Szülinapi kérés volt a raffaello ízvilág, így készítettem el ezt a csodálatos tortát. :) A mascapone selymessége, a pirított kókusz és mandula ötvözete adja meg azt az érzést, amit a falatnyi golyóban érzünk, amikor a szánkba vesszük. Aki kókusz fanatikus, annak muszáj elkészítenie. :)
Adag
20 cm-es tortaforma, 10 szelet
Hozzávalók a piskótához
- 4 tojás
- 200 g cukor
- 130 ml étolaj
- 130 ml tej
- 300 g liszt
- 12 g sütőpor
Hozzávalók a krémhez
- 100 g puha vaj
- 150 g porcukor
- 500 g mascarpone
- 120 g pirított kókuszreszelék
- 40 g pirított, szeletelt mandula
Elkészítése
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük verni és amint picit habos, hozzáadjuk két részletben a cukrot, majd addig verjük, amíg nem csúcsosodik. A tojások sárgáját villával összekeverjük és a fehérjéhez adjuk. Az olajat és a tejet elkeverjük, hozzáöntjük a tojásos masszához, beleszitáljuk a lisztet, sütőport és az egészet egyneműre dolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük és 175 fokon 40-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha a teteje kezd pirulni, de még nem sült át eléggé, akkor az utolsó 10 percben egy alufóliával takarjuk le és süssük úgy tovább.
A krémhez a puha vajat porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk 2-3 részletben a mascarponét. A kókuszreszeléket és a mandulát lepirítjuk. A kókuszt hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
A kihűlt piskótánkat 3 részbe vágjuk, betöltjük a krémmel és megszórjuk a pirított mandulával.
Tipp
- a piskótát megkenhetjük málnavelővel / lekvárral
- ha több krémet készítünk, akkor csinálhatunk belőle házi raffaello golyókat és díszíthetjük vele a tortánk tetejét