Piskótát sok mindenki eszik valamilyen formában, akár piskótaroládként, akár tortaként, akár valamilyen sütéként vagy csak úgy magában, néha tejszínhabbal, gyümölccsel. Nekem egy piskóta recept vált be, amit meg is osztok veletek. Még a nagymamám tanította meg, hogyan is kell jó piskótát készíteni.
Hozzávalók:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 csapott evőkanál liszt
1 nagy csipet só
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra, alul-felül melegítésre. A formát sütőpapírral kibéleljük. Ha tortaformát használunk, akkor csak az alsó kör alakot béleljük ki sütőpapírral, az oldalait kivajazzuk, kilisztezzük. Így oldalt is egyenletes lesz a piskótánk és nem lesznek benne hiányosságok a papír megtörése miatt.
2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, és külön tálba tesszük. A fehérjéhez hozzáadjuk a sót és kemény habbá verjük.
3. Közben egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját, de közben nem kapcsoljuk ki a habverőt, majd a cukrot. Az így kapott masszába beleforgatjuk a lisztet, úgy hogy a habunk ne essen össze.
4. A kész masszát formába öntjük, megsütjük, majd hagyjuk kihülni.
5. Attól függően, hogy mennyi piskótára van szükségünk, úgy növeljük vagy csökkentsük az adagok arányát (pl. ha 7 tojásosat szeretnék, akkor 7 ev. a cukor is és a liszt is)
6. Ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor a liszt 1/3-át helyettesítsük kakaóporral. :)