Régóta szeretném elkészíteni ezt a sütit, hónapok óta. Aztán eljött ez az idő is.
Próbáltam utána olvasgatni, hogy milyen volt az eredeti isler. Olvastam olyat is, hogy a vékony lekvár réteg fölé csokoládékrémet tettek töltelékként, ám én maradtam a sima anyukám által befőzött házi lekvárnál. :) A tésztában mindenképpen diónak kell lennie, töltelékként valami piros gyümölcsös lekvár és nem árt a jó minőségű csokoládéburok sem.
Sose szerettem a boltokban kapható islert, de még egy cukrászdában sem kaptam olyat, ami igazán ízlene. Ezért elkészítettem a sajátomat, a saját ízlésemnek kialakítva.
Az islerem: darált diós linzertészta között megbújó ribizli vagy eperlekvár, 60-81%-os étcsokoládéból kikevert, felolvasztott csokival nyakon öntve, a tetején durvára darabolt pisztácia és arany glitter.
Mondanom sem kell, hogy csodás! :D Feldobta a napomat, főleg hogy a dédnagypapám mérlegén fotózhattam, ami több mint 100 éves már. :))
Adag
20 db 5 cm átmérőjű
Hozzávalók a tésztaalaphoz
- 375 g liszt
- 250 g szoba hőmérsékletű vaj
- 125 g porcukor
- 63 g darált dió
- 1 tojás sárgája
- 1 teáskanál vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez
- ribizlilekvár
- eperlekvár
Hozzávalók a díszítéshez
- étcsokoládé (nem tortabevonó, inkább a jobb minőségű - ezáltal finomabb is lesz a sütemény)
- durvára vágott pisztácia
- arany glitter
Elkészítése
1. Az átszitált lisztet összekeverjük a darált dióval és porcukorral, majd a vajjal gyors gyúrással összegyúrjuk, végül hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vaníliás cukrot és egyneműre dolgozzuk. 1 órára folpack-kal lefedve hűtőbe tesszük.
2. A tésztánkat hűtés után újra gyúrjuk, majd lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 175-180 fokos előmelegített sütőben, sütőpapíron készre sütjük. Ha a széleik elkezdenek barnulni, akkor már készen vannak. Kihűtjük.
3. A lekvárt egy kis edényben felmelegítjük. Ez azért szükséges, mert ha így tapasszuk össze a kekszeket, akkor miközben hűlnek sokkal jobban összetapadnak, mintha simán csinálnánk ugyanezt. Szóval a lekvárkáinkkal megtöltjük a kekszeket.
4. Ha elkészült, akkor a csokikat felolvasztjuk vízgőz fölött, egy kis olajat teszünk hozzá és bevonjunk a csupasz islereket. Tetejüket pisztáciával és arany glitterrel díszítjük.
Tippek, észrevételek
Bevonás: a kész islereinket rakjuk sütőrácsra, amit két befőttes üvegre helyezünk, így elemelkedik az asztaltól. Alá sütőpapírt rakjunk. A sütőrácsos islereket fölülről locsoljuk meg a csokival, így majd minden oldalra kerül, de az aljára nem és a fölös csokoládé a sütőpapírra fog csorogni, amit később is felhasználhatunk.
Díszítés: az arany glittert terméktesztelésként kaptam a GlazurShoptól. Kíváncsi voltam, hogy csokoládéra hogy reagál. Átment a teszten! :D Nekem nagyon tetszik az enyhe csillogás és az étcsokival és pisztáciával párosulva szerintem szuper csapatot alkotnak. A már félig megkötő csokoládéra kell adagolnunk. Én úgy csináltam, hogy egy kanál végével vettem egy kis glittert, majd magasabbra emeltem a sütik fölé a kezemet és nem a kanalat, hanem a kezemet ütögettem enyhén. Így elkerülhető a tömeges csillám és így egyenletesen oda tudjuk oszlatni, ahova mi szeretnénk! :)
napsütésben a glitterek |
Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -