Egyre jobban szeretek a kelt tésztákkal foglalkozni. Most éppen kalács formában.
Ez a kakaós kalács kívül ropogós, belül pedig istenien foszlós. Ez AZ a pékárú, ami nem maradhat le az asztalunkról.
Szerintem annyira be fog jönni annak, aki elkészíti, hogy soha többé nem szeretne ezután boltit vásárolni.
Adag
950 grammos, 27x13-as kenyérsütő forma
Hozzávalók a tésztához
- 25 g friss élesztő
- 100 ml tej
- 250 ml tejszín
- 1 tojás
- fél tk só
- 70 g cukor
- 500 g liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 citrom reszelt héja
- 30 g kakaópor + meleg víz
Hozzávalók a lekenéshez
- 1 tojássárgája
- 1 ev tej
Elkészítése
50 ml tejet langyosra melegítünk, beleteszünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét meghintjük egy kis liszttel és meleg helyen felfuttatjuk.
Közben a keverőtálba kimérjük a sót, cukrot,lisztet, fahéjat, gyömbért, a citrom reszelt héjat és hozzáöntjük a felfutott élesztőt, kicsit eldolgozzuk a dagasztókarral, hozzáöntjük a tojást. Folytonos keverés mellett, kis sugárban hozzáadagoljuk a maradék tejet és tejszínt, majd 10 percig dagasztjuk.
Két részre osztjuk, az egyik felét visszatesszük a dagasztótálba. A kakaóport annyi meleg vízzel kikeverjük, amennyitől krémes állagot kap, hozzáadjuk a tésztához és további 5 percig dagasztjuk így. Mindkét tésztát külön tálba tesszük és duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A megkelt tésztákat 4 részre osztjuk és mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk, lehetőleg ugyanakkorákra. Egy fehérre teszünk egy kakaósat és feltekerjük, majd ugyanígy járunk el a többivel is, így 4 rudat kell kapnunk.
Sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába tesszük egymás mellé és fél óráig kelesztjük. A tetejét lekenjük tojássárgás tejjel, 180 fokon légkeveréses sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy az első 10 perc után letakarjuk a tetejét alufóliával, különben megéghet.
Tipp
- ha sima kalácsot szeretnénk, akkor nyugodtan elhagyhatjuk a kakaós részt
- formázhatjuk a tésztánkat úgy is, hogy kinyújtjuk a fehéret egy nagy téglalappá, a kakaósat is, feltekerjük mint a bejglit és így tesszük a formába
- gazdagíthatjuk mazsolával vagy aszalt gyümölccsel