Gluténmentes mogyoróvajas bonbonok házi mogyoróvajból

2016. december 17. - fromJuci

Régóta szerettem volna mogyoróvajas bonbont készíteni és végre eljött az idő! Aki imádja ezt az ízt, na annak ajánlom igazán. Gluténmentes, így én készítettem el a mogyoróvajat is és mandulaliszttel értem el a formázható állagot. :)

Megoldható bolti mogyoróvajjal is, így talán gyorsabban elkészíthetjük és mandulaliszt helyett darált kekszet is használhatunk, de így nem lesz gluténmentes.

img_7886.jpg

Adag

10 db

Hozzávalók a házi mogyoróvajhoz

  • 250 g pörkölt sótlan földimogyoró
  • 50 pörkölt sós földimogyoró
  • 1 evőkanál étolaj

Hozzávalók a bonbonhoz

  • 100 g házi mogyoróvaj
  • 20 g szobahőmérsékletű vaj
  • 80 g mandulaliszt
  • 100 g fehér csokoládé

Elkészítése

A mogyoróvajhoz a kétféle mogyorót az étolajjal tegyük egy késes aprítóba és kezdjük el aprítani. Figyeljünk arra, hogy tartsunk szüneteket, mert könnyen kifüstölhet a gépünk. Ez a művelet olyan 20 percet vehet igénybe.

A bonbonhoz a fehér csoki kivételével az összes hozzávalót tegyük egy tálba és dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle kis golyókat és tegyük a hűtőbe fél óráig, hogy megdermedjen. A csoki 75%-át olvasszuk fel vízgőz fölött, majd keverjük hozzá a maradék csokinkat, így temperálva azt. Egy villa segítségével mártogassuk ki a bonbonokat és tegyük sütőpapírral bélelt tálcára, tetejüket díszítsük durvára vágott sós pörkölt földimogyoróval.
A maradék házi mogyoróvajat pedig kanalazzuk egy csatos üvegbe és másnap reggelihez nyugodtan használjuk fel egy jó banános mogyoróvajas kalácshoz. :)

forrás

fromjuci_logo_kor.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

http://fromjuci.blog.hu/api/trackback/id/tr3812054167

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alex levele gluténmentes 2016.12.19. 08:30:01

Aki még nem fogta fel ez egy hatalmas átverés. Jól kifundált és felépített gerilla marketing. A levél felnőtt által diktált szöveg, ilyet gyerek nem ír. A gluténmentes zagyvaság teli ellentmondással, de most ez a divat, amivel hülyíteni lehet. Sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Csecse Becse 2017.01.09. 12:01:25

Pár apróság:
- ha előtte húsdarálón kétszer átküldöd a pörkölt mogyit, akkor lényegesen lerövidül a késes aprítóban való finomítás. Én egy pici olívaolajjal is meg szoktam segíteni az aprítót.
- vaj (laktózmentesen is): pár percnyi rázással ki lehet köpülni a 30%-os (laktóz-enzimes) tejszínből. Ég és föld a bolti vajhoz képest.
- mivel a mandulaliszt horror-drága, érdemes fele-fele arányban alkalmazni a fehércsoki-mogyoróvaj arányt, szilikonos bonbon formába öntve, lehűtve ugyanúgy megállja a helyét, megtartja formáját.

+ egy tipp: a mogyoróvaj készítésekor keverj bele csilit! Én megtettem, és a csípős ízeket kedvelő ismerőseim viszik, mint a cukrot. ;)

fromJuci 2017.01.09. 12:05:01

@Csecse Becse: nagyon szépen köszönöm a tippeket, kipróbálom majd a következő adagnál. :) a pár percnyi rázást a tejszínnél, hogy kell értelmezni?! :)

szép hetet kívánok,

Juci

Csecse Becse 2017.01.27. 09:11:57

@fromJuci: cirka 5-6 perc alatt ki lehet köpülni, erőtől és mennyiségtől függ.
Ha elég intenzíven és erősen rázod (igen, fárasztó lesz egy kicsit! :D ), akkor hamar kicsapódnak a szilárd alkatrészek az edény falára. Esetleg érdemes kisebb, 2-3 dl-es lekváros üvegcsével kezdeni/kísérletezni, mondjuk félig-2/3-ig töltve.
Ha nagyon megtapadt a "cucc" a falon, akkor a maradék folyadékot le kell önteni és mehet a hűtőbe. Sokáig viszont nem érdemes tárolni, mert hajlamos megkeseredni.