Rákóczi túrós torta

2017. március 30. - fromJuci

A rákóczi túrós az örök klasszikus nagy kedvencem. Nincs is felemelőbb érzés, amikor a túró, a citrom, a házi baracklekvár és a sült tojásfehérjehab találkozik egy sütiben. Ez maga a mennyország. :) Mivel közeledik a húsvét úgy gondolom, hogy ez, az a bizonyos desszert, ami sehonnan se hiányozhat az asztalról, persze inkább a túró imádóknak ajánlom.

rakoczi_turos.jpg

Adag

12 szeletes, 22 cm-es tortaforma

Hozzávalók a tésztához

  • 200 g liszt
  • 70 g zsír
  • 50 g tejföl
  • 15 g cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ev púpozott búzadara
  • 2-3 ev baracklekvár

Hozzávalók a töltelékhez

  • 500 g túró
  • 100 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 40 g mazsola

Hozzávalók a habhoz

  • 2 tojásfehérje
  • 50 g víz
  • 150 g cukor
  • baracklekvár a habok közötti rések kitöltésére

Elkészítése

A sütőnket alsó-felső funkción 175 fokra kapcsoljuk, a formánk alját sütőpapírral kibéleljük. A tésztához az összes hozzávalót egy edénybe mérjük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, a formánkba egyengetjük, a tetejét megszurkáljuk villával és 175 fokon 10 percig elősütjük. Megszórjuk a búzadarával és lekenjük a baracklekvárral.

A töltelékhez villával összetörjük a túrót, a kétféle cukrot és a tojássárgáját. Hozzáadjuk a citrom levét, a citromok reszelt héját, a mazsolát, összeforgatjuk és a tésztánk tetején eloszlatjuk. 175 fokon 25 percig sütjük.

A tojásfehérjehabhoz a vízből és a cukorból szirupot főzünk. Akkor jó, hogyha kicsit sűrűsödik a szirup. A fehérjéket elkezdjük verni, amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáöntjük a cukorszirupot, miközben a habverőnk dolgozik. Ne ijedjünk meg, össze fog esni a hab, de majd újból feljön. Addig verjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Habzsákba töltjük (akinek nincs otthon, két zacskót tegyen egymásba és az legyen a zsák), csillagcsöves nyomófejjel keresztmintát nyomunk a rákóczi túrós tetejére, kanál segítségével baracklekvárt csurgatunk a hiányzó részekre. 200 fokon alsó-felső programon aranybarnára pirítjuk. Nehéz lesz, de várjuk meg, míg kihűl. :)

fromjuci_logo_kor.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://fromjuci.blog.hu/api/trackback/id/tr7312387087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

szuts 2017.03.30. 20:01:07

Helló!

Rosszul tudom, hogy a tetején a habot sokkal alacsonyabb hőfokon (100 °C) kell "rászárítani"?

narancshej 2017.03.30. 20:01:51

Húha!!!!!! Ezt biztosan elkészítem húsvétra! Gyönyörű, és mennyei lehet! Köszönet érte!

fromJuci 2017.03.30. 20:06:21

@szuts: Szia, a habcsókokat kell 100 fokon szárítani, amikor olyan sütit készítünk amire habot dermesztünk (pl habos mákos, rákóczi, habos citrompite), akkor 200 fokon pár perc alatt rásütjük. Amikor enyhén barna a tetején a hab, akkor lesz jó. :)

fromJuci 2017.03.30. 20:07:25

@narancshej: Jajj de szuper! Remélem ízleni fog! :) Szívesen! :)

zsurzsenka 2017.03.31. 09:54:21

Nnnnna, akkor a húsvéti sütin már nem is kell gondolkodnom. Ez a torta plusz az elmaradhatatlan kalács. És kész is. Köszönöm!

szuts 2017.03.31. 10:02:47

Köszönöm a választ.
Ha már így levélváltásba kerültünk, szeretném mondani, hogy nagyon tatszik a blog hangulata. Az az "örömsütögetés", ami árad a receptjeiből, kiszólásaiból teljesen átjárt. :)
Több izgalmas receptet kimásoltam, idővel szeretném megsütni őket. Köszönöm. :)

KissGecihuszár 2017.04.01. 11:56:50

Hmmm, kedves- fullos Nőcike, aki finibbnél finibb sütiket tud -és főleg szeret, mert a sütéshez aztán már tényleg kell az az "isteni szikra"- készíteni; kész főnyeremény! Mivel nálam a Rákóczi túrós a top 3-ban is benne van, ezért részemről giga ríííszpekt! Ha valamikor elkap a gépszíj, neki is állok én is, ha ez is oly fullos lesz, mint a zserbóm, akkor happy leszek...

fromJuci 2017.04.03. 16:38:19

@zsurzsenka: Wow, milyen csábító lesz az az ünnepi asztal! :) :)

fromJuci 2017.04.03. 16:39:32

@szuts: Jajj nagyon szépen köszönöm!!! Ez a pár sor feldobta a napomat! :)

fromJuci 2017.04.03. 16:40:40

@KissGecihuszár: :D :D Köszönöm a kedves bókokat! :) Ó jajj, a zserbó az egyik nagy kedvencem nekem is... :)