fromJuci

Kecskesajttal töltött rozmaringos, gyömbéres töltött, sült körték

Kecskesajttal töltött rozmaringos, gyömbéres töltött, sült körték

Egy gyors nasira vágytam, ami nem feltétlenül süti. A kertünkben az utolsó körtéket szedtük le, így gondoltam kihasználom a lehetőségeket és készítek belőle valamit.

Így született meg ez a roppant egyszerűen elkészíthető töltött, sült körte, amit megpakoltam pár olyan dologgal, amit kedvelek.

A dió, kecskesajt, körte és pár fűszer csodákra képes. :) 

imgp3375.jpg

Adag

4 személy

Hozzávalók

  • 4 érett, nagyobb körte
  • 100-120 g kecskesajt
  • 50 g dió (én daráltat használtam,de jó a durvára vágott is)
  • 25 g mazsola
  • őrölt rozmaring
  • őrölt gyömbér

Elkészítése

A körtéket félbevágjuk, kiszedjük a közepét úgy, hogy beleférjen a töltelék. Mindegyik mélyedésbe teszünk egy evőkanálnyi kecskesajtot, megfűszerezzük gyömbérrel, rozmaringgal, meghintjük pár mazsolával, rászórjuk a darált diót, majd 180 fokon alsó-felső programon 20 perc alatt készre sütjük. 

fromjuci_logo_kor.jpg

Kecskesajttal töltött rozmaringos, gyömbéres töltött, sült körték Tovább
Fahéjas étcsokoládés szilvás pite

Fahéjas étcsokoládés szilvás pite

Szeretem az ősz illatát, színeit és gyümölcseit.
A kertünkbe is beköszöntött, így a legjobb dolog ami a kékszilvánkkal történhetett, hogy belesütöttem egy őszi pitébe, megspékelem egy kis fahéjjal és étcsokival. 
A tészta omlós, a töltelék pedig szaftos telis-tele friss gyümölccsel, egyszerűen imádom.

 

imgp3393.jpg

Adag

24 cm-es piteforma

Hozzávalók a tésztához

  • 150 g hideg vaj
  • 250 g liszt
  • 40 g cukor
  • hideg víz (amennyit a tészta felvesz)

Hozzávalók a töltelékhez

  • 600 g kékszilva
  • 60 g cukor (a gyümölcs édességétől függ)
  • 1 csapott tk őrölt fahéj
  • 50 g étcsokoládé pasztilla ( vagy durván felaprított)

Hozzávalók a lekenéshez

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • cukor

Elkészítése

A tésztához a hideg, kockára vágott vajat összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és majd a vízzel tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig,  majd az alufólia és nehezék nélkül további 10 percig.

A töltelékhez a szilvát félbevágjuk, kimagozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, az őrölt fahéjat és serpenyőben addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. A tölteléket beleöntjük a kisült pitetésztába, elegyengetjük és megszórjuk az étcsokoládéval. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle és feldíszítjük a pite tetejét. Tojássárgás tejjel lekenjünk, megszórjuk cukorral és 180 fokon, légkeveréses sütőben kb 25 percig sütjük.

fromjuci_logo_kor.jpg

Fahéjas étcsokoládés szilvás pite Tovább
Túrós pogácsa napraforgómaggal

Túrós pogácsa napraforgómaggal

Egy igazán finom pogácsa recept minden háztartásba kell, így az enyémből sem hiányozhatott. Szeretem, ha a pogácsák valamilyen maggal (tök-,napraforgó-,szezámmag) párosulnak, sokkal pikánsabbá varázsolják az ízvilágát.

Ez a sós apróság a tejfölnek és a túrónak na meg a vajnak köszönhetően isteni puha és több napig az is marad, bár nem hiszem hogy maradna belőle akár egy szem is.

Személyes kedvencem lett, szóval aki teheti mindenképpen próbálja ki. :)

pogacsa.jpg

fotó: Csigó Zita

Adag

45 db, 5 cm átmérőjű szaggatóval

Hozzávalók a tésztához

  • 25 g friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 200 g puha vaj
  • 250 g túró
  • 1 tojás
  • 600 g liszt
  • 100 ml tejföl
  • 1 evőkanál só

Hozzávalók a lekenéshez

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • hántolt napraforgómag

2017_09_07_001915_1.jpg

fotó: Csigó Zita

Elkészítése

A tejet langyosra melegítjük, beleteszünk 1 tk cukrot, a friss élesztőt pedig a kezünkkel belemorzsoljuk, majd a tetejére lisztet hintünk és hagyjuk, amíg felfut. 

Egy tálba kimérjük a puha vajat, túrót, tejfölt, tojást, sót és egy villa segítségével összedolgozzuk, majd szétnyomkodjuk a rögöket (bár vehetünk egyből krémes állagú túrót is és így megússzuk ezt a műveletet). Hozzáadjuk a lisztet, végül a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.

A tésztánkat lisztezett felületen 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, középen húzunk egy képzeletbeli csíkot és odahajtjuk az egyik szélét a tésztának, majd a másikat és összezárjuk úgy, mint egy könyvet, elfordítjuk 90 fokkal, ismét kinyújtjuk, majd ugyanezt a műveletet még kétszer elvégezzük. A legvégén 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk és a szaggatóval köröket formázunk belőle. A tetejét megkenjük a tojássárgájával kikevert tejjel, megszórjuk napraforgómaggal és 180 fokon légkeveréses programon 20-25 percig sütjük, addig amíg arany barnára nem pirul a pogácsa teteje.

fromjuci_logo_kor.jpg

Túrós pogácsa napraforgómaggal Tovább
Isteni nutellás keksz 4 összetevőből

Isteni nutellás keksz 4 összetevőből

Ez a keksz annyira szuperül finomra sikeredett, hogy egy pillanatig el sem hittem, amikor beleharaptam.

A tészta része puha és a benne lévő nutellának köszönhetően olyan élményt adott számomra, amilyet már régóta éreztem keksznél :D Nem szeretem a száraz kekszeket, főleg nem azokat, amikbe beletörik a fogam. :D Ha valaki egy isteni gyors nasira vágyik, ezt készítse el elsőnek, de tényleg...tutira nem fog csalódni. A mogyoróvajason kívül ez az, ami benne van a TOP1-ben. Imádom!

Majd a mogyoróvajasat is elkészítem egyszer. Nem engedhetem meg nektek, hogy így éljétek le az életeteket, hogy azt nem ismeritek. :D

imgp3387.jpg

Adag

15 db

Hozzávalók a tésztához

  • 100 g nutella
  • 1 tojás
  • 100 g liszt

Hozzávalók a töltelékhez

  • 80-100 g nutella
  • pirított mogyoró

imgp3390.jpg

Elkészítése

Kézi habverővel a nutellát elkeverjük a tojással, majd a liszttel, fél órára hűtőbe tesszük. Golyókat formázunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk. Mindegyik golyó közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, megtöltjük nutellával, megszórjuk pirított mogyoróval és 180 fokon alsó-felső programon 10 percig sütjük.

fromjuci_logo_kor.jpg

Isteni nutellás keksz 4 összetevőből Tovább
Gyömbéres, körtés, sós karamellás galette

Gyömbéres, körtés, sós karamellás galette

Végre-végre megjelentek az őszi gyümölcsök is amikből kitűnő pitéket lehet készíteni. A telkünkön iszonyú finom, zamatos körték értek csak azért, hogy én sütit süssek belőlük.

El is készült az egyik őszi specialitásom a gyömbéres, fahéjas, körtés, sós karamellás galettém. Ez a pite nem csak azért jó, mert pikk-pakk elkészül, de annyira szaftos, addiktív, kívül roppan, belül lágy, selymes és olyan sok mindenféle jóval pakoltam meg, hogy vétek lenne kihagyni!!

imgp3364.jpg

Adag

8 személyre

Hozzávalók a tésztához

  • 200 g liszt
  • 50 g cukor
  • 100 g hideg, kockázott vaj
  • hideg víz, annyi amennyit felvesz a tészta

Hozzávalók a töltelékhez

  • 3 körte
  • 50 g cukor (a gyümölcs édességétől függ)
  • 10 g liszt
  • 2 tk citromlé
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • sós karamella
  • pörkölt, sós földimogyoró

Hozzávalók a sós karamellhez

  • 200 g cukor
  • 200 g habtejszín (állati)
  • 40 g vaj
  • só (ízlés szerint, kóstolgatni szoktam)

Hozzávalók a lekenéshez

  • 1 tojás
  • barna vagy kristálycukor

Elkészítése

A karamellt előző nap is akár elkészíthetjük. Én mindig többet szoktam, mert sok sütihez fel tudom használni vagy banánt tunkolok bele, az a legjobb dolog ami történhet egy sós karamellel. :)
A cukrot nagy falú lábasban olvasszuk meg, nem kell kevergetni, inkább ütögetni kell a fakanállal, amíg el nem kezd olvadni. Amikor már aranybarna, vagy egy kicsit sötétebb, vegyük le a tűzről és apránként adjuk hozzá a tejszínt (vigyázzunk, mert fel fog futni az egész, ezért kell hozzá a nagy falú edény), majd ha elkavartuk, akkor a vajat is, végül ízesítsük meg a sóval. Hagyjuk kihűlni, be fog sűrűsödni, majd egy kis edénybe betehetjük a hűtőbe is.

A tésztához a lisztet, cukrot, hideg vajat egy tálba tesszük és ujjbegyeinkkel összemorzsoljuk, hozzáadunk annyi hideg vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk és összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A körtéket félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal, gyömbérrel, liszttel,  lelocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk.

A tésztát 2-3 mm vastagságúra, kör alakúra nyújtjuk. Én két sütőpapír között szoktam, így az alsón rajta is maradhat és nem kell átpakolni. Hagyunk a tésztánk szélén egy 5 cm-es sávot, ahova semmit nem teszünk, a közepét pedig megkenjünk sós karamellával. Rápakoljuk a körtecikkeket, ráhatjuk a tészta oldalát, rálocsolunk a körtékre még egy kis karamellt, rádobálunk bár durvára vágott pirított földimogyorót. A tészta szélét megkenjük tojással és rászórjuk a cukrot. 180 fokon légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, hogyha a tészta kissé megpirult.

fromjuci_logo_kor.jpg

Gyömbéres, körtés, sós karamellás galette Tovább
Citromos, fehér csokis mousse torta mákos piskótával

Citromos, fehér csokis mousse torta mákos piskótával

Néha az ember életébe beköszönt az az idő is, amikor megtapasztalhatja azt a pillanatot, hogy mit jelent az a fogalom, hogy egy torta mennybemenetele.

Mák + citrom + fehér csoki... ez a három alapösszetevő ami ezt a desszertet az egekbe emeli. A szaftos mákos piskótán (ami ráadásul nem tartalmaz fehér lisztet), könnyed tejszínes fehér csokoládékrém ejtőzik, amit savanykás, selymes citromkrém koronáz meg.

Úgy gondolom, hogy az ízek harmóniája, itt teljes mértékben kimaxolja egymást.

img_8088.jpg

Adag

22 cm átmérőjű, 12-14 szeletes

Hozzávalók a mákos tésztához

  • 100 g cukor
  • 100 g puha vaj
  • 3 tojás
  • 120 g darált mák
  • 30 ml tej
  • 9 g szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a fehér csoki mousse-hoz

  • 200 g fehér csokoládé
  • 400 ml habtejszín
  • 2 citrom leve és reszelt héja + 2 evőkanál cukor
  • 3 db lapzselatin

Hozzávalók a citromkrémhez

  • 100 ml citromlé
  • 2 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája 
  • 1 tojás
  • 100 g cukor
  • 100 g hideg, kockázott vaj
  • 1 lap zselatin

Elkészítése

A piskótához a cukrot a puha vajjal kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojásokat, robotgéppel eldolgozzuk. Belemérjük a darált mákot, tejet, szódabikarbónát, a citrom reszelt héját és simára keverjük. A tortakarikánkat alul kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokon 22-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e.

Miközben sül a piskóta, hozzálátunk a citromkrémhez. A citromok levét, héját és 50 g cukrot összeforralunk. A maradék cukrot a tojásokkal kihabosítjuk. Folytonos kevergetés mellett, lassú sugárban hozzáöntjük a citromos keverékhez a felvert tojásosat és kézi habverővel addig keverjük amíg nem rotyog. A lapzselatint pár percre jéghideg vízbe áztatjuk, majd hozzádobjuk a citromos krémhez, csomómentesre keverjük. A hideg vajat 2-3 részletben hozzáadagoljuk, egyneműre keverjük, félretesszük.

A fehér csokoládét felolvasztjuk, szobahőmérsékletűre hűtjük. A lapzselatinokat 5 percre jéghideg vízbe áztatjuk, a hideg tejszínt robotgéppel felverjük. A csokoládéhoz 4 részletben hozzákeverjük a felvert habtejszínt. A citromok levét és héját a cukorral egy lábasban lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad, hozzáadjuk a zselatinlapokat és simára dolgozzuk. A csokoládés,tejszínes habhoz hozzáöntjük a szobahőmérsékletűre hűtött zselatinunkat, jól elkeverjük.

A mákos alapra öntjük a fehér csokoládés krémet, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd jöhet a citromos krém is. Hűtőbe tesszük 2-3 órára. Tálalás előtt késsel vágjuk körbe a tortakarika mentén.

fromjuci_logo_kor.jpg

 

Citromos, fehér csokis mousse torta mákos piskótával Tovább
Raffaello torta

Raffaello torta

Szülinapi kérés volt a raffaello ízvilág, így készítettem el ezt a csodálatos tortát. :) A mascapone selymessége, a pirított kókusz és mandula ötvözete adja meg azt az érzést, amit a falatnyi golyóban érzünk, amikor a szánkba vesszük. Aki kókusz fanatikus, annak muszáj elkészítenie. :)

logo.jpg

Adag

20 cm-es tortaforma, 10 szelet

Hozzávalók a piskótához

  • 4 tojás
  • 200 g cukor
  • 130 ml étolaj
  • 130 ml tej
  • 300 g liszt
  • 12 g sütőpor

Hozzávalók a krémhez

  • 100 g puha vaj
  • 150 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 120 g pirított kókuszreszelék
  • 40 g pirított, szeletelt mandula

Elkészítése

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük verni és amint picit habos, hozzáadjuk két részletben a cukrot, majd addig verjük, amíg nem csúcsosodik. A tojások sárgáját villával összekeverjük és a fehérjéhez adjuk. Az olajat és a tejet elkeverjük, hozzáöntjük a tojásos masszához, beleszitáljuk a lisztet, sütőport és az egészet egyneműre dolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük és 175 fokon 40-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha a teteje kezd pirulni, de még nem sült át eléggé, akkor az utolsó 10 percben egy alufóliával takarjuk le és süssük úgy tovább.

A krémhez a puha vajat porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk 2-3 részletben a mascarponét. A kókuszreszeléket és a mandulát lepirítjuk. A kókuszt hozzákeverjük a mascarponés krémhez.

A kihűlt piskótánkat 3 részbe vágjuk, betöltjük a krémmel és megszórjuk a pirított mandulával.

Tipp

  • a piskótát megkenhetjük málnavelővel / lekvárral
  • ha több krémet készítünk, akkor csinálhatunk belőle házi raffaello golyókat és díszíthetjük vele a tortánk tetejét

fromjuci_logo_kor.jpg

Raffaello torta Tovább
Túrótorta friss áfonyával

Túrótorta friss áfonyával

Részemről sütikben a nyári sláger fogalma kimerül abban, hogy legyen gyümölcsös, joghurtos vagy túrós, de az a lényeg, hogy könnyed legyen és hamar elkészüljön. Így most egy olyan tortát hoztam nektek, ami kimeríti a NYÁR igazi élvezetét. Tejszínnel lazított, túrós, áfonyás, citromos, sütés nélküli... mi kell még?! :D


Az elkészítésével sem kell bajlódnunk... csak darálunk egy picit, keverünk-kavarunk, aztán pihentetünk és pihenünk. :) Remélem ti is elkészítitek ezt az isteni mannát és nem csak én, hanem ti is élvezhetitek a süti adta gyönyört, amit akkor fogtok érezni, amikor a nyelvetek hozzáér az első falathoz. :)

img_20170811_091318414.jpg

 

Adag

22 cm-es tortaforma
12-14 szelet

Hozzávalók a kekszalaphoz

  • 200 g zabkeksz
  • 50-60 g olvasztott vaj

Hozzávalók a túrós krémhez

  • 500 g tehéntúró
  • 200 ml habtejszín
  • 2 közepes citrom reszelt héja, leve + 50 g cukor (ízlés szerint)
  • 15 g hidegen oldódó zselatin

Hozzávalók a díszítéshez

  • 250 g áfonya
  • 25 g olvasztott fehér csokoládé

Elkészítése

A zabkekszet aprítógép segítségével összedaráljuk, hozzákeverjük az olvasztott vajat, sütőpapírral bélelt tortaformába evőkanállal egyenletesen eloszlatjuk, hűtőbe tesszük.

A citromok héját, levét és a cukrot lábasba tesszük, addig melegítjük amíg a cukor elolvad, majd szobahőmérsékletűre hűtjük, A tejszínt habbá verjük. A túrót villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a citromos cukros szirupot, fellazítjuk a tejszínhabbal, majd belekeverjük a hidegen oldódó zselatint. A túrós réteget egyenletesen eloszlatjuk a kekszes alapon, a tetejét kirakjuk áfonyával és olvasztott csokicsíkokkal díszítjük, hűtőbe tesszük kb 2 órára.

fromjuci_logo_kor.jpg

Túrótorta friss áfonyával Tovább