Ez a könnyű és ultra finom desszert pedig feledtet velünk minden szélsőséges időjárást, ami most kint uralkodik.
Ha pedig 30 fokos tikkasztó melegünk lesz, akkor is készítsétek el bátran, mert mindenki imádni fogja!
Adag
23/24 cm-es tortaforma
Hozzávalók a piskótához
- 7 tojás
- 140 g cukor
- 175 g liszt
Hozzávalók a krémhez
- 500 g túró
- 400 ml tejszín
- 80 g porcukor
- 3 citrom reszelt héja
- 15 g zselatin (hideg zselatint használtam)
- 1,5 marék málna
Hozzávalók a torta bevonásához
- 250 g mascarpone
- 100 ml felvert tejszín
- porcukor ízlés szerint
Hozzávalók a csokiöntethez (ganache)
- 100 g étcsokoládé
- 100 ml tejszín
Elkészítése
1. Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük a cukor egyik felével, majd a sárgáját a másikkal. A sárgájába beleforgatjuk a fehérjés részt, végül a lisztet és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük olyan 40 perc alatt.
2. Míg sül a piskóta elkészítjük a töltelékünket. A túróval összekeverjük a porcukrot, a citrom reszelt héját és a zselatint. A tejszínhabot felverjük, majd a túróhoz adagoljuk és egyneműre keverjük, 15 percre hűtőbe tesszük. A tortánkat megtöltjük vele és közben málna szemeket potyogtatunk a túrós töltelékre.
3. A torta bevonásához a tejszínünket felverjük, meglazítjuk vele a mascarpone krémünket, porcukorral ízesítjük és körbe kenjük vele a tortánkat, majd hűtőbe tesszük.
4. A csokiöntethez egy kis tálba feltördeljük a csokit, a tejszínt pedig egy lábasban megmelegítjük. Amikor forr a tejszín, akkor ráöntjük a csokira és kézi habverő segítségével egyneműre keverjük, majd kicsit hűlni hagyjuk. Ha langyos, akkor ráöntjük a torta tetejére, kivezetjük a széléig és ahol szeretnénk, hogy lecsurogjon, ott jobban meglökjük. Én ehhez kenőkést használtam.
5. Nincs más hátra mint sok-sok gyümölcsöt a tetejére pakolni és az ünnepelt vagy saját magunk részére átadani.
Tipp:
- ha a piskótát 3 formában sütjük, akkor egyenletesebbek lesznek és csak 20 perc a sütési idő
- ha tejcsokit használunk a csokiöntethez, akkor a tejszínt 150 ml-re növeljük
- ha a tejszínt előtte behűtjük, akkor jobban fel lehet verni
- ha rögös túrót veszünk, akkor érdemes előtte gépi habverővel átmenni rajta, hogy krémesebb állagot érjünk el
Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -