A rákóczi túrós az örök klasszikus nagy kedvencem. Nincs is felemelőbb érzés, amikor a túró, a citrom, a házi baracklekvár és a sült tojásfehérjehab találkozik egy sütiben. Ez maga a mennyország. :) Mivel közeledik a húsvét úgy gondolom, hogy ez, az a bizonyos desszert, ami sehonnan se hiányozhat az asztalról, persze inkább a túró imádóknak ajánlom.
Adag
12 szeletes, 22 cm-es tortaforma
Hozzávalók a tésztához
- 200 g liszt
- 70 g zsír
- 50 g tejföl
- 15 g cukor
- 1 tojássárgája
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 ev púpozott búzadara
- 2-3 ev baracklekvár
Hozzávalók a töltelékhez
- 500 g túró
- 100 g cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 2 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 40 g mazsola
Hozzávalók a habhoz
- 2 tojásfehérje
- 50 g víz
- 150 g cukor
- baracklekvár a habok közötti rések kitöltésére
Elkészítése
A sütőnket alsó-felső funkción 175 fokra kapcsoljuk, a formánk alját sütőpapírral kibéleljük. A tésztához az összes hozzávalót egy edénybe mérjük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, a formánkba egyengetjük, a tetejét megszurkáljuk villával és 175 fokon 10 percig elősütjük. Megszórjuk a búzadarával és lekenjük a baracklekvárral.
A töltelékhez villával összetörjük a túrót, a kétféle cukrot és a tojássárgáját. Hozzáadjuk a citrom levét, a citromok reszelt héját, a mazsolát, összeforgatjuk és a tésztánk tetején eloszlatjuk. 175 fokon 25 percig sütjük.
A tojásfehérjehabhoz a vízből és a cukorból szirupot főzünk. Akkor jó, hogyha kicsit sűrűsödik a szirup. A fehérjéket elkezdjük verni, amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáöntjük a cukorszirupot, miközben a habverőnk dolgozik. Ne ijedjünk meg, össze fog esni a hab, de majd újból feljön. Addig verjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Habzsákba töltjük (akinek nincs otthon, két zacskót tegyen egymásba és az legyen a zsák), csillagcsöves nyomófejjel keresztmintát nyomunk a rákóczi túrós tetejére, kanál segítségével baracklekvárt csurgatunk a hiányzó részekre. 200 fokon alsó-felső programon aranybarnára pirítjuk. Nehéz lesz, de várjuk meg, míg kihűl. :)