Az ősz arra van, hogy sok sütőtökös desszertet készítsünk, ezért sütöttem nektek egy pofon egyszerű vörösáfonyás, sütőtökös fehér csokival leöntött süteményt.
Ezt a fajta zöldséget nagyon szeretem beletenni a desszertekbe, mert nem csak az íze nagyon finom, de puha textúrát is kölcsönöz az édességünknek.
Ez a sütőtökös kenyér pedig reggelinek is kiváló választás egy bögre kávé / tea és lekvárok kíséretében.
Ne legyetek hát restek, süssétek meg minél előbb és próbáljátok ki ti is! :).
Adag
28x11 cm-es kenyérforma
Hozzávalók kuglófhoz
- 220 g olaj
- 300 g cukor
- 4 tojás
- 450 g sütőtökpüré*
- 300 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
- 100 g aszalt vörösáfonya
Hozzávalók a mázhoz
- 100 g fehér csoki
- 20 g vaj
Elkészítés
1. A formánk belsejét vajazzuk, majd béleljük ki sütőpapírral és a sütőt kapcsoljuk 180 fokra.
2. A cukrot az olajjal és a tojással kézi robotgép segítségével keverjük össze, adjuk hozzá a sütőtökpürét, a fűszereket, majd mixeljük össze őket.
Miután kész, adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a vörösáfonyát is, keverjük egyneműre az egészet, majd öntsük bele a formánkba és süssük kb 50-60 percig.
Tűpróba segítségével ellenőrizzük, hogy megsült-e.
3. A mázhoz tegyük egy lábasba a fehér csokoládét, vajat és alacsony lángon olvasszuk össze őket, majd öntsük a kihűlt sütink tetejére és díszítsük pár aszalt vörösáfonya szemmel.
*sütőtökpüré: a sütőtökünket vágjuk fel, magozzuk ki, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és 180 fokos sütőben süssük puhára (kb 40-45 perc). Ha megsült, akkor távolítsuk el a héjától és turmixgéppel pürésítsük.
Tipp
- gazdagíthatjuk durvára vágott étcsokoládéval
- a vörösáfonya helyett rakhatunk bele mazsolát vagy bármilyen más aszalt gyümölcsöt
- a fehércsoki helyett étcsokoládéval is leönthetjük
- kuglófként is megsüthetjük, ez esetben a formánkat vajazzuk és lisztezzük ki