Anyukám nemrég ünnepelte a születésnapját és azon gondolkodtam milyen tortával is lepjem meg. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik, így esett a választásom a 2012-es ország tortájára. Nagy izgalommal töltött el a feladat, mivel még sosem sütöttem olyan süteményt, aminek külön kellett a lapjait elkészíteni. A krém egy kicsit összeugrott, de a következő remélem már tökéletesre fog sikeredni.
Csak ajánlani tudom! A mák intenzív hatása a tésztában az almával és a krémmel vegyülve tökéletes!
Nem mindenki engedheti meg magának, hogy 500 g tojásfehérjét használjon fel egy tortához (nekünk szerencsére volt otthon a hűtőben elkülönítve)
Ajánlom Szofitól a 6 tojásos verziót:
Szofika 6 tojásos almás máktortája!
Adag:
22 cm-es 16 szeletes torta
Hozzávalók a tortaalaphoz:
500 g tojásfehérje
300 g kristálycukor
200 g darált mák
60 g édes morzsa ( babapiskóta vagy vmi édes keksz lereszelve)
100 g hámozott, reszelt alma
fél citrom reszelt héja
300 g kristálycukor
200 g darált mák
60 g édes morzsa ( babapiskóta vagy vmi édes keksz lereszelve)
100 g hámozott, reszelt alma
fél citrom reszelt héja
Hozzávalók az almatöltelékhez:
0,5 kg reszelt, hámozott alma
50 g cukor
0,5 dkg őrölt fahéj
fél citrom leve
50 g cukor
0,5 dkg őrölt fahéj
fél citrom leve
Hozzávalók a krémhez:
0,6 l tej
130 g cukor
70 g kukorica keményítő
3 db tojás sárgája
vanília aroma
250 g tejszínhab (30%-os)
130 g cukor
70 g kukorica keményítő
3 db tojás sárgája
vanília aroma
250 g tejszínhab (30%-os)
Elkészítése:
1. A mákot, a morzsát, a citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
2. A tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük a mákos egyveleghez.
3. Sütőpapírra 22 cm átmérőjű kört rajzolunk.
4. 6-7 evőkanálnyi masszát kanalazunk rá és elegyengetjük.
5. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Amíg forró addig alávágunk. 6 ilyen tortalapot sütünk ki egyenként.
6. Közben megcsináljuk az almatölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a fahéjat, a fél citrom levét, a cukrot és megpároljuk, majd kihűtjük.
7. Amíg várakozik az almatöltelék és sülnek a tortalapjaink közben elkészítjük a krémet. A keményítőt és a tojássárgáját kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral, a vanília aromával felforraljuk. Kevergetés közben hozzáadjuk a keményítős tojássárgás keveréket. Kicsit szilárdabb masszát kapunk a keményítő miatt. Kihűtjük, majd turmix géppel simára keverjük.
8. A tejszínt felverjük, majd a kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük.
9. A betöltésnél a 6 lap közé felváltva rétegezzük az alma és a krém tölteléket.
10. A maradék krémet felhasználjuk a külső díszítéskor.
Jó étvágyat hozzá!