fromJuci

Töltött ostyalapok

Töltött ostyalapok

Vizsgaidőszak van, ilyenkor a megszokottnál is többet eszek, főleg nasiból. És miután felfaltam mindent, majdnem sírva fakadok, hogy nincs több.

Macerás sütiket nem csinálhatok ugye, mert elvenné a remek tanulástól az időmet. Így készítettem el ezt a töltött ostyát, ami hip-hop megvan, csak az ostyák megpuhulására kell várni pár órát... én fél napot vártam! :D De szerintem totálisan megérte!

Nagyon finom lett! :)


Hozzávalók
  • 3 dl tej
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 30 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 500 g darált keksz
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg zselés cukor
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 csomag ostyalap (100g)

Elkészítése

1. Az aszalt szilvát és a zselés cukrot vágjuk fel apró darabokra, mérjük ki a hozzávalókat mert utána csak öntögetnünk kell őket egymás után. :)

2. A tejet a margarinnal tegyük egy lábasba, majd addig hevítsük amíg nem kezd el forrni, adjuk hozzá a cukrot és vegyük le a tűzről. Ha minden elolvadt rakjuk bele a mazsolát, az aszalt szilvát, a kakaóport, a darált kekszet és a legeslegvégén a zselés cukrot, keverjük jól össze.

3. Egy tepsibe helyezzük bele az ostyalapot, majd halmozzunk rá a töltelékből. Én kézzel nyomkodtam szét, majd újabb ostyalap és így tovább, míg el nem fogy. A tetejére, a legfelső ostyalapra tegyünk egy másik tepsit / tálcát + könyvet nehezékként. Én megvártam a másnapot, hogy jól összeérjenek az ízek és az ostya is megpuhuljon.

Tippek
  • a zselés cukrot tényleg a legvégén adjuk hozzá a masszához, mert ha az elején csináljuk, akkor el fog tűnni (elolvad), mint nekem is :)
  • ha túl rátapadna a kezünkre a töltelék, akkor vizezzük be és könnyebben tudjuk rányomkodni az ostyára
  • aszalt szilva és zselés cukor helyett tehetünk bármilyen más cukrozott vagy aszalt gyümölcsöt bele
  • a zselés cukrot én semmiféleképpen nem hagynám ki, mert nagyon finom, kellemes ízt lehet vele elérni, még úgy is ha szétolvadt :D 
Forrás: Konyhalál


Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -


Töltött ostyalapok Tovább
Epres-ribizlis joghurtfagyi avagy a frozen yogurt

Epres-ribizlis joghurtfagyi avagy a frozen yogurt

Anyukáméktól a héten kaptam egy fagylalt gépet és tegnap volt is időm kipróbálni. :) Úgy terveztem, hogy epres lesz, de nem volt itthon elég eper (ami saját termés, szerencsére már érik a telkünkön), így beleraktam egy kis ribizlit is, így a végén picit savanykás lett az íze, de pont jó. :)

Amint megkaptam, írtam Praliné Paradicsomnak, hogy első körben mit készítsek el, ő ezt ajánlotta, aztán majd a következő a sorbet lesz! :) Úgy látom nyáron nem nagyon fog pihenni ez a kis gépecske! :D 


Adag

kevesebb, mint 1 l 

Hozzávalók

  • 300 g eper
  • 100 g ribizli
  • 400 g görög joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál porcukor



Elkészítése

Az epret, a ribizlit, a mézet és a porcukrot összeturmixoljuk, majd a joghurttal elkeverjük és hűtjük. Amikor teljes mértékben kihűlt, akkor beletesszük a fagyigépbe és addig kevertetjük, amíg el nem éri a számunkra kívánt állagot.

Tipp

  • ha nincs otthon fagyigépünk, akkor tegyük a fagyialapot egy tálba és úgy a fagyasztóba, majd félóránként botmixszerrel keverjük át, ezzel megakadályozva a kristályosodást
  • csinálhatjuk más gyümölccsel is
  • készíthetjük mascarponéval vagy philadelphia krémsajttal is 


Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -

Epres-ribizlis joghurtfagyi avagy a frozen yogurt Tovább
Romantikus Szandra torta

Romantikus Szandra torta

Ez a torta igazán kedves volt számomra. :) Szeretem a romantikus, barokk, kislányos stílust és ebben mind a három jegy képviselteti magát. :) 


A megtervezés és az ötletelés is már örömteli volt. Virággal fél napot töltöttünk el azzal, míg kigondoltuk, hogy Szandrának milyen torta lenne a legszuperebb. Legyen romantikus, legyen királylányos, legyen kislányos de még azért a megfelelő határokon belül és így alakult meg ez a kis torta, ami most a szívem csücske lett. :)



A koronát azért kapta, mert az ünnepelt 2005-ben elnyerte a Miss Universe Hungary díjat, így alap, hogy a tortán lévő "hasonmás" is kapott egyet. :)

Bal oldalon Szandra -ugye mekkora párhuzam van a tortán lévő baba és közte?! :D szinte meg sem lehet őket különböztetni. :) :) - és jobb oldalon Virág, a kedves barátnője, akivel kigondoltuk ezt a tortát. :)



A krém pedig fehércsokis ganache krém mascarponéval lazítva eperdarabokkal. :)


- fromJuci -

Romantikus Szandra torta Tovább
Epres vajkrémes cupcake

Epres vajkrémes cupcake

Az előző Szakácsmustrából kimaradtam idő hiányában, de most pont úgy jött ki a lépés, hogy be tudtam iktatni a napirendembe. Ezt a játékot Era, az Életinfó blog megalkotója hozta létre, miszerint minden egyes ilyen játéknál egy híres embert kiválasztva kell tőle főzni / sütni és bírálni. 

A mostani játék háziasszonya Dina, a Dina világa blog szerzője és választottja Rachel Allen. :) Sok receptet lementettem, de valami epreset szerettem volna, mivel most szezonja van, így esett a választásom az epres cupcakekre.

Ezt a sütit azok készítsék el akik szeretik a vajkrémet! :)


Véleményem

  • Irtózatosan sok benne a cukor. A tésztát is már fele annyi cukorral készítettem el, de ami a legdurvább a rajta lévő krémet 1/12-ed cukorral, ami szerintem elég kemény. Valószínűleg, ha 600 grammal csinálom, mint ami a receptben van, akkor kirohad a fogam. :D 
  • Nagyon vajas, bár oké én mi mást vártam egy vajkrémtől?! :D De legközelebb ha csinálom, akkor inkább mascarponéval lágyítom majd, vagy fehércsokoládét keverek hozzá. Ezt majd még ki kell kísérleteznem.
  • A tésztája finom, omlós a palacsinta ízéhez hasonló.


Adag

12 db

Hozzávalók a tésztához
  • 60 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 2 tojás
  • 75 ml tej
  • 150 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
Hozzávalók a tészta tetején lévő krémhez (frosting)
  • 150 g eper
  • 1 tk citromlé
  • 175 g vaj
  • 50 g porcukor


Elkészítése 

1. A vajat a porcukorral habosítsuk ki, majd lassan adagoljuk hozzá a felvert tojást. Utána keverjük hozzá a tejet (bár szerintem ezt ne robotgéppel mert szét fog minden fröcskölődni), aztán a lisztet, sütőport és sót. A formába tegyünk kapszlikat 2/3-ig töltsük fel a masszával és 160 fokon süssük készre, majd tegyük rácsra hűlni őket.

2. A krémhez a vajat a porcukorral keverjük habosra. Az epret a citromlével turmixoljuk el, és nagyon nagyon lassan adagoljuk hozzá a vajhoz. Tegyük habzsákba és nyomjuk rá a cupcakere, vagy kanállal is elegyengethetjük kúp alakban a tetejükön. Díszítsük eperrel.

Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -
Epres vajkrémes cupcake Tovább
Citromos mignon

Citromos mignon

Na én pont az az ember vagyok aki sose szerette a mignont, sok mindenkivel ellentétben. Irtóztam tőle, vagyis hát még mindig bár ez a helyzet kedden kicsit javult, amikor elkészítettem a citromos verzióját.

Társai számomra túl édesek. Ám de ez, ez valami nagyon csodás lett. A titka csak annyi, hogy a krémet sokkal citromosabbra kell csinálni, mint alapjában véve, mert a rajta lévő fondán úgyis túl gejl. Habár nálam nem létezik olyan, hogy túl citromos mert imádom amikor összehúzódik a szám és belefintorgok. :)



Adag

20 db

Hozzávalók a piskótához

  • 3 tojás
  • 60 g cukor
  • 60 g liszt

Hozzávalók a krémhez

  • 2 dl tej
  • 30 g keményítő v. pudingpor
  • 70 g cukor
  • 120 g vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 citrom leve

Hozzávalók a fondánhoz

erre később visszatérünk majd, én bolti fondánt használtam



Elkészítése

1. Először elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját 20 g cukorral, míg a fehérjét 40 g cukorral felverjük. A sárgáját beleöntjük a fehérjébe, gyors mozdulatokkal eldolgozzunk, majd hozzáadjuk a lisztet. Ez kisebb lesz mint egy tepsi, szóval vagy kisebb tepsibe süssük, vagy kenjünk ki sütőpapírra úgy, hogyha kettőbe vágjuk az lesz a mignonunk két lapja. Itt fontos az előre tervezés. :) 

2. Most jön a krémalap. A tejhez hozzáadjuk a keményítőt és cukrot, majd kézi habverővel puding állagúra főzzük és kihűtjük. A vajat kihabosítjuk. A kihűlt krémet átdolgozzuk gépi robotgéppel, majd hozzáadjuk a kihabosított vajat és összedolgozzuk a kettőt, a végén pedig hozzákeverjük a citromok levét és a citrom héját.

3. A mignont mindig fordítva töltjük. Szóval ami a piskóta teteje lesz megfordítjuk és az aljára egyengetjük el a krémet, majd rárakjuk a másik lapot (azt is fejjel lefele). Mélyhűtőbe ! tesszük, amíg a krém meg nem dermed (fontos a dermesztés, mert csak így tudjuk szépen felszeletelni és így nem fognak szétcsúszni a lapok).

4. Miután megdermedt, megfordítjuk az egészet (így az a piskóta lesz felül ami sütésnél a piskóta teteje volt), az oldalakat egyenesre vágjuk, majd vonalzó segítségével felosztjuk egyenlő részekre és felvágjuk a teljes mignont 20 kis apróra. A tetejüket lekvárral (előtte melegítsük fel) vékonyan megkenjünk. Ez eléggé szükséges mert így meggátoljuk a piskótánk elázását a fondántól. Tegyük vissza a hűtőbe, amíg a fondán felolvad.

5. A fondánt olyan mély edénybe tegyük, hogy ki tudjuk mártani benne a mignonokat. A mignonokba ferdén szúrjunk mártóvillát, fejjel lefelé mártsuk ki őket és tegyük rácsra (ha nincs ennek megfelelő rács, akkor a sütőben lévő rácsra is tehetjük,de rakjunk alá sütőpapírt). Várjuk meg, míg a fondán megdermed, majd vágjunk alá és tegyük kapszliba őket és díszítsük fel.

Tipp

  • ha a tésztát nagyobbra kenjünk ki akkor 3 piskótás lehet a mignon, de vékonyabb lesz a tészta
  • tetejét díszíthetjük fondánnal, reszelt citromhéjjal, citrommal
  • a fondánba is tehetünk citromlevet és sárga színezőt, így a hagyományos citromos mignon vonásai visszatekintenek majd
Recept: a kedves Mesteremtől.

Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -
Citromos mignon Tovább
Almás pite

Almás pite

Az almás pitében nincsen semmi különleges, de én mégis szeretem. Főleg, ha a két vékony tészta között vastag almaréteg húzódik meg és kissé citromos. Nyáron sokkal élvezetesebb tud lenni a frissebb, savanykásabb verzió... télre hagyjuk inkább a fahéjasat. 


Adag

10 kockányi

Hozzávalók a tésztához

  • 300 g liszt
  • 200 g margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • kenéshez: 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 150 g cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • kevés fahéj



Elkészítése

1. Az átszitált lisztet morzsoljuk össze a margarinnal, majd csináljunk krátert és a közepébe öntsük a tojássárgáját, köré pedig a sót, porcukrot, citromhéjat majd gyors gyúrással gyúrjuk össze és tegyük 20 percre hűtőbe.

2. Az almákat vágjuk apró kockákra, tegyünk egy lábasba és kezdjük el párolni. Ha megpuhult akkor keverjük hozzá a cukrot, van. cukrot, citrom reszelt héját, citrom levét és a fahéjat, majd jól forgassuk össze és hűtsük ki.

3. A tésztát felezzük meg, egyik felét nyújtsuk ki téglalap alakúra, rakjuk sütőpapírra, szurkáljuk meg villával majd 180 fokon 9-10 percig süssük. Miután kiszedtük, szórjunk rá édes morzsát (így nem fog elázni az alsó lap) és simítsuk rá egyenletesen a tölteléket úgy, hogy a tészta peremén maradjon fél centi hely körbe (a felső réteget erre fogjuk rányomkodni).

4. A tészta másik felét nyújtsuk ki, kicsit nagyobbra mint az előző volt, majd terítsük be vele a töltelékes tésztát, vágjuk körbe és az alsó tésztára nyomkodjuk rá a felsőt, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. Kenjünk le tojással, formázzunk rá mintát és 180 fokon süssük aranybarnára.

Tipp

  • a tölteléket le is reszelhetjük, nem muszáj kockákra vágni
  • díszíthetjük villával de a maradék tésztából rózsákat is formázhatunk a tetejére
  • tálaláskor szeleteljük kockákra és szórjuk meg porcukorral
Recept: a kedves Mesteremtől.



Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -
Almás pite Tovább
Omlós sós vágott teasütemény avagy bor-sörkorcsolya

Omlós sós vágott teasütemény avagy bor-sörkorcsolya

Nagyon sok édes sütemény van a blogomon és gondoltam, hogy feldobom egy kis sóssal. Ezek az omlós kis falatkák nagyon jól tudnak esni 1 pohár fröccs, bor vagy sör mellé is akár.

 Apukám is inkább az édeset szereti, de erre csak ennyit mondott:  "Ennek csak annyi a hibája, hogy túl kevés." :D 

Tényleg nagyon jó a textúrája, érdemes kipróbálni. 



Adag

0,5 kg

Hozzávalók a tésztához

  • 300 g liszt
  • 15 g só
  • 80 g vaj
  • 80 g margarin
  • 35 g tejföl
  • 1 tojássárga
  • 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a díszítéshez

  • sajt
  • mandula
  • mák
Elkészítése

1. Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval, majd morzsoljuk bele a kétféle zsiradékot. Formázzunk egy krátert és a közepébe öntsük bele a tejfölt és a tojássárgáját majd gyors gyúrással dolgozzuk össze a tésztát.

2. A tésztát tegyük sütőpapírra és azon nyújtsuk 1,5-2 cm vastagságú téglalap alakúra, majd tegyük hűtőbe és dermesszük meg. 

3. Miután kiszedtük tegyük át sütőpapírostul egy tepsire, a sütőt kapcsoljuk 180 fokra. A téglalap alakú tésztát vágjuk fel egy falatos kockákra, kenjünk meg tetejüket a felvert tojással, majd szórjuk meg sajttal, mandulával, mákkal. Süssük készre (akkor jó hogyha a sajt aranybarna lesz a tetejükön).

Tipp
  • nem muszáj kockákra vágni, ki is szúrhatjuk őket formákra
  • feltétként szórhatunk még rá köménymagot, szezámmagot, tökmagot, napraforgómagot

Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -
Omlós sós vágott teasütemény avagy bor-sörkorcsolya Tovább
Gyermekmentő formatorta ribizlis fehércsokoládé krémmel

Gyermekmentő formatorta ribizlis fehércsokoládé krémmel

Bátyám felhívott, hogy meg szeretné lepni a barátnőjét születésnapja alkalmából egy tortával. Aztán mondta, hogy legyen formatorta, gyerekmentős (a barátnője nővér) és ne legyen gagyi. Őőő hát jó! :D

Még sosem csináltam formatortát, ez volt az első. Mentőt nagyon ritkán látok szerencsére. De azt a következtetést sikerült levonnom, hogy annyira nem állnak közel hozzám a formatorták.

Próbálom azzal nyugtatni magamat, hogy ez az első és lesz jobb. Mert szerintem nem lett valami tökéletes. Keskenyebbre és magasabbra kellett volna csinálnom, az ajtókat nem kellett volna ráfestenem, stb stb stb... de hát a gyakorlás teszi a mestert, úgyhogy hajrá Juci! :D 


A krém egy nagyon jól sikerült fehércsokoládé krém ribizlivel. Ez a krém tényleg mennyei, magában is majdnem elkanalaztam... csak hát kellett a tortába is valami. :D 



Adag

30 centi hosszú, 15 centi széles, ha jól emlékszem

Hozzávalók a piskótához

  • 6 tojás
  • 120 g liszt
  • 120 g cukor

Hozzávalók a krémhez

  • 200 g fehércsokoládé
  • 200 g tejszín
  • 500 g mascarpone
  • ribizli


Elkészítése

1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 20 dkg cukorral robotgéppel fehéredésig dolgozzuk, a fehérjét a maradék cukorral nem verjük fel habosra hanem tejföl állagúra, összekeverjük a két masszát, majd a lisztet is eldolgozzuk benne. 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

2. Amíg hűl a piskóta addig elkészítjük a krémet. A tejszínt felrakjuk melegíteni (de nem forrásig), amikor érezzük, hogy meleg, akkor az összetördelt csokira öntjük és folytonos keverés mellett,felolvasztjuk a csokinkat. Ha kihűlt, akkor hozzákeverjük a mascarponét és robotgéppel csomómentesre keverjük, majd hűtőbe rakjuk kicsit megszilárdulni. Egy nagyon jól kenhető krémet kapunk, amit tortát bevonására is lehet használni tökéletesen. 

3. Anyukám ribizlijét használtam amit ő már előtte elkészített. Ezt átpasszíroztam, hogy ne legyen benne olyan sok mag és hozzákevertem a fehércsokihoz amíg nem értem el a színt és azt az ízt, amit én szerettem volna.

4. A tortát megtöltjük és kívülről is lekenjünk. 

Forrás: piskóta és fehér csokoládékrém



Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -

Gyermekmentő formatorta ribizlis fehércsokoládé krémmel Tovább
Tejszínes-joghurtos epertorta

Tejszínes-joghurtos epertorta

Az egyik kedves barátnőmet körülbelül évente kétszer szoktam látni, de akkor is olyan az együtt töltött idő, mintha tegnap találkoztunk volna. :) 

Mászkálunk, trécselünk, koktélozunk, vásárolgatunk és közben kibeszéljük a szerelmi életünket, hogy éppen ki milyen táskát szeretne megvenni, szóval mindenről szó esik, ami csajos. 

Erre az alkalomra készítettem egy mini 12 centis Welcome Vanda tortát. :)

Az adagot 18-asban adom meg, hogy könnyebben el tudjátok készíteni. 



Adag

18 cm-es forma

Hozzávalók a tésztalaphoz

  • 2 tojás
  • 40 g cukor
  • 8 g kakaópor
  • 32 g liszt

Hozzávalók a krémhez

  • 300 g joghurt
  • 200 g cukor
  • 10 g zselatin + 50 g víz
  • 250 g eper
  • 400 g tejszín


Elkészítése

1. Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 30 g cukorral, a sárgáját 10 g cukorral felverjük, összekeverjük a kettőt, majd végül beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport gyors mozdulatokkal eldolgozzuk és 175 fokon készre sütjük.

2. Most pedig jöjjön hát a krém. Az epret feldaraboljuk, a tejszínt pedig felverjük.

3. A 10 g zselatinra ráöntjük az 50 g vizet, majd megvárjuk míg felszívja magát, aztán tűzön felmelegítjük. A joghurtot összekeverjük a cukorral és beleöntjük a forró zselatint folytonos kevergetés közben, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt és a felvert tejszínhabot.

4. A tortalapot a csatos formában hagyjuk, majd ráöntjük a krémet és hűtőbe tesszük 3-4 órára megdermedni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Tipp
  • az eper egyik felét összeturmixolhatjuk és epervelőként hozzáönthetjük a krémhez
  • a tejszínhabból kivehetünk 100 g-ot és a tetejét habrózsákkal díszíthetjük


Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -



Tejszínes-joghurtos epertorta Tovább
Virágos 80. születésnapos torta

Virágos 80. születésnapos torta

Ő is elkészült, 120 virág és egy gyönyörű kerek szám díszíti.


Először készítettem virágos díszt, hát még van mit gyakorolni. :) Szerettem ezt a tortát megalkotni, a színek és a virágok feldobták a munkámat. Imádok a pasztell színekkel dolgozni, sokkal kedvesebbek a lelkemnek.


Az alsó ismételten főzött csokikrém, szerintem az emberek 85%-a odáig van a csokoládés tortáért, ha nem a 99... :) A felső pedig egy tavaszt indító tejszínes joghurt epertorta.


- fromJuci -
Virágos 80. születésnapos torta Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil