
  • 200 g csokoládé a bevonáshoz 
Tésztaalaphoz
  • 10 dkg vaj (lehetőleg szobahőmérkésletű)
  • 14 dkg étcsokoládé
  • 10+4 dkg porcukor
  • 4 nagyobb tojás
  • 7 dkg finomliszt 



A tésztaalap összetapasztásához

  • 5 dkg Philadelphia krémsajt
  • 5 dkg cukrozott vaj (tetszés szerint)







 Elkészítés


1. Keverjük ki a vajat 10 dkg porcukorral habosra. A tojásokat válasszuk szét, majd a tojásfehérjéket verjük fel 4 dkg porcukorral, a sárgájukat közben rakjuk félre. 



2. Olvasszuk fel a csokoládét (hagyjuk kicsit hűlni), majd keverjük hozzá a vajas-porcukros masszához és egyenként keverjük hozzá a tojássárgákat. A masszához keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét, majd szitáljuk bele a lisztet és dolgozzuk egyneműre.180 fokra előmelegített sütőben süssük készre.





3. A piskótát morzsoljuk bele egy tálba, adjuk hozzá a krémsajtot és a cukrozott vajat, majd dolgozzuk őket egy "tésztává". A kész masszát tegyük hűtőbe minimum 1 órára, de sokkal jobban összeérnek az ízek, ha több ideig hagyjuk pihenni.



4. A csokimasszából csináljunk 1,5 cm-es kis gömböket, majd ismét tegyük őket fél órára hűtőbe, hogy megdermedjenek.


5. A csokoládét olvasszuk fel (ajánlom az Aldiban kaphato Choceur csokoládé családot). A hurkapálcika egyik végét a csokoládéba mártjuk, majd a golyókba szúrjuk úgy, hogy a golyó feléig legyenek körülbelül. Ha tovább szúrjuk akkor leeshet a golyónk. Ismét hűtőbe rakjuk 15 percre.

6. Most jöhet a kedvenc részem a díszítés. :) Evőkanál segítségével a gömböket beleforgatjuk a csokoládéba, majd megszórjuk a díszítő elemekkel és hungarocellbe szúrjuk. Ha bögrébe öntjük a felolvasztott csokit és csak belenyomjuk a nyalókát, akkor nem kell hozzá evőkanalat használni. Csinálhatjuk őket ülősnek is, akkor ne szúrjuk őket hungarocellbe, hanem amint bemártottuk úgy rakjuk sütőpapírra és a tetejüket díszítsük meg. Hideg helyen hűtőben vagy spájzban dermesszük meg.

Tippek
  • jobb előző nap elkészíteni hozzá a piskótát, így másnap csak a golyózás és a díszítés marad
  • a kész masszát több óráig hagyjuk hűtőben, hogy jobban összeérjenek az ízek
  • bevonhatjuk étcsokival, tejcsokival, fehércsokival, marcipánnal, a fehércsokit színezhetjük is az arra megfelelő festékekkel vagy természetes anyagokkal
  • celofánba csomagolva, kis masnival kitűnő ajándék
Recept: Cuppcake



Jó étvágyat hozzá! :) 
-fromJuci-

 

 

Cake pop! Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil