Mostanában kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik, hogy a karamellt beletunkoljam a banánba és így fogyasszam el.
Ez nálam kimaxolja az édesség fogalmát, de ha szeretnénk valakinek kedveskedni, akkor ezt a remek párost, egy tortába is zárhatjuk akár. Így készült el ez a karamellás banános torta, ahol a mascarpone selymessége és a piskóta szaftossága már csak egy plusz dózist ad az ízlelőbimbóinknak.
Adag
18 cm-es forma
Hozzávalók a piskótához
- 2 tojás
- 100 g liszt
- 100 g cukor
- 0,6 dl tej
- 0,6 dl olaj
- fél csomag sütőpor
- egy csipet só
Hozzávalók a krémhez
- 500 g mascarpone
- 200 g karamell (recept itt) + a tetejére
- 1 banán
Elkészítése
Először készítsük el a piskótánkat. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, és külön tálba tesszük. A fehérjéhez hozzáadjuk a sót, a cukor felét és habbá verjük.
A tojások sárgájához hozzáadjuk a cukor másik felét, majd fehéredésig verjük, belekeverjük a tejet és az olajat, majd a tojásfehérje habot hozzáadagoljuk a sárgájás részhez és egyneműre dolgozzuk. Az így kapott masszába beleforgatjuk a lisztet, úgy hogy a habunk ne essen össze.A kész masszát formába öntjük, megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Először elkészítjük a karamellt (ezt napokkal előtte is elvégezhetjük), majd hozzáadjuk a mascarponét és kézi robotgéppel kicsit felverjük. A piskótánkat a krémmel megtöltjük, a banánt a krémre karikázzuk, majd körbe is bevonjuk. A tetejére karamellt öntünk és bármilyen csokoládéval díszíthetjük.
Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -