fromJuci

Gyömbéres sárgadinnye krémleves

Gyömbéres sárgadinnye krémleves

Egy isteni hideg krémlevest álmodtam meg, most éppen mézédes sárgadinnyéből. Nem titkolom, magában nem szeretem ezt a fajta gyümölcsöt, de így levesként annyira finom lett, hogy máskor is elkészítem. Ráadásul annyira roppant egyszerű és gyors, hogy összesen körülbelül 7 percet vesz igénybe.

Aki szeretne egy igazán nyárias krémlevest elkészíteni, ez legyen az első, ami majd eszébe jut! :)

sargadinnyeleves.jpg

Adag

2 x 250 ml

Hozzávalók

  • 300 g pucolt, magozott sárgadinnye
  • 100 g uborka
  • 150 g tejföl
  • 50 g méz (a dinnye édességétől függ)
  • 1/2 tk őrölt gyömbér

Elkészítése

A dinnyét és az uborkát feldaraboljuk. Mindent egy turmixgépbe teszünk, a tejföl kerüljön alulra. A gép segítségével egyneműre zúzzuk, majd poharakba porciózzuk. A nyári hőségben behűthetjük, úgy jobban fog esni. Na ugye, hogy milyen gyorsan kész lett és mennyire finom?! :)

fromjuci_logo_kor.jpg

 

Gyömbéres sárgadinnye krémleves Tovább
Mézes mustáros csirke, friss salátával

Mézes mustáros csirke, friss salátával

Nem először csinálok mézes mustáros csirkét, egyszerűen megunhatatlan. Nem csak isteni finom, de nagyon gyorsan el is készül és egy friss salátával könnyed ebéd lehet a meleg, nyári napokon.

Munka után, ha kevés az időnk, de pikk-pakk össze szeretnénk dobni valami finom vacsorát, kiváló választás! :) 

salata.jpg

Adag

2-3 személyre

Hozzávalók a páchoz

  • 100 g méz
  • 80 g mustár
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • fél tk só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/4 tk őrölt bors
  • fél citrom leve

Hozzávalók a csirkéhez

  • 2 filézett csirkemell

Hozzávalók a salátához

  • fél lilahagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 2-3 közepes, kovászolni való uborka
  • 1 paprika
  • fél jégsaláta (bármilyen más salátalevél,amit kedvelünk)
  • 1 evőkanál balzsamecet

salata2.jpg

Elkészítése

A páchoz az összes hozzávalót kimérjük egy tálba és összekeverjük. A csirkéket apró kockákra vágjuk, a pác felével összeforgatjuk, majd hűtőbe tesszük pár órára (akár lehet egy egész estére is). A csirkéket kisütjük. Nem szükséges hozzáadni plusz olajat, mert a pác tartalmazza már azt, készre sütjük, megpirítjuk.

A salátához az összes összetevőt feldaraboljuk, egy tálba tesszük, meglocsoljuk balzsamecettel. A maradék pácot felöntjük 50 ml vízzel, így kész is az öntet, amit a salátára csrugathatunk. Rápakoljuk a kisült csirkéket, jól összeforgatjuk és kész is a finom nyárias salátánk.

fromjuci_logo_kor.jpg

Mézes mustáros csirke, friss salátával Tovább
Levendulás rozmaringos barackos morzsasüti

Levendulás rozmaringos barackos morzsasüti

Nyár közepe van, érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, készülnek nálunk a lekvárok és az ilyen isteni desszertek is. Nem titok, hogy a pitefanatizmusomon kívül, imádom a gyümölcsöket, így dobtam össze ezt a roppant gyorsan elkészíthető morzsás sütit, amit kétféle fűszerrel is megspékeltem.

A sárgabarackot bármi mással helyettesíthetitek, vegyíthettek többféle gyümölcsöt is, mindennel pöpec lesz. :)

imgp2328.jpg

Adag

20 cm átmérőjű serpenyő / ennek megfelelő tepsi

Hozzávalók a töltelékhez

  • 500 g magozott sárgabarack
  • 80 g cukor (a gyümölcs érettségétől függ)
  • 1 tk őrölt rozmaring
  • 20 g hántolt mandula

Hozzávalók a morzsához

  • 50 g cukor
  • 25 g zabpehely
  • 25 g liszt
  • 40 g hideg vaj
  • fél tk őrölt rozmaring
  • 1 tk levendulavirág

imgp2330.jpg

Elkészítése

A sárgabarackokat negyedbe vágjuk, a cukorral és a rozmaringgal összeforgatjuk. Serpenyőbe öntjük, tetejét megszórjuk a mandulával.

A morzsához aprítóba tesszük az összes hozzávalót, összezúzzuk és a mandulára morzsoljuk.

180 fokon, alsó-felső programon 25 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor tehetünk hozzá felvert tejszínhabot, vaníliafagyit vagy akár tejfölt is.

fromjuci_logo_kor.jpg

Levendulás rozmaringos barackos morzsasüti Tovább
Cappuccino sajttorta

Cappuccino sajttorta

A kávét majdnem mindenki szereti és úgy vettem észre, hogy a sütikért is élnek-halnak az emberek. Eddig bárhol, bármikor mondtam, hogy készítettem egy kis kávés sütit, akkor mindenkinek egyből kikerekedett a szeme, szapora lett a lélegzete és jobb lett a kedve. Szóval igazán jó hatással tud lenni az ember közérzetére.

Mivel majdnem mindenki szereti ezt az isteni nedűt, köztük anyukám is, így készítettem neki egy sütés nélküli kávés sajttortát, amit elneveztem Cappuccino sajttortának egy kis fahéjjal megspékelve.
Remélem ti is annyira fogjátok szeretni ezt a tortát, mint ahogyan az én családom is! :)

sutesnelkuli.jpg

Adag

22 cm átmérőjű tortaforma

Hozzávalók a keksz alaphoz

  • 180 g kakaós keksz
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 40 g olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez

  • 500 g mascarpone
  • 3 evőkanál tejföl
  • 80 g cukor
  • 15 g instant kávé + 2 evőkanál forró víz
  • 200 ml habtejszín
  • 10 g zselatin + 50 g víz

Elkészítése

A sajttorta alapjához a kekszet és a kávét aprítóba tesszük, az olvasztott vajjal összekeverjük és a sütőpapírral bélelt tortaformánk aljába egyengetjük egy evőkanál segítségével. Amíg a krémet elkészítjük, hűtőbe tesszük.

A krémhez a mascarponét a tejföllel, cukorral elkeverjük. A kávét feloldjuk a forró vízben, hozzáadjuk a krémsajtos keverékhez. A tejszínt habbá verjük, a zselatint a hátoldalán található használtai útmutató szerint elkészítjük, hozzáöntjük a mascarponés keverékhez, két részletben fellazítjuk a habtejszínnel, jól elkeverjük és ráöntjük a kekszes alapra. Hűtőbe tesszük 4 órára, de ha lehet egész estére. Másnap meghintjük fahéjjal és tejszínhabbal tálaljuk.

fromjuci_logo_kor.jpg
Cappuccino sajttorta Tovább
Csokiimádók pitéje

Csokiimádók pitéje

Ki ne szeretné a csokit, főleg ha roppanós textúrával, törökmogyoróval, sós karamellel és tejcsokival van ötvözve, amit egy kakaós, omlós burok vesz körül. Aki megkóstolja, annak mosolyt fog csalni a szájára és utána kér majd még egy szeletet belőle vagy kettőt. :)

És képzeljétek, végre sikerült megtalálnom a kedvenc méz beszállítómat (Horváth Szilvesztert), ez a pite is már az ő termékével készült. :) Szeretek termelői alapanyagokból készíteni sütiket és szerencsére most ezen a fronton is megtaláltam számomra a legideálisabb méhészt, akitől kiváló minőségű mézeket tudok beszerezni és ezzel még finomabbá tenni, a desszertjeimet. A csokis krémeimet nem csak azért szeretem ezzel gazdagítani, mert egészséges, hanem sokkal selymesebb textúrát is kölcsönöz neki. 

praline.jpg

fotó: Kállai Márton

Adag

25 cm átmérőjű piteforma
(8-10 szelet)

Hozzávalók a tésztához

  • 70 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 1 tojás
  • 120 g liszt
  • 30 g cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a praliné réteghez

  • 100 g pirított törökmogyoró
  • 100 g cukor
  • 1/4 tk só
  • 100 ml tejszín
  • 100 g tejcsokoládé

Hozzávalók a csokis réteghez

  • 200 ml tejszín
  • 150 g tejcsokoládé
  • 150 g étcsokoládé
  • 50 g méz

Hozzávalók a díszítéshez

  • 3-4 kocka tejcsokoládé
  • félbevágott törökmogyoró szemek
  • durvára vágott törökmogyoró

Elkészítése

A tésztához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojást, eldolgozzuk, beleszitáljuk a lisztet, kakaóport és egyneművé gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig,  majd az alufólia és nehezék nélkül további 8 percig.

A törökmogyorót 180 fokon 5-7 perc alatt egy tepsiben megpirítjuk és a héját lemorzsoljuk. A cukrot egy lábasban addig melegítjük, amíg el nem olvad, majd hozzákeverjük a megtisztított mogyoró szemeket, sütőpapírra öntjük és megvárjuk amíg megdermed. Ezután beletesszük egy aprítóba és durvára daráltatjuk. A tejszínt forrásig melegítjük, ráöntjük a tejcsokira,csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a törökmogyoró grillázst, a sót és beleöntjük a kisült pitetészta aljába.

A töltelékhez a tejszínt forrásig melegítjük, ráöntjük a csokoládékra, hozzáadjuk a mézet, csomómentesre keverjük és ráöntjük a praliné tetejére. Hűtőbe tesszük 3-4 órára dermedni.

A díszítéshez felolvasztjuk a csokoládét, kanál segítségével köröket formázunk a pite tetejére, megszórjuk félbe –és durvára vágott törökmogyoróval.

fromjuci_logo_kor.jpg

 

Csokiimádók pitéje Tovább
Levendulás fehér csokis szendvics keksz

Levendulás fehér csokis szendvics keksz

 

Hát helló jó idő, nyár, levendula szezon. Imádom a virágokat, fűszereket sütikbe csempészni. Most sem volt ez másként, a levendula, fehér csoki és a citrom édes testvérek, ebben a sütiben teljes mértékben kiegészítik egymást. Vigyázat, mert addiktív és függőséget okoz.

A keksz szendvics kiváló választás a rohanós időkre, főleg ha hip-hop meg szeretnénk lepni a vendégeinket valami finomsággal. A tésztája pihe-puha, a krémje pedig lágy és selymes... hát kell ennél több?! :)

melykuti_juci_17_of_23.jpg

fotó: Kállai Márton

Adag

15 db keksz szendvics

Hozzávalók a tésztához

  • 130 g puha vaj
  • 150 g cukor
  • 1 tojás
  • 300 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 1 tk vanília
  • 80 ml tej
  • 2 tk szárított levendulavirág

Hozzávalók a krémhez

  • 100 ml habtejszín
  • 200 g fehér csokoládé
  • 2 citrom reszelt héja

Elkészítése

Először elkészítjük a krémet. A tejszínt forrásig melegítjük, majd ráöntjük a fehér csokoládéra és csomómentesre keverjük. Dermedésig hűtőbe tesszük.

A sütőt légkeveréses programon 180 fokra kapcsoljuk, két tepsit sütőpapírral kibélelünk.

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és robotgéppel eldolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, hozzáadjuk a vaníliát, tejet és levendulát, majd egyneművé keverjük. Habzsákkal 30 egyenlő halmot nyomunk és 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha nincs otthon habzsákunk, akkor egy evőkanál segítségével is kiporciózhatjuk a tésztát.

A megdermedt krémbe belereszeljük a két citrom reszelt héját, habverő segítségével kihabosítjuk és két kihűlt korongot összetapasztunk vele.

fromjuci_logo_kor.jpg

Levendulás fehér csokis szendvics keksz Tovább
10 perces barackos sajttorta, befőttes üvegbe zárva

10 perces barackos sajttorta, befőttes üvegbe zárva

Itt egy isteni desszert, amit 10 perc alatt elkészíthetünk, gyümölcsös, joghurtos, kekszes, mi kell még?! Talán egy jó társaság, hogy elfogyasszuk. Nem kell sütnünk se, így a nyári melegben behűtve, egy igazán jó frissítő sütiként működhet. Most egy rozmaringos barackos verziót álmodtam meg nektek, de bármilyen másfajta gyümölccsel variálhatjátok. A gyümölcsök ízesítésére nyugodtan használjatok különféle fűszernövényeket, nagyon fel tudják dobni a végén az összhatást. Ha kis üvegekbe rétegezzük őket, akkor ajándékként is remekül funkcionálnak, vagy simán magunkkal cipelhetjük a munkahelyünkre és ott is falatozhatunk belőle.

img_8125.jpg

Adag

3 x 250 ml-es üveg

Hozzávaló a kekszréteghez

  • 100 g zabkeksz
  • 30 g olvasztott vaj

Hozzávaló a krém réteghez

  • 250 g mascarpone krémsajt
  • 100 g görög joghurt
  • 60-70 g porcukor
  • 1,5 citrom reszelt héja

Hozzávaló a gyümölcsös réteghez

  • 3 érett őszibarack
  • 1 csapott tk őrölt rozmaring
  • 30 g cukor

 

Elkészítése

A keksz alaphoz egy nyújtófa vagy aprító segítségével, de akár kézzel is elvégezhetjük ezt a műveletet, morzsásra tördeljük a kekszet, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. 

A krém hozzávalóit egy tálba tesszük és eldolgozzuk.

A gyümölcsös réteghez a barackokat kimagozzuk, apró darabokra vágjuk és egy serpenyőbe szórjuk. Hozzáadjuk az őrölt rozmaringot, cukrot és addig rotyogtatjuk közepes lángon, amíg a cukor el nem olvad, kihűtjük.

Jöhet a rétegezés. A befőttes üvegünk aljába teszünk egy keksz réteget, rá jöhet a joghurtos, krémsajtos rész, erre egy isteni finom, fűszeres barackos réteg, joghurtos réteg, majd ismét barack. A tetejét megszórhatjuk keksszel és díszíthetjük pisztáciával.

Tipp

  • a rétegezést mindenki saját kedve szerint variálhatja
  • bármilyen más gyümölccsel is elkészíthetjük
  • süthetünk hozzá morzsát, kekszet, de ízesített bolti keksszel is kiválóan működik és ezzel is fokozhatjuk az élményt

fromjuci_logo_kor.jpg

10 perces barackos sajttorta, befőttes üvegbe zárva Tovább
Ilyen finom habos, fehér csokis gyümis cupcaket még nem ettél

Ilyen finom habos, fehér csokis gyümis cupcaket még nem ettél

A cupcake a legegyszerűbb és a legmutatósabb vendégváró, amivel kicsiket és nagyokat is pikk-pakk lenyűgözhetünk. A puha, szaftos piskótát bármilyen fűszernövénnyel vagy töltelékkel feldobhatjuk,de a natúr vaníliás verzió is szuper, ha egy könnyed, finom krémmel díszítjük. Sokszor látok neten vajas krémeket, amiket én nem szeretek, szóval elkészítettem nektek a legtökéletesebb habot, amit cupcake valaha is láthatott. Annyira könnyed, habos, citromos, fehér csokis, hogy a múlt heti kerti partyra is vittem belőle és hip-hop elfogyott. :)

img_8111.jpg

Adag

12 db

Hozzávalók a tésztához

  • 2 tojás
  • 70 ml tej
  • 70 ml olaj
  • 120 g cukor
  • 150 g finomliszt
  • 6 g sütőpor

Hozzávalók a krémhez

  • 450 ml habtejszín
  • 200 g fehér csokoládé
  • 2 citrom reszelt héja

Elkészítése

Először készítsük el a krémet, én mindig előző nap meg szoktam csinálni, hogy jól összeálljon az egész. A tejszínt forráspontig melegítjük, ráöntjük a csokira és csomómentesre keverjük, majd belereszeljük a citromok héját, kihűtjük és megvárjuk, amíg nagyjából megdermed.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor 1/3 részével felverjük. A tojások sárgájához hozzáadjuk a maradék cukrot, az olajat és a tejet, majd a legalacsonyabb fokozaton gépi habverővel összemixeljük. A tojássárgás részhez hozzáadjuk 2-3 részletben a tojáshabot, majd beleforgatjuk a lisztet, sütőport és csomómentesre keverjük. A muffin formánkba papír kapszlikat teszünk, szétosztjuk benne a tésztát és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Nézzük közben, hogyha a teteje barna, akkor már jó, de ellenőrizzük tűpróbával.

A kész krémet vegyük ki a hűtőből és egyszerűen csak verjük addig robotgéppel, amíg sűrű, formázható krém állagot nem kapunk. Vigyázzunk azért, hogy ne verjük túl. Ha nem sikerül elérnünk ezt, akkor nyugodtan keverhetünk bele habfixálót. Lapátoljuk habzsákba és egy szép csillagcsővel nyomjuk rá a kihűlt tésztánk tetejére és díszítsük szezonális, friss gyümölcsökkel. Ha nincs habzsákunk akkor kanállal is ráhalmozhatjuk a krémet és késsel szépen elkenhetjük a piskótánkon.

Tipp

  • a fehér csokoládét cserélhetjük étcsokira, a citromot narancsra és máris kész a narancsos csokis cupcake

fromjuci_logo_kor.jpg

Ilyen finom habos, fehér csokis gyümis cupcaket még nem ettél Tovább
Tejfölös eperhab, a legtutibb édesség 10 perc alatt!

Tejfölös eperhab, a legtutibb édesség 10 perc alatt!

Mindenki imádja a gyorsan összedobható édességeket, amik ráadásul még finomak is. Nyakunkon az eperszezon, így hoztam nektek egy 5 hozzávalóból álló, roppant egyszerű 10 perces eperhabot. Szerintem mindenki egyből dupla adaggal indítson, próbáljátok ki, mert higgyétek el, hogy megéri! Én személy szerint imádom!

peony2.jpg

Adag

3 x 2 dl-es pohárnyi

Hozzávalók az eperhabhoz

  • 150 ml habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 150 g eper
  • 150 ml tejföl
  • 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve

peony.jpg

Elkészítése

A tejszínt a 3 evőkanál porcukorral verjük habbá. A tejfölt a felvágott eperrel, a citrom reszelt héjával és a fél citrom levével turmixoljuk össze és keverjük össze a felvert tejszínhabbal. Öntsük poharakba és gyorsan kanalazzuk be.

fromjuci_logo_kor.jpg

Tejfölös eperhab, a legtutibb édesség 10 perc alatt! Tovább