Citromos, krémes, lágy... kell ennél több?! A még durvább ízélményért kotyvasztottam rá egy citromos selymes lágy krémet is, ami így a nagy melegben kicsit hűsítő hatást keltett.
Adag
24 cm-es tortaforma
Hozzávalók az alaphoz
- 175 g darált háztartási keksz
- 120 g olvasztott vaj
- egy csipet só
Hozzávalók a "krémhez"
- 500 g mascarpone
- 250 g tejföl
- 2 csapott evőkanál liszt
- 150 g cukor
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 1 nagy citrom reszelt héja
- 3 db tojás
Hozzávalók a citromkrémhez
- 250 g mascarpone
- 2 citrom facsart leve és héja
- porcukor - ízlés szerint
Elkészítése
1. A tortaformánkat alul kibéleljük papírral, a sütőt 150 fokra felmelegítjük. A darált kekszet az olvasztott vajjal összekeverjük és egy evőkanál segítségével a tortaformába egyengetjük.
2. A "krémhez" a hozzávalókat a tojás kivételével egy kézi robotgép segítségével összemixeljük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és egyneműre dolgozzuk. A kész krémet a darált kekszes alapra öntjük és 150 fokon 45-50 percig sütjük. Ha az oldala már szilárd és a közepe remegős, akkor lesz jó, ám ekkor se vegyük ki egyből, hanem támasszuk ki a sütőt egy fakanállal a fokozatos kihűlés érdekében.
2. A "krémhez" a hozzávalókat a tojás kivételével egy kézi robotgép segítségével összemixeljük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és egyneműre dolgozzuk. A kész krémet a darált kekszes alapra öntjük és 150 fokon 45-50 percig sütjük. Ha az oldala már szilárd és a közepe remegős, akkor lesz jó, ám ekkor se vegyük ki egyből, hanem támasszuk ki a sütőt egy fakanállal a fokozatos kihűlés érdekében.
3. Amikor kihűlt a tortánk, akkor egy kés segítségével vágjuk körbe. A citromkrémhez a mascarponét, a citromokkal és a porcukorral egy kézi robotgéppel verjük fel, majd kenjünk a kész tortánkra, reszeljünk rá citromhéjat és díszítsük málna szemekkel.
Tipp
- bármilyen más kekszet is használhatunk, a kakaós is nagyon finom hozzá
- bárhogyan ízesíthetjük, akár lehet narancsos is
- az öntetet is variálhatjuk, tehetünk rá málnás öntetet is, de akár nutellát is
Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -