Szeretem az ősz illatát, színeit és gyümölcseit.
A kertünkbe is beköszöntött, így a legjobb dolog ami a kékszilvánkkal történhetett, hogy belesütöttem egy őszi pitébe, megspékelem egy kis fahéjjal és étcsokival.
A tészta omlós, a töltelék pedig szaftos telis-tele friss gyümölccsel, egyszerűen imádom.
Adag
24 cm-es piteforma
Hozzávalók a tésztához
- 150 g hideg vaj
- 250 g liszt
- 40 g cukor
- hideg víz (amennyit a tészta felvesz)
Hozzávalók a töltelékhez
- 600 g kékszilva
- 60 g cukor (a gyümölcs édességétől függ)
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- 50 g étcsokoládé pasztilla ( vagy durván felaprított)
Hozzávalók a lekenéshez
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- cukor
Elkészítése
A tésztához a hideg, kockára vágott vajat összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és majd a vízzel tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig, majd az alufólia és nehezék nélkül további 10 percig.
A töltelékhez a szilvát félbevágjuk, kimagozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, az őrölt fahéjat és serpenyőben addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. A tölteléket beleöntjük a kisült pitetésztába, elegyengetjük és megszórjuk az étcsokoládéval. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle és feldíszítjük a pite tetejét. Tojássárgás tejjel lekenjünk, megszórjuk cukorral és 180 fokon, légkeveréses sütőben kb 25 percig sütjük.