Az olvasottság nem publikus.

fromJuci

  • Torták
  • Piték
  • Browniek
  • Édes apróságok
  • Sós apróságok
  • Sütés nélküliek
  • Desszertek
  • Reggelik
Képviselő fánk

Képviselő fánk

Ez az egyik olyan fajta desszert, amitől nagyon tartottam. A cukrász iskolában most már úgy vesszük a gyakorlatokat, hogy 1-1 modulból választunk és úgy készítjük el, mintha vizsgán csinálnánk.

 Én a képviselő fánkot választottam, mert így végig tudtam kérdezni a tanárt, hogy mikor mire figyeljek oda. Hát sikerült is addig, amíg a forró doboscukor nem olvadt rá a hüvelykujjamra. Na akkor hirtelen megszűntem létezni, de aztán csináltam tovább a feladatomat. Jelzem jól vagyok, de azóta is még mindig bibis az ujjam. :) Szóval a doboscukorral vigyázni kell. Ha valaki nem szeretné a tetejére ezt tenni, akkor simán porcukorral is megszórhatja. :)

A segítvideót pedig itt találjátok!




Adag:

10 db

Hozzávalók a tésztához: 


100 g zsír vagy olaj
100 g víz
2 g só

2 g cukor
100 g liszt
3 tojás (de lehet nem kell bele ennyi)

Hozzávalók a sárgakrémhez:

400 g tej
50 g keményítő
3 tojássárgája
20 g van. cukor
100 g tojásfehérje
100 g cukor
csipet só

Hozzávalók a tejszínhabhoz:

300 g tejszín
30 g cukor
4 g zselatin + 20 g víz

Hozzávalók a dobos tetőhöz:

150 g cukor
szeletelt mandula



Elkészítése:

1. Először készítsük el a tésztát. A sót, a cukrot a vízzel és a zsírral forraljuk fel, de közben folyamatosan fakanállal kevergessük. Amikor már felforrt, akkor adjuk hozzá az átszitált lisztet. Addig keverjük, amíg nem válik el az edény falától és nem kezd kicsit a tésztánk lágyulni. Ekkor egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, amíg el nem érjük a megfelelő masszát, szóval amíg nem válik képlékennyé, hogy zsákból ki tudjuk nyomni. Közben habverővel dolgozzuk egyneműre. 

2. A kész masszát tegyük habzsákba, majd sima nyomócsővel sütőpapírra nyomjunk 10 gömböt egymástól picit távol. Azt tudni kell, hogy a képviselőfánk akár 5-6szorosára is képes megnőni.

3. Rakjuk 200 fokos előmelegített sütőbe, majd alulra fröcsköljünk egy kis vizet, hogy gőzös sütőt kapjunk. Ha elkezdtek pirulni a fánkok, akkor vegyük le olyan 175 fokra a sütőt és süssük készre, majd hűtsük ki.

4. Készítsük el a karamellt a tetőkre. Először a kihűlt fánkoknak vágjuk le a tetejét egy recés késsel és az aljuknál is kicsit vágjuk le amelyik nem áll meg egyenletesen. A cukrot egy serpenyőben melegítsük, majd amikor elkezd olvadni, akkor kevergessük de addig csak nyomkodjuk a fakanállal. Ha folyós és szép karamell színe van, akkor mártsuk bele a tetőt és szórjuk meg mandulával. Ha elkezd szilárdulni a cukor, akkor újból olvasszuk meg.

5. Most jön a főzött sárgakrém, amivel már találkozhattunk a somlói galuskánál. A keményítőt, a tojássárgával, vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd adunk hozzá egy kis tejet és azzal is eldolgozzuk. Ha felforrt a maradék tej, akkor hozzárakjuk és puding sűrűségűre keverjük, majd megvárjuk amíg el kezd lágyulni és ekkor rakjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Igazából itt miközben kezdjük keverni a tojássárgás pépet, a lágyulásnál már be kéne kapcsolni a robotgépet, hogy közben felverődjön a tojásfehérje (100 g cukor + 100 g tojásfehérje+ csipet só). Ezt a krémet még melegen bele kell rakni a csillagcsöves nyomózsákba és rányomni a képviselőfánkok alsó részére.

6. Most jön a tejszínhab. Itt vigyázni kell, hogy a kihűlt sárgakrémre nyomjuk majd rá. A zselatint egy edénybe rakjuk, majd ráöntünk 5-ször annyi vizet és hagyjuk, hogy megszívja magát. A tejszínt a cukorral habbá verjük, majd a megszívódott zselatint tűzön megmelegítjük és langyosan a tejszínhez öntjük, miközben a robotgépünk dolgozik, de használhatunk zselatin helyett habfixálót is. Csillagcsöves zsákba töltjük, majd a sárgakrém tetejére nyomjuk.

7. Na és végre kész minden, ekkor a tetőket rárakjuk a tejszín tetejére, tálaljuk és fogyasztjuk.




Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -


6 komment Karamell Desszert Cukrász iskola Sárgakrém Tovább
Képviselő fánk Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
6 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Csokis oreós sajttorta Csokis oreós sajttorta
  • Étcsokoládés, sütőtökös szendvics keksz, fahéjas mascarpone krémmel Étcsokoládés, sütőtökös szendvics keksz, fahéjas mascarpone krémmel
  • Kecskesajttal töltött rozmaringos, gyömbéres töltött, sült körték Kecskesajttal töltött rozmaringos, gyömbéres töltött, sült körték
  • Citromos, fehér csokis mousse torta mákos piskótával Citromos, fehér csokis mousse torta mákos piskótával
  • Bounty torta - mindenmentesen (laktóz-, glutén-, cukormentes) Bounty torta - mindenmentesen (laktóz-, glutén-, cukormentes)

A bejegyzés trackback címe:

https://fromjuci.blog.hu/api/trackback/id/tr7711679723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piroska 2014.04.26. 12:57:08

Juci! Ez nagyon szépre sikerült neked. Gratulálok hozzá. El is mentettem, hátha egyszer nekifogok.

fromJuci 2014.04.27. 14:17:13

Köszönöm szépen Piroska! :) Tartottam tőle, de nem kellett volna. :) Majd ha egyszer megkívánja a család, akkor süsd majd meg nekik. :))

Vicuska 2014.04.28. 13:31:04

Gyönyörűek!!! Nemrég sütöttem egy nagy adagot a gyerekeimnek és először raktam rá karamellt- elképesztően finom volt! :)

fromJuci 2014.04.29. 10:44:15

Igen, karamellel tényleg finomabb, mint porcukorral. Csak vigyázni kell a kezünkre. Nekem ráégett a cukor az ujjamra és még mindig sebes. :)

Vicuska 2014.04.29. 11:57:51

Jobbulást, az ilyenfajta égés lassan gyógyul, de elmúlik! Én pont ezért nem mártogattam a karamellbe, hanem gyorsan rákanalaztam (gyorsan, mert rapid módon szilárdul)

fromJuci 2014.04.30. 09:22:35

Na szuper ötlet ez a rákanalazás! Majd kipróbálom! :) :)
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

fromJuci

Úgy gondolom, hogy a gasztronómia, a közös evés egy láthatatlan kapocs az emberek között. Enni mindig jó dolog, sütni, alkotni szintén, sőt a kész alkotást megosztani és ezáltal boldogságot ajándékozni még szebb öröm. Így itt, csak olyan recepteket teszek közzé, amiket már kipróbáltam és aminek az elkészítése örömöt fog okozni. Fontos számomra a hitelesség, így ezekben a receptekben biztosan nem fogtok csalódni és a siker garantált lesz. Ha pedig nincs időtök sütni, akkor rendeljetek tőlem -> fromJuci Sütiműhely (https://www.facebook.com/fromJuci)

fotojet_16.jpg

fromjuci_logo_kor.jpg

14322626_10207826150364141_5660181835938131287_n.jpg

Keresés

Top 5

  1. Fenséges, 3 napig tartó puhaság túrós pogácsa formájában
  2. Túrós pogácsa, az a bizonyos 25-ös számú
  3. Mascarponés fehér csokoládés torta málnavelővel
  4. Citromos, fehér csokis mousse torta mákos piskótával
  5. Mézes mustáros csirke, friss salátával

Friss topikok

  • Beastie: Szü... (2018.07.07. 12:26) Nutellás banános sajttorta
  • Klári Zámbó: Nag... (2018.07.07. 12:26) Fenséges, 3 napig tartó puhaság túrós pogácsa formájában
  • takacsveca93: Leg... (2017.12.28. 22:18) Mézes mustáros csirke, friss salátával
  • fromJuci: @Br... (2017.09.19. 09:05) Fahéjas étcsokoládés szilvás pite
  • Ráérek: Sür... (2017.09.02. 09:56) Gyömbéres, körtés, sós karamellás galette

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard