fromJuci

Epres-pudingos torta

Epres-pudingos torta

Végre én is elkészíthettem az epres tortámat. Alig vártam,hogy a telkünkön megérhessenek az eprek és felhasználhassam őket. Igaz én csak egy kis részüket vettem igénybe, a többi anyukám elrakta lekvárnak.
A tészta kicsit kemény, de a pudingos krém alatt megpuhul. Nekem nagyon ízlik a puding és hozzá az eper egyszerűen kiváló! Kár, hogy hamar elfogyott!


Adag:

24-es forma


Hozzávalók a tésztalaphoz:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
csipet só
1 egész tojás
1 tojássárgája

Hozzávalók a krémhez:

5 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
1 tk vaníliaaroma
3 tojássárgája
3 evőkanál cukor 
2 dl habtejszín

Plusz 40 dkg eper a tetejére!



Elkészítése:

1. A lisztet keverjük össze a sóval, majd morzsoljuk össze a vajjal. Adjuk hozzá az egész tojást és a tojássárgákat majd gyúrjuk össze.

2. A tésztát tegyük bele egy piteformába vagy tortaformába és kézzel lapítgassuk el, szurkáljuk meg villával és tegyük hűtőbe 30 percre.

3. Ha kivettük a hűtőből akkor rakjunk rá egy sütőpapírt ás rakjunk rá rizst vagy babot, majd így süssük 20 percig 160 fokon.


4. Ezután vegyük le a nehezéket és süssük tovább amíg szép világos nem lesz.


5. A sütőből kivéve hagyjuk a formában pár percig, majd rakjuk egy rácsra hűteni.


6. Míg hűl, készítsük el a krémet.


7. A tojások sárgáját a 3 evőkanál cukorral és a vanília aromával habosra verjük, majd hozzákeverünk kevés tejet és a pudingport.


8. A maradék tejet feltesszük forrni, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntjük az előbb megcsinált masszánkat és sűrűre főzzük.


9. Kihűtjük! Eközben kemény habbá verjük a tejszínhabot.


10. Ha kihűlt a pudingunk, akkor a tejszínhabot óvatosan hozzákeverjük ( én előtte a krémet simára mixeltem, mert a kihűléstől besűrűsödött).


11. A teljesen kihűlt tésztába belekanalazzuk a vaníliakrémet, majd a tetejét eperrel díszítjük.


12. Pár órára a hűtőbe rakjuk egyrészt, hogy megkeményedjen, másrészt, hogy összeérjenek az ízek! Másnapra lesz igazán finom. :)



Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -


Epres-pudingos torta Tovább
Barackos - currys csirkemell

Barackos - currys csirkemell

Volt itthon két csirkemell és igazából nem tudtam, hogy mit csináljak belőlük. A megszokott dolgokat nem szerettem volna, mert valami másra vágytam. Először az ananászos csirkére jutott a választásom, de nem volt itthon ananász. :) Így gondolkoztam tovább... ekkor jutott eszembe a barack. Ezt a receptet a mindmegette.hu-tól szedtem. Elég gyorsan készen van és szerintem ízletes is!




Hozzávalók:
  
50 dkg csirkemell 
 
bors
vöröshagyma 
2-3 gerezd fokhagyma
csípős paprika
1 teáskanál currypor 
1 evőkanál sűrített paradicsom  (elhagyható)
4-5 db barack




Elkészítése:

1. A hagymát kockákra vágjuk, olajon megdinszteljük majd rárakjuk a csíkokra vágott csirkemellet.

2. A csirkemellre rárakjuk a sót, a borsot, a fokhagymát, a curryport, a paradicsomot és puhára sütjük a húst.

3. Belerakjuk a barackokat, majd a levét elpároljuk.

4. Rizzsel tálaljuk. 





Jó étvágyat hozzá! :) 




Barackos - currys csirkemell Tovább
Meggyes álom

Meggyes álom

Ez a sütemény olcsó, kevés a sütési ideje és nagyon finom! A csokoládés "piskóta" között nagyon finom a néhol fel-fel tűnő meggy és az öntet egyszerűen istenivé varázsolja. Szerintem öntet nélkül nem olyan különleges! :)




Hozzávalók a tésztához:

8 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
4 evőkanál kakaópor
1 cs. sütőpor
2 tojás
6 evőkanál tej
6 evőkanál olaj
1 csipet só
meggy (ízlés szerint)- nálam friss, fáról leszedett meggy cukorral és fahéjjal felfőzve

Hozzávalók az öntethez:

1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál kakaópor
1 nagy evőkanál tejföl

Elkészítése:


1. Egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit és jól összedolgozzuk. A legvégén belekeverjük a meggyet.

2. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, majd 9 percig sütjük.

3. Az öntethez összekeverjük a hozzávalókat és megkenjük vele a kész sütemény tetejét, majd visszarakjuk a meleg sütőbe (úgy hogy az már nincs bekapcsolva).






Jó étvágyat hozzá! :)


Meggyes álom Tovább
Csokis-banános piskótatekercs

Csokis-banános piskótatekercs

A tegnapi piskótás bejegyzésem után, úgy gondoltam sütök is egy piskótatekercset. Nem szerettem volna a hagyományos lekvárosat, bár az is nagyon finom valljuk meg - én valami más ízre vágytam. A csokoládés banános kombinációt nagyon szeretem, ezért is döntöttem emellett a variáció mellett. Már a csokoládékrém volt a kérdéses, de szerencsére jól beletrafáltam és egy isteni csokoládékrémet sajátítottam el hála Kricky anyukájának!




Hozzávalók a piskótához:

Ismét a 6 tojásos verziót választottam, ami itt találtok meg!


Hozzávalók a csokoládékrémhez:

2 tojás
3 ek. kristálycukor
5 ek. porcukor
1 vanillin cukor
3 dl tej
5 ek. liszt
2 ek. kakaópor
125 gramm vaj


Elkészítése:

1. Először elkészítetjük a piskóta díszítését így. 

2. Utána a már elkészült piskótánkat ráöntjük és 170 fokos alul-felül melegítéses funkción 10-12 perc alatt megsütjük.

3. Ha elkészült a piskótánk, vizes ruhába feltekerjük, hülni hagyjuk és amikor már közepes a hőmérséklete, akkor széttekerjük és hülni hagyjuk.

4. Elkészítjük a krémet. A 2 tojást a 3 evőkanál cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet.

5. Közben egyenletesen beleszitáljuk a kakaóport és a lisztet.

6. Veszünk egy lábast és az elkészült egyveleget beletesszük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Az elkészült masszát lehűtjük és néha kézi habverővel átkeverjük.

7. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem,majd hozzáadom a csokis masszát és együtt robotgéppel átdolgozom.

8. Rásimítjuk a piskótára, vigyázzunk ne rakjuk jól meg, mert kifolyhat a két végén! :) A csokikrémre banánt szeletelünk.

9. A töltött piskótánkat feltekerjük és 1 órára a hűtőbe tesszük.





Jó étvágyat hozzá! :)





Csokis-banános piskótatekercs Tovább
A piskótatekercs külső díszítése

A piskótatekercs külső díszítése

Nem csak egy tortát, cuppcake-t, cake poppot varázsolhatunk egyedivé, hanem egy sima piskótatekercset is. Itt tényleg csak a képzeletünk szabhat határt, bármilyen mintát megálmodhatunk rá! Tulajdonképpen ez a díszítő krém belesül a piskótánkba, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a "álom" mintánk megmarad e. :)


Adag: 
Én ehhez a mintához, a recept szerinti krém 1/3-át használtam fel.
 

Hozzávalók a díszítő krémhez:
1 tojás fehérje
3 dkg cukor
3 dkg margarin
4 dkg liszt
ételfesték tetszés szerint


Elkészítése:

1. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, a lisztet, valamint az ételfestéket és az egészet simára keverjük.

2. Habzsákba/nejlon zacskóba töltjük és sütőpapírra tetszés szerinti mintát rajzolunk vele. (a sütőpapír másik oldalán elő is rajzolhatjuk a mintát).




3. Ha kész, 15 percre hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen.

4. Miután kivettük, ráöntjük a piskótánkat és berakjuk a sütőbe!
 


A piskótatekercs külső díszítése Tovább
Nagymamáink lekváros linzere

Nagymamáink lekváros linzere

A minap nagyon megkívántam a linzert és nagyon régóta nem ettem. Gondoltam sütök egy adagnyit, amiből persze pár pillanat múlva semmi sem maradt. Ezt a receptet azoknak küldöm, akik imádják az omlós tésztájú baracklekvárral töltött isteni linzer virágokat. :) Köszönöm ezt az élményt Latsia konyhájának!




Hozzávalók a tésztaalaphoz:

30 dkg rétesliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csipet só




Elkészítése :

1. A hozzávalókat egy lábasban jól összedolgozzuk, majd egy estére hűtőbe tesszük pihenni.

2. Másnap kivesszük, kicsit hagyjuk, hogy megpuhuljon, majd újból átgyúrjuk. Lisztezett deszkán körülbelül 0,5 cm-esre nyújtuk és kiszaggatjuk.

3. 170 fokon sütőpapírral kibélelt tepsiben aranybarnára sütjük. A tetejét félig kihűlten megcukrozzuk.

4. Ha kihűlt akkor pedig lekvárral összeragasztjuk őket.




Jó étvágyat hozzá! :)

Nagymamáink lekváros linzere Tovább
A tökéletes piskóta

A tökéletes piskóta

Piskótát sok mindenki eszik valamilyen formában, akár piskótaroládként, akár tortaként, akár valamilyen sütéként vagy csak úgy magában, néha tejszínhabbal, gyümölccsel. Nekem egy piskóta recept vált be, amit meg is osztok veletek. Még a nagymamám tanította meg, hogyan is kell jó piskótát készíteni.

Hozzávalók:

6 db tojás 
6 evőkanál cukor 
6 csapott evőkanál liszt 
1 nagy csipet só 


Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra, alul-felül melegítésre. A formát sütőpapírral kibéleljük. Ha tortaformát használunk, akkor csak az alsó kör alakot béleljük ki sütőpapírral, az oldalait kivajazzuk, kilisztezzük. Így oldalt is egyenletes lesz a piskótánk és nem lesznek benne hiányosságok a papír megtörése miatt.

2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, és külön tálba tesszük. A fehérjéhez hozzáadjuk a sót és kemény habbá verjük.

3. Közben egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját, de közben nem kapcsoljuk ki a habverőt, majd a cukrot. Az így kapott masszába beleforgatjuk a lisztet, úgy hogy a habunk ne essen össze.

4. A kész masszát formába öntjük, megsütjük, majd hagyjuk kihülni.

5. Attól függően, hogy mennyi piskótára van szükségünk, úgy növeljük vagy csökkentsük az adagok arányát (pl. ha 7 tojásosat szeretnék, akkor 7 ev. a cukor is és a liszt is)

6. Ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor a liszt 1/3-át helyettesítsük kakaóporral. :)
 

 
A tökéletes piskóta Tovább
Citromkrémes mini torta marcipán bevonattal

Citromkrémes mini torta marcipán bevonattal

Közeledett anyák napja és virág helyett valami különlegesebbel szerettem volna meglepni anyukámat. Akkor jutott eszembe, hogy mi lenne ha tortát sütnék neki. Nagy tortát nem akartam, inkább személyre szólobbat, ezért választottam a mini tortát. Mivel nincs kis tortaformám, ezért kerestem egy olyan eszközt, amivel a piskótámat 3 egyenlő részre tudom szaggatni (ez egy tésztatartó üvegnek a teteje volt). Valami fanyar ízt szerettem volna, ami nem túl krémes, ezért döntöttem a citromkrém mellett. Mivel a marcipánt anyukám nagyon szereti,így már tudtam milyen lesz a külseje. Egy sima 1 kg-os marcipán vettem,de az 1/3-át használtam csak fel. Színeit színzőpasztákkal értem el. Az első mini tortám és az első marcipán színezésem és formázásom azt hiszem, elég jól sikerült és anyukámnak is nagyon tetszett. :)







Adag:

3 mini torta 

Hozzávalók a tésztaalaphoz:

Egy sima piskótát csináltam, aminek a receptje itt található, csak én 7 tojásosat, ami azt jelenti,h az alapanyagokat ugyanannyival növeltem mint a tojások számát.


Hozzávalók a citromkrémhez:

2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom szűrt leve
15 dkg puha vaj / margarin




Elkészítése:

1. A piskótát elkészítem a fent említett recept szerint, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben készre sütöm. A piskótába is reszelhetünk nyugodtan citromhéjat. :)

2. A tojásokat a liszttel kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet és lassú lángon keverve sűrűre főzzük.

3. Levesszük a tűzről, kavargatva langyosra lehűtjük, ezután belekeverjük a citromlevet, a héjat. A vajat habosra keverjük, majd összedolgozzuk a citromos krémmel.

4. A kihült piskótánkat kiszaggatjuk 3x3 egyenlő átmérőjű kör alakúra, majd megtöltjük a citromkrémmel.

5. Az így kapott helyes mini 3 lapos tortánkat kívülről bevonjuk cukrozott margarinnal (ugyanannyi cukrott ugyanannyi margarinnal kikeverünk, 1:1 arányban). Ez azért szükséges,mert a marcipán csak így fog jól megtapadni a tortánkon és az esetleges hibákat is javíthatjuk, formálhatjuk ezzel.

6. Ha bevontuk minden oldalról a tortánkat, akkor pár órára ajánlatos a hűtőben pihentetni,hogy egy masszív tortát kapjunk.

7. Ha kivettük a hűtőből akkor bevonhatjuk marcipánnal. Én a nyújtódeszkára ráraktam egy darab folpackot, azt beporcukroztam és azon nyújtottam ki a marcipánt vékonyra, körülbelül 3 mm-esre. Szépen rá lehet simítani a tortára. Itt nagyon meglátszódhat,ha a cukros margarin bevonásunk nem lett elég precíz.

8. Ezek után jöhetnek a kis virágok. A kinyújtott marcipánból levágtam egy kis darabkát,majd felpöndörítettem és közben a kezemmel alakítottam őket.

9. Ha színes marcipán szeretnénk csak annyit kell tennünk,h rakunk pár cseppet a marcipánunkra a színezőből és addig dolgozzuk össze a kezünkkel amíg nem lesz egy színű az egész, ha erősebb színt szeretnénk akkor több színezéket kell hozzáadagolnunk.






 Jó étvágyat hozzá! :)


Citromkrémes mini torta marcipán bevonattal Tovább
Joghurtos-ribizlis habos pite eperrel

Joghurtos-ribizlis habos pite eperrel

Unokatestvérem születésnapjára készült ez a torta.  A meleg időre való tekintettel egy könnyű, habos dologra gondoltam. Így esett a választásom a joghurtos pitére. A ribizli ötlete onnan jött, hogy tavalyról még elraktam a pürésített változatát, ezért azt könnyedén fel tudtam használni. Persze helyettesíthetjük másik gyümölccsel is, annak is leírom a készítési folyamatát.
A tésztája nagyon jó lágy, nem kekszes a habos könnyedsége pedig nagyon ízletes és hűsítő.




Hozzávalók a tésztaalapohoz:

150g liszt

75g porcukor

1/4 tk só

110g vaj

1 tojássárgája

1/2 tk vaníliakivonat

1 ek tejszín

1-2 ek jéghideg víz


Hozzávalók a töltelékhez:

1 zacskó zselatin por

2 ek víz

250 ml natúr görög joghurt

60 g méz (én ezt barnacukorral helyettesítettem)

250 ml tejszín

1 doboz ribizli (vagy egyéb más gyümölcs)

1 ek cukor

pár csepp citrom


Elkészítése:

1. A hozzávalókat egy tálba helyezzük és kézzel összedolgozzuk. Ha szükséges még hozzá víz, akkor rakhatunk bele. A kész tésztát fóliába rakjuk és 1 órát pihentetjük a hűtőben.

2. Miután kivettük egy kivajazott pite formába nyomkodjuk, villával megszúrkáljuk és 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

3. A ribizlit a cukorral, és a citrommal egy lábasban forrásig felmelegítjük, majd botturmixszal pürésítjük és félrerakjuk.

4. Egy kis edényben a zselatint és a vizet keverjük össze, majd tegyük félre. Tegyük ugyanezt a joghurttal és a mézzel is, ezeket is tegyük félre. Majd a tejszínt verjük kemény habbá és ezt is tegyük félre. Ez a "tegyük félre" opció már csak ilyen. :)

5.A zselatinos vizet tegyük mikróba és 12 másodpercen keresztül melegítsük, majd azonnal öntsük a mézes joghurtba, majd adjuk hozzá a gyümülcsös pürét is és keverjük jól el. Végül adagoljuk hozzá a tejszínt is.

6. Várjuk meg míg kihül a pite tésztája és már rá is kanalazhatjuk a habot, majd gyümölccsel díszítsük!



Jó étvágyat hozzá! :)
Joghurtos-ribizlis habos pite eperrel Tovább
Jeruzsálemi csokoládés kalács

Jeruzsálemi csokoládés kalács

Végre sikerült a kelt tésztám... persze száraz élesztővel, de akkor is! :) A krém a kalácsban nem túl édes, pont jó krémes-csokis, a tésztája pedig citromos és omlós. 
A recept Yotam Ottolenghi Jeruzsálemi könyvéből való.
A diót helyettesíthetjük kandírozott narancshéjjal és a só helyett használhatunk őrölt kardamomot!
Érdemes kipróbálni! Aki egyszer megcsinálja utána nem fog a boltban kapható kalács után nyúlni, legalábbis én tuti nem fogok! :)




Adag: 

2 kalácsnyi


Hozzávalók a tésztaalaphoz:

 55 dkg liszt

10 dkg cukor

2 evőkanál szárított élesztőpor

1 teáskanál só

1 citrom reszelt héja

3 egész tojás

1,2 dl hideg víz

15 dkg puha vaj



Hozzávalók a töltelékhez:

15 dkg olvasztott étcsokoládé

12 dkg olvasztott vaj

5 dkg porcukor

3 dkg keserű kakaópor

1 teáskanál só (vagy: 1 teáskanál őrölt kardamom)

10 dkg dió, durvára vágva (vagy: 10 dkg kandírozott narancshéj, aprítva)
Elkészítése:
1. A lisztet, a cukorral, az élesztőporral, a sóval és a citrom reszelt héjával összekeverjük, mjad a tojással a vízzel és a vajjal összegyúrjuk.
2. Az így kapott tésztát egy éjszakára lefedve a hűtőbe tesszük.
3. Másnapra szépen megkelt a tésztánk. A nyújtódeszkára rakjuk, két egyforma résztre osztjuk és mindkét bucit téglalap alakúra nyújtjuk.
4. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót (porcukor, kakaópor,só).
5. Az így kapott masszát a kinyújtott tésztánkra kenjünk, majd a dióval meghintjük.
6. Feltekerjük, mint a bejglit és két részre vágjuk. Utána a két részt összesodorjuk majd a tetején éles késsel kis vágást ejtünk, hogy mutatósabb legyen.
7. Sűtőpapírral kibélelt őzgerinc formába tesszük majd 1 órát szélvédett, meleg helyen pihentetjük.
8. 190 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.
9. A sütőből kivéve a kalácsot meglocsolhatjuk cukros sziruppal (25 dkg cukrot, 1,5 dl vízzel összeforralunk, majd közepes hőmérsékletűre hűtjűk és ráöntjük a forró kalácsra).

Jó étvágyat hozzá!         

 
Jeruzsálemi csokoládés kalács Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil